מקימי – השער לכלכלה נבונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מקימי – השער לכלכלה נבונה
Mekimilogo.jpg
ישראל ליבמן, עמותת מקימי
ישראל ליבמן, עמותת מקימי
מדינה ישראלישראל ישראל
מטה הארגון ירושלים
מייסדים ישראל ליבמן
מנכ"ל ישראל ליבמן
תקופת הפעילות 2010–הווה (כ־14 שנים)
https://mekimi.org.il/

מקימי – השער לכלכלה נבונה היא עמותה הפועלת לסייע למשפחות במצוקה כלכלית ומשפחתית. עיקר פעילותה הוא מתן סיוע והכנת תוכניות הבראה למשפחות במצב כלכלי קשה במיוחד על ידי אנשי מקצוע.

הקמת העמותה

העמותה הוקמה בשנת 2010 התש''ע על ידי ישראל ליבמן. את הרעיון להקמת העמותה שאב ליבמן מסיפור חייו – בשנת 1997 חלה בסרטן והחלים לאחר מאבק ממושך. לאחר החלמתו, נרצח אחיו, שניאור-שלמה ליבמן, בפיגוע ביצהר. בשנת 2005 נפטר אביו של ישראל, הרב מנחם ליבמן זצ''ל, מאותה המחלה ממנה סבל ישראל. לאחר מות אביו החליט ליבמן לתעל את סיפור חייו למטרת סיוע לזולת והחל לעסוק בחסד. ישראל גויס יחד עם מספר אנשים להקמת עמותת "פעמונים" והיה לאחד מאבני הדרך הראשונות בארגון - שימש בתפקיד סמנכ"ל ליווי המשפחות. בשנת 2010 הקים את עמותת "מקימי" ומכהן מאז גם כמנכ"ל העמותה.[1]

פעילות העמותה

מיום הקמתה סייעה העמותה למעל 4,500 משפחות ישראליות[דרוש מקור] שנסיבות חייהן הובילו אותן למצוקה מסיבות שונות – מחלה, תאונה, חובות לבנקים, לנושים ולשוק האפור. העמותה פורשת בפני המשפחה את דרכי הפעולה האפשריים שברשותה ומסייעת בהכנת תוכנית הבראה כלכלית ארוכת טווח, יחד עם אנשי מקצוע דוגמת עורכי דין, עובדים סוציאליים, רואי חשבון ויועצי משכנתאות. במקרים רבים פועלת העמותה בתוך הקהילות ורותמת את המעגל החברתי הקרוב של המשפחה לעזרה.

שירותי העמותה העיקריים:

  • סיוע בהכנת תוכנית כלכלית לטווח ארוך למשפחות.
  • סיוע כלכלי לטווח הקצר ולטווח הארוך באמצעות אנשי מקצוע.
  • הנגשת מידע וייעוץ פיננסי להתנהלות כלכלית נכונה.
  • קיום סדנאות להפצת הידע בנושא ניהול כלכלת משק הבית.

מידי כמה שנים במחזוריות שנות השמיטה מקיימת העמותה פעילות לזכר מצוות "מעשר עני", בשיתוף מכון התורה והארץ. במסגרת הפעילות, מציע המכון מנוי שנתי לחקלאים ובעלי גינות, המעניק אפשרות להפרשת תורמות ומעשרות כדין ותרומה של המעשר למשפחות נזקקות המטופלות במסגרת עמותת מקימי. עוד פועלת העמותה גם במישור הפוליטי, בהפעלת לחץ על מקבלי ההחלטות לטובת יצירת מודעות בקרב הציבור להתנהלות כלכלית נכונה, ובניית מנגנון להקניית כלים להבנה בסיסית של מושגים כלכליים נחוצים לניהול משק בית, כבר מגיל צעיר.[2] כל שירותי העמותה ניתנים על ידי אנשי מקצוע וללא תשלום מצד המשפחות, מתוך אמונה כי עקרון המקצועיות יכול לסייע במקרים קשים ומסובכים.

בשנת 2020 לפני חג הפורים קיימה העמותה קמפיין ציבורי רחב הקורא לשינוי תודעתי בהרגלי הצריכה הישראלים ובהרגלי הפרסום ברשתות החברתיות של גוזמות המביאות לאיי נעימות רבים מול משפחות מעוטות יכולת. הקמפיין זכה להד תקשורתי רחב היקף ומעל 500 ישראלים החליפו את תמונות הפרופיל שלהם באתר פייסבוק לתמונה עם הכיתוב פורים אחרת.

בשנת 2020 בתקופת ווירוס הקורונה שהגיעה לישראל, התעוררה סערה אודות תשלום מענק של 500 שקלים לכל ילד. חנוך דאום פרסם קבלה של תרומה לעמותת מקימי וכתב שהוא קורא לכל מי שאינו צריך את המענק לתרום ולעזור.

בחודש אלול תש''פ (שנת 2020) בתוך משבר הקורונה, רגעים לפני ראש השנה - השיקו במקימי יחד עם כתבים צעירים את מגזין מקימי לכלכלת המשפחה, מטרתו להביא תוכן עיתונאי כלכלי, ורווחתי למשפחות בישראל. בשונה מאתרי חדשות ועיתונים כלכליים, מגזין דיגיטלי זה עוסק נטו בכלכלת המשפחה, העצמאים והסטודנטים.

משרדי העמותה ממוקמים בירושלים. בשנת 2014 נפתח סניף נוסף של העמותה בפתח תקווה,[3] ובשנת 2017 נפתח סניף נוסף גם בחדרה. בשנת 2018 נפתח סניף חדש בקצרין שבגולן ובבאר שבע שבנגב.

ליווי והדרכה למשפחות במצוקה

שירותי העמותה מיועדים לכל משפחה אשר רוצה להגיע להתנהלות כלכלית נכונה ובריאה. בבסיס שיטת העבודה עומדת ההנחה כי לכל משפחה יש את היכולת לנהל באופן נכון את משק הבית בכוחות עצמה. העמותה מאמינה בטיפול ארוך טווח כאשר במרכזו נמצאת המשפחה עצמה, מתוך גישה שלפיה פיתוח מיומנויות להתנהלות כלכלית נכונה הוא כלי חיוני העשוי לתרום לכל משפחה. הערך העליון של הפעילות הוא האחריות העצמית של המשפחה בדרך להבראה כלכלית ומתוך כך, שירותי העמותה מותנים ברצונה של המשפחה לקבל על עצמה אחריות זו בכוונה לבצע תהליך של שינוי, תוך שקיפות ושיתוף פעולה מלאים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0