משנה מקום משנה מזל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משנה מקום משנה מזל הוא ביטוי רווח בעברית שמקורו בדברי חז"ל, המתאר את השפעת שינוי המקום על מזלו של האדם.

מקור הביטוי

הביטוי אינו מופיע במפורש בדברי חז"ל, אבל יש לו הדים בשני התלמודים.[1] בתלמוד הבבלי נאמר:

ואמר רבי יצחק ד' דברים מקרעין גזר דינו של אדם אלו הן: צדקה, צעקה, שינוי השם ושינוי מעשה. צדקה דכתיב (משלי, י') וצדקה תציל ממות. צעקה דכתיב (תהילים, ק"ז) ויצעקו אל ה' בצר להם וממצוקותיהם יוציאם. שינוי השם דכתיב (בראשית, י"ז) שרי אשתך לא תקרא את שמה שרי כי שרה שמה, וכתיב וברכתי אותה וגם נתתי ממנה לך בן. שינוי מעשה דכתיב (יונה, ג') וירא האלקים את מעשיהם, וכתיב (יונה, ג') וינחם האלקים על הרעה אשר דבר לעשות להם ולא עשה. ויש אומרים אף שינוי מקום דכתיב (בראשית, י"ב) ויאמר ה' אל אברם לך לך מארצך והדר ואעשך לגוי גדול ואידך ההוא זכותא דארץ ישראל הוא דאהניא ליה.

מקור זה מתייחס לשינוי מקום כבעל סגולה לקריעת גזר דין. בדומה לכך, וביחס לשינוי המזל בכלל, נאמר גם בתלמוד הירושלמי: "שנה מקומך [...] פעמים ששינוי המקום גורם".[2]

הסברים שונים

הסברים שונים ניתנו על השפעת שינוי המקום על מזלו של האדם. יש שביארוהו על פי המבואר בחז"ל שלכל מדינה ומדינה יש "שר ממונה", דהיינו מלאך ששולט על גזירותיה של אותה מדינה וביציאתו של האדם ממדינה למדינה הוא יוצא משליטתו של מלאך אחד ועובר לשליטתו של מלאך אחר שגזירותיו שונות. כמו כן לארץ ישראל וירושלים בפרט יש מעלות מיוחדת המשפיעות על מזלו של האדם וזאת בין היתר בשל מצוות התלויות במקום. כמו כן על פי אמונת ימי הביניים לארץ ישראל וירושלים יש מעלות הנגזרות מ"תורת האקלימים" הנפוצה באותה עת שייחסה למקומות אלו מעלה יתרה בשל היותם בעלי האקלים הממוזג ביותר המתאים ביותר לנבואה שבכוחה של זאת לגבור על גזירת הכוכבים.

הסבר נוסף הוא שבכוחו של האדם היהודי להשתחרר מגזירות הכוכבים על ידי קיום המצוות ולימוד התורה (וזה הכוונה "משנה מקום") ובכך הוא דבק באלוקים שהוא נעלה ממערכת הכוכבים השולטת בדרך כלל על גורלו של האדם. יש שנתנו הסבר לאימרה זאת ברוח הקבלה. בכוחו של האדם לשנות את ה"מקום" שהוא אחד מכינויו של הקל, ובשל כך הוא זוכה למשוך אליו שפע ומזל.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ שו"ת ברסלב: "מה הכוונה בביטוי 'משנה מקום משנה מזל'?", באתר ברסלב סיטי
    מאמרי חז"ל על המזל, באתר הניווט בתנ"ך
  2. ^ במקור: שני אתרך – פעמים ששינוי השם גורם פעמים ששינוי המקום גורם (תלמוד ירושלמי, מסכת שבת, פרק ו', הלכה ט')
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0