קונסורציום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קונסורציוםאנגלית: Consortium) הוא התאגדות של לפחות שני אינדיבידואליים, חברות, ארגונים או ממשלות (או כל שילוב של גופים אלה) במטרה להשתתף בפעילות משותפת או לאחד את משאביהם להשגת מטרה משותפת.

קונסורציום היא מילה לטינית שמשמעותה "שותפות", "התאחדות" או "חברה", ונובעת מהמילה consors ("חולקים ברכוש"), עצמה מ-con- ("יחד") ו-sors ("גורל").

דוגמאות

חינוך

הברית האקדמית הגדולה (אנ') במערב התיכון והאטלנטי ארצות הברית, קונסורציום מכללות קלרמונט (אנ') בדרום קליפורניה, קונסורציום חמשת הקולג'ים (אנ') במסצ'וסטס וקונסורציום נסיונל הונדה הם בין קונסורציות ההשכלה הגבוהה הוותיקים והמצליחים ביותר בעולם.

מסחר

דוגמה לקונסורציום למטרות רווח היא קבוצה של בנקים המשתפים פעולה למתן הלוואה - המכונה גם סינדיקט. סוג זה של הלוואה ידוע יותר בתור הלוואה בסינדיקציה. באנגליה מקובל שקונסורציום רוכש מועדוני כדורגל שנקלעו למצב כלכלי כדי להימנע מפירוק.

תעופה וחלל

איירבוס תעשיות הוקמה ב-1970 כקונסורציום של יצרני תעופה וחלל. שמירת נכסי הייצור וההנדסה על ידי החברות השותפות הפכה למעשה את איירבוס תעשיות לחברת מכירות ושיווק[1]. הסדר זה הוביל לחוסר יעילות עקב ניגוד העניינים המובנה איתם התמודדו ארבע החברות השותפות; שניהם היו בעלי המניות של הקונסורציום וגם קבלני המשנה שלו. החברות שיתפו פעולה בפיתוח טווח האיירבוס, אך שמרו על הפרטים הפיננסיים של פעילות הייצור שלהן וביקשו למקסם את מחירי ההעברה של מכלולי המשנה שלהן[2].

שיתוף פעולה של מתחרים

שיתוף פעולה של מתחרים משמש כאשר חברות מתחרות משתפות פעולה בקונסורציום כדי לשתף פעולה בתחומים לא אסטרטגיים עבור עסקי הליבה שלהן. הם מעדיפים להפחית את העלויות שלהם בתחומים הלא אסטרטגיים הללו ולהתחרות בתחומים אחרים שבהם הם יכולים להבדיל עצמן טוב יותר.

לדוגמה, GENIVI Alliance הוא קונסורציום ללא מטרות רווח בין יצרניות רכב שונות במטרה להקל על בניית מערכת אינפו-בידור לרכב.

דוגמה נוספת היא World Wide Web Consortium (W3C), שהוא קונסורציום המתקן טכנולוגיות אינטרנט כמו HTML, XML ו-CSS.

ממשל ותעשייה

המכון לבטיחות ובריאות מזון הוא קונסורציום המורכב מהמכון הטכנולוגי של אילינוי, המרכז לבטיחות מזון ותזונה יישומית של מנהל המזון והתרופות האמריקאי בתעשיית המזון. חלק מהעבודה הנעשית במכון כוללת, "הערכה ותיקוף של טכנולוגיות חדשות וחדישות לבטיחות ושימור מזון, מערכות עיבוד ואריזה, שיטות מיקרוביולוגיות וכימיות, רכיבי מזון מקדמי בריאות ואסטרטגיות לניהול סיכונים"[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קונסורציום בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Done, Kevin (2 February 2001). "Survey - Europe Reinvented: Airbus has come of age". Financial Times.
  2. ^ Sparaco, Pierre (19 March 2001). "Climate Conducive For Airbus Consolidation". Aviation Week & Space Technology.
  3. ^ "About". IIT IFSH. Illinois Institute of Technology. Archived from the original on 28 June 2013. Retrieved 21 March 2014.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0