משה יצחק טובל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק משה טובל
טובל במדי צה"ל
טובל במדי צה"ל
לידה 11 בנובמבר 1952
רחובות
נהרג 6 באוקטובר 1973 (בגיל 20)
י בתשרי ה'תשל"ד
מוצב המזח
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19711973 (כשנתיים)
דרגה רב-טוראירב-טוראי
תפקידים בשירות
  • לוחם
פעולות ומבצעים
מלחמת יום הכיפוריםמלחמת יום הכיפורים
עיטורים
צל"ש הרמטכ"לצל"ש הרמטכ"ל
הנצחה
בית־הכנסת על שם יצחק־משה בבני ברק.

משה יצחק טובל (11 בנובמבר 1952 - 6 באוקטובר 1973) היה לוחם בגדוד הנח"ל המוצנח שנהרג ביומה הראשון של מלחמת יום הכיפורים בעת הקרב על מוצב המזח, כאשר השליך עצמו על רימון יד על מנת להציל שלושה מחבריו. על מעשה זה עוטר לאחר מותו בצל"ש הרמטכ"ל.

ביוגרפיה

משה יצחק טובל נולד ברחובות ב-11 בנובמבר 1952. הוא התחנך בתלמוד תורה ברחובות ובבני ברק והמשיך את לימודיו בישיבה לצעירים ברמות רמז שבחיפה.

שירותו הצבאי

בינואר 1971 התגייס טובל לצה"ל ושירת בנח"ל, אחר הטירונות נשלח לתקופת של"ת בנח"ל קוממיות, התנדב לקורס צניחה והמשיך במסגרת הנח"ל המוצנח במשק קוממיות. את תקופת שירותו ביחידה עשה בהצטיינות ראויה לשבח. את חודשי השירות האחרונים שלו עשה במעוז "המזח" ושם גם נמצא בפרוץ מלחמת יום-הכיפורים.

מלחמת יום הכיפורים

יחד עם יתר מוצבי התעלה הותקף מוצב המזח מתחילת המלחמה. תעודת צל"ש הרמטכ"ל שקיבל טובל לאחר מותו מתארת את הנסיבות שבהן נפל:

במלחמת יום הכיפורים לחם רב"ט יצחק טובל ז"ל במעוז המזח. עם פרוץ המלחמה הותקף המעוז, ורב"ט יצחק טובל ז"ל השתתף בניסיונות בלימת המצרים החוצים את התעלה כשהוא חשוף לאש האויב. כאשר כותר המעוז נשלח רב"ט יצחק טובל ז"ל עם עוד שלושה לוחמים לעמדה קיצונית אשר נפילתה בידי האויב, הייתה מאפשרת להם לחדור למעוז. מעמדה זו ניהלו רב"ט יצחק טובל ז"ל ושלושת הלוחמים קרב בטווחים קצרים ביותר, בנשק קל וברימונים, נגד אנשי קומנדו מצריים שעלו עליהם פי כמה במספר. תוך כדי הקרב צעק אחד הלוחמים כי לעמדה נזרק רימון. שלושת הלוחמים קפצו מחוץ לעמדה לא נפגעו. רב"ט יצחק טובל ז"ל, שעסק בירי לעבר האויב, קרס לעבר הרימון. באותו רגע התפוצץ הרימון ורב"ט יצחק טובל ז"ל נפצע פצעי מוות. במעשיו אלה גילה רב"ט יצחק טובל ז"ל אומץ-לב, רוח התנדבות ואחוות לוחמים.

בשנת 1979 הובאה גופתו של טובל לישראל והוא נקבר בבית הקברות הצבאי קריית שאול.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0