מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא ארגון בינלאומי העוסק בפיתוח בר קיימא, ייעוץ, הדרכה ובניית יכולת בישראל ובמדינות מתפתחות ברחבי העולם. בזכות יישום "גישת רחובות", גישה אינטגרטיבית לפיתוח כלכלי מקומי, מוביל המרכז ברמה הלאומית והבינלאומית בפיתוח בר קיימא. מרכז ויץ הוא מלכ"ר, חברת בת של קרן היסוד וההסתדרות הציונית העולמית.

מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא הוקם על ידי פרופ' רענן ויץ, בנו של יוסף ויץ ממייסדי קק"ל, בשמו המקורי "המרכז לחקר ההתיישבות" בשנת 1964. המרכז הוקם בתור הזרוע המחקרית של המחלקה להתיישבות של הסוכנות היהודית. צוותי המחקר של המרכז פיתחו את גישת רחובות הנודעת לפיתוח אזורי, תכננו את אזור חבל לכיש, המצפים בגליל והוציאו עשרות פרסומים בסוגיות ההתיישבות השונות. מרכז ויץ עוד מימי הקמתו שימש כמרכז מחקר אשר סייע למוסדות הלאומיים להוביל מהלכים לאומיים. הצעה זו היא המשך ישיר של אותה עשייה. כיום מרכז ויץ, חברת בת של הצ"ע וקרן היסוד, פועל לקידום פיתוח בר קיימא בישראל ובעולם. מיישם פרויקטים וקידום מעשי של הנושא ומתמחה בסוגיות הקשורות לאיכות הסביבה ועירוניות. בסוף 2015, המרכז מיתג עצמו מחדש כ"מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא". מרכז ויץ נשאר נאמן לאב המייסד שלו ודבק במחויבותו להיות מוביל ישראלי מקומי ובינלאומי במתן שירותי הדרכה וייעוץ בר קיימא. מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא עוסק בארבעה תחומים:בניית יכולות, קורסי מש"ב, סיורים מקצועיים וניהול פרויקטים.

MED-TEST II

התייעלות במשאבים נחשבת כיום לאחת ההזדמנויות בעלות הפוטנציאל המשמעותי ביותר לתועלות כלכליות וסביבתיות עבור התעשייה. בעולם בו המשאבים אינם מפוזרים באופן שווה בין המדינות, יציבות אספקת חומרי גלם ומשאבים דוגמת מתכות ומים משפיעה על יכולת היצור והתחרותיות של התעשייה. אף על פי שבישראל נחשפים עם השנים משאבים מסוימים כגון פוספטים, פצלי שמן וגז, היא עדיין נחשבת דלה במשאבים רבים אחרים, בייחוד חומרי גלם.

פרויקט MED-TEST II הוא חלק מתוכנית SwitchMed שהושקה בשנת 2009, בנוי על תוצאות יוזמת הפרויקט Med Test I, ובעיקר על מתודולוגית TEST של ארגון UNIDO (אנ') של האו"ם. יוזמת SweitchMed היא יזמה רב-אזורית במימון האיחוד האירופי, המיושמת באמצעות מאמצים משותפים של האיחוד האירופי, UNEP, UNIDO, ומרכז הפעילות האזורי לצריכה וייצור בר קיימא (SCP). המטרה הכוללת של הפרויקט היא להקל על המעבר לצריכה וייצור ברי קיימא (SCP) ברחבי האזור הדרומי של הים התיכון, על ידי הוכחת מקרי מבחן מוצלחים. מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא זכה במכרז לתכלול ויישום Med TEST II בישראל. הפרויקט הושק בשנת 2015 והתמקד ביעילות צריכת משאבים ובייצור נקי (RECP). כחלק מהפרויקט מרכז ויץ יזם קונסורציום של יועצים מובילים בתחום. פרויקט זה הסתיים בהצלחה רבה בשנת 2017, עם אחוז פנומנאלי של הטמעת ההמלצות בתעשייה : 64% יישום של הצעות הייעול בתעשייה. בפרויקט זה השתתפו שבעה מפעלים, אשר בעזרת מתודולוגית TEST השיגו חסכון כלכלי משמעותי על ידי חסכון במשאבי סביבה (צריכת מים, חשמל, חומרי גלם, הפחתת פליטות גזי חממה, והפחתת פסולת). פרויקט זה הראה כי התייעלות משאבים בתעשייה מביאה לא רק לחסכון בהשפעות הסביבתיות של המפעלים, אלא גם לחסכון כלכלי לא מבוטל, כך שמיושמת הלכה למעשה גישת "צמיחה ירוקה" (צמיחה כלכלית לצד היבטי קיימות סביבתית וחברתית).

קורסי מש"ב

מרכז ויץ לפיתוח בר קיימא מנהל מדי שנה מספר קורסים בינלאומיים בנושאים הקשורים לפיתוח בר קיימא. הקורסים ממומנים על ידי הסוכנות הלאומית לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי (מש"ב) של משרד החוץ ונערכים במרכז ויץ ברחובות. הקורסים פתוחים לאנשי מקצוע ממדינות מתפתחות ומדינות במעבר, אשר מבקשים ללמוד כיצד למנף נכסים מקומיים לפיתוח אסטרטגי. מתודולוגיית ההוראה שלנו נובעת מההבנה שלכל מקום, ללא קשר למצבו העכשווי, יש נכסים אשר יכולים לתרום לפיתוח בר קיימא. להעצמת אנשים פרטיים וקהילות יש תפקיד מכריע בתהליך הפיתוח. במהלך הקורסים בני כ־25 יום, המשתתפים עסוקים בחוויית למידה אינטנסיבית ונהנים מניסיונם העשיר של מומחים ישראליים, חברות מובילות בתעשייה ומחבריהם לקורס באמצעות הרצאות, ביקורים באתרים שונים והפעלות אינטראקטיביות. כל הנושאים הנלמדים נבחנים באמצעות גישה אינטרדיסציפלינרית, המגשרת בין אנשי מקצוע ובעלי עניין מהמגזר הציבורי, הפרטי והשלישי על מנת ליצור חוויה כוללנית וייחודית. מרכז ויץ גאה בכך שיותר מ-5,000 אנשי מקצוע השתתפו בקורסי מש"ב בהנחיית מרכז ויץ במהלך השנים. המרכז מתמקד בעידוד וחיזוק המשתתפים לשיפור היכולות שלהם למען פיתוח כלכלי מקומי.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0