מפקד ברבורים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פוקדי הברבורים מטעם המלכה, על התמזה באבינגדון
מקיפים את הברבורים בסירות נמוכות כך שניתן יהיה לתפוס אותם בקלות רבה יותר.

מפקד ברבורים או אַפִּינְג ברבוריםאנגלית: Swan upping; מילולית: העלאת ברבורים) הוא טקס שנתי באנגליה, הנערך מאז המאה ה-12[1], בו נתפסים הברבורים על נהר התמזה, נספרים, מטובעים ומשוחררים.

היסטוריה

למלוכה הבריטית בעלות על כל הברבורים הלא מסומנים שבשטח הממלכה המאוחדת. יחד עם זאת, הכתר יכול היה לתת זכויות בברבורים בגוף מים מסוים, בצו מלכותי, לגוף אחר. עד המאה ה-16 נהוג היה לתת זכויות בברבורים לבעלי אדמות שהיו הבעלים של אגם.

כיום (2020) רק לשתי גילדות רשומות (ליוורי קומפני) של העיר לונדון הם בעלי זכויות בברבורים[1], ולכן הברבורים השוחים במי התמזה מחולקים בין בית המלוכה, גילדת יבואני היין (Worshipful Company of Vintners)[1] וגילדת צבעי הבדים (Worshipful Company of Dyers)[1][2].

תיאור הטקס

במסגרת הטקס, נתפסים הברבורים, ומחולקים בין שלושת הבעלים של הברבורים. כיום - המטרה המעשית של הטקס היא לערוך מפקד ברבורים ולבדוק את בריאותם.

הפוקדים מכונים "אַפֶּרִים" (Uppers), בשל תפקידם - להעלות את הברבורים מהמים[1].

הטקס מתרחש מדי שנה בשבוע השלישי של יולי[1].

במשך חמישה ימים, האפרים מטעם כל אחד משלושת הגופים, מפליגים במעלה התמזה בסירות, מסנברי שעל התמזה, ועד אבינגדון שעל התמזה[1].

הברבורים שנתפסים על ידי האַפֶּרִים מטעם המלכה (תחת פיקוחו של "סמן הברבורים המלכותי") אינם מסומנים, אולם מטבעת עליהן טבעת עבור מאגר המידע של הקרן הבריטית לאורניתולוגיה. הברבורים הנתפסים על ידי האַפֶּרִים מטעם הגילדות, מסומנים בטבעות על רגלם השנייה.

בעבר נהגו לנקב את מקורי הברבורים.

היסטוריה

ב־20 ביולי 2009, השתתפה המלכה אליזבת השנייה, כ"אדונית הברבורים" (Seigneur of the Swans), לראשונה בתקופת מלכותה בטקס. זו הייתה הפעם הראשונה בה המונרך צפה באופן אישי בטקס מזה מאות שנים[3].

בשנת 2012, זרימת נהר גבוהה יוצאת דופן לקראת הקיץ הובילה לביטול חלקי של הטקס (בחלק הנהר שבין מסנברי שעל התזמה ועד וינדזור)[4]. ביטול זה הוא הביטול הידוע היחיד של הטקס ב-900 השנים בו נערך הטקס[4].

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0