מריה אנה מספרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מריה אנה מספרד
María Ana de Austria
לידה 18 באוגוסט 1606
אל אסקוריאל, ממלכת ספרד Flag of Cross of Burgundy.svg
פטירה 13 במאי 1646 (בגיל 39)
לינץ, ארכידוכסות אוסטריה Bindenschild Privilegium maius 1512.svg
מדינה ספרד, אוסטריה
בן זוג פרדיננד השלישי, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה"
שושלת בית הבסבורג
תואר נסיכת ספרד
אב פליפה השלישי, מלך ספרד
אם מרגרטה מאוסטריה, מלכת ספרד
צאצאים ראו בהמשך

מריה אנה מספרד (María Ana de Austria, ‏18 באוגוסט 1606 - 13 במאי 1646), הייתה בתו של פליפה השלישי, מלך ספרד ואשתו של פרדיננד השלישי, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה".

ביוגרפיה

ראשית חייה

מריה אנה נולדה ב-18 באוגוסט 1606 בעיר אל אסקוריאל, לפליפה השלישי, מלך ספרד ולמרגרטה מאוסטריה, מלכת ספרד, בתם של קרל השני, ארכידוכס אוסטריה ומריה אנה מבוואריה.

בצעירותה הייתה מריה אנה מאורסת ליוהאן קרל, ארכידוכס אוסטריה, בנו של פרדיננד השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה", אולם הוא מת בצעירותו בשנת 1619.

בשנת 1622 הועלתה הצעה לחתן את מריה אנה עם צ'ארלס, נסיך ויילס, על מנת לחזק את היחסים בין שתי המדינות, ובשנת 1623 אף ביקר צ'ארלס בליווי דוכס בקינגהאם במדריד כדי לפגוש את כלתו המיועדת. עם זאת, ההצעה לא יצאה אל הפועל, עקב התנגדותה של מריה אנה להתחתן עם פרוטסטנטי, ובעקבות כך התחתן צ'ארלס לבסוף עם הנרייט מארי, נסיכת צרפת.

נישואיה

לאחר משא ומתן שנמשך לאורך שנת 1625, התארסה מריה אנה בשנת 1626 עם פרדיננד, ארכידוכס אוסטריה, שהיה אחיו של ארוסה הראשון. באותה שנה הוכתר ארוסה למלך הונגריה, ובשנת 1627 הוכתר למלך בוהמיה. בחוזה הנישואין שנערך בשנת 1628 הוחלט כי מריה אנה תוכל לשמור על זכויותיה לרשת את כס המלוכה הספרדי, למרות שאחותה אן, מלכת צרפת נאלצה לוותר על כך.

בדצמבר 1629 עזבה מריה אנה את מדריד בדרכה לווינה, אולם הנסיעה נמשכה למעלה משנה. בשל מגפה שפרצה בחצי האי האיטלקי לא יכלה האונייה לעגון בג'נובה, ובעקבות כך גם לא עברה מריה אנה בבולוניה, שם חיכה לה הקרדינל אנטוניו ברבריני (אחיינו של האפיפיור אורבנוס השמיני) על מנת לתת לה את עיטור ורד הזהב. הפמליה פנתה לנאפולי, ושם קיבלה לבסוף מריה אנה את העיטור. לאחר מכן עזבה השיירה את ממלכת נאפולי וחצתה את מדינת האפיפיור, שם עשתה מריה אנה עלייה לרגל אל בזיליקת הבית ה"קדוש". לאחר מכן המשיכה מריה אנה במסעה, תוך שהיא מלווה באצולה הרומאית בראשות טדאו ברבריני, נסיך פלסטרינה. ב-26 בינואר 1631 הגיעה מריה אנה לטריאסטה, שם פגשה את לאופולד וילהלם, ארכידוכס אוסטריה, ובאותו יום נערך טקס הנישואים, כשלאפולד וילהלם משמש כשליחו של פרדיננד.

קודם שנערך טקס החתונה הרשמי, החליט פרדיננד כי עליו לראות בחשאי את מריה אנה, והוא בא לראותה. משמצאה חן בעיניו גילה לה את זהותו, והחל לדבר עמה בספרדית. ב-20 בפברואר 1631] 1631 נערך טקס החתונה הרשמי בווינה, והוא נמשך כחודש ימים. פרדיננד אהב מאוד את מריה אנה, ומריה אנה הייתה אף היא מאושרת, ונולדו לה 6 ילדים.

מלכת גרמניה וקיסרית האימפריה

מריה אנה הביאה עמה לחצר הקיסרית בווינה את האופנה הספרדית, התיאטרון, הריקוד והמוזיקה (כולל הגיטרה הראשונה שנשמעה באוסטריה). כאשתו של יורש העצר, היא קיימה יחסים טובים עם כל בני משפחתו של בעלה; אולם עם אמו החורגת של פרדיננד, אלאונורה גונזאגה היו לה יחסים בעייתיים, בעיקר משום ששניהם התחרו על ההשפעה בחצר הקיסרית. מריה אנה גם הקדישה תשומת לב רבה לאמנויות, במיוחד לציור, והיא אספה יצירות של ציירים איטלקים, ספרדים ופלמים של הרנסאנס ושל הבארוק המוקדם.

ב-22 בדצמבר 1636 נבחר בעלה פרדיננד ברגנסבורג למלך הרומאים, ושבוע לאחר מכן הוא הוכתר על ידי הארכיבישוף של מיינץ. כעבור חודש, ב-21 בינואר 1637 הוכתרה מריה אנה אף היא כמלכת גרמניה. ב-15 בפברואר 1637 מת חמיה פרדיננד השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה", ובעקבות כך הפך בעלה פרדיננד לקיסר האימפריה הרומית ה"קדושה" ולמלך הונגריה ובוהמיה.

מריה אנה ששימשה כיועצת של בן זוגה, הייתה מתווכת חשובה בין פרדיננד לבין קרוביהם הספרדים. למרות שתמיד הגנה על האינטרסים של בעלה, היא לא שכחה את האינטרסים של אחיה - פליפה הרביעי, מלך ספרד, והאורחים השכיחים ביותר בביתה היו שגריר ספרד ודיפלומטים ספרדים. במהלך היעדרויותיו של פרדיננד מן החצר הקיסרית בווינה, הוא מינה את מריה אנה כעוצרת, כמו למשל בשנת 1645 במהלך מלחמת שלושים השנים, כשפרדיננד היה בממלכת בוהמיה.

מותה

במרץ 1645 עזבה מריה אנה וילדיה את לינץ, עקב בואו של הצבא השוודי, ועברה לווינה. באפריל התכוננו השוודים לחצות את הדנובה ולכבוש את העיר, ומשום כך ברחה המשפחה באופן זמני לגראץ. לאחר שחזרו לווינה, הם נאלצו לעבור שוב ללינץ בעקבות מגפה שפרצה בעיר. ב-12 במאי 1646 נתקפה מריה אנה, שהייתה במהלך הריונה השישי, בחום גבוה ובדימום כבד, ולמחרת בבוקר היא מתה. לאחר מותה הוציאו את בתה מהרחם בעודה בחיים, והיא נקראה מריה, אולם כעבור כמה שעות גם היא מתה, והיא נקברה יחד עם מריה אנה בקריפטה הקיסרית בווינה.

משפחתה

ב-20 בפברואר 1631 התחתנה מריה אנה עם פרדיננד השלישי, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה", ממנו נולדו לה 6 ילדים:

אילן יוחסין

קרל החמישי, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה"
 
איזבלה מפורטוגל
 
מקסימיליאן השני, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה"
 
מריה מספרד
 
פרדיננד הראשון, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה"
 
אנה, נסיכת בוהמיה והונגריה
 
אלברכט החמישי, דוכס בוואריה
 
אנה, ארכידוכסית אוסטריה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
פליפה השני, מלך ספרד
 
 
 
 
 
אנה, ארכידוכסית אוסטריה
 
 
 
 
 
קרל השני, ארכידוכס אוסטריה
 
 
 
 
 
מריה אנה מבוואריה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
פליפה השלישי, מלך ספרד
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מרגרטה מאוסטריה, מלכת ספרד
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מריה אנה מספרד


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מריה אנה מספרד בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0