נאנדה דווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מכלולזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית הר ריקה. נאנדה דוויהינדי: नन्दा देवी पर्वत) הוא ההר השני בגובהו בהודו, והגבוה ביותר שנמצא כולו בתוך המדינה.

טופוגרפיה

נאנדה דווי הוא רכס בעל שתי פסגות, באורך של כ-2 ק"מ. הפסגה המערבית גבוהה יותר, וזוכה למעמד מקודש בפולקלור ההודי. בנוסף להיותה הפסגה העצמאית ה-23 הגבוהה ביותר בעולם, נאנדה דווי בולטת גם בזכות ההתרוממות הגדולה והתלולה שלה מעל פני השטח המקומי. היא מתנשאת יותר מ-3,300 מטר מעל בסיסה הדרומי-מערבי, ותלילותה מצד צפון דומה. זה הופך אותה לאחת הפסגות התלולות בעולם. ההר מרשים גם כשבוחנים שטחים קצת יותר רחוקים, מכיוון שהוא מוקף בעמקים נמוכים יחסית. לדוגמה, הוא מתנשא מעל 6,500 מטר מעל עמק הגוריגנגה שנמצא במרחק של 50 ק"מ בלבד. נאנדה דווי מוקף בקרחונים: קרחון אוטרי נאנדה נווי בצד צפון, קרחון דקהיני נאנדה דווי בדרום מערב, קרחון פאצ'ו ממזרח וקרחוני ננדאגונטי ולואן מדרום מזרח. מאחורי ההר שוכן מקדש נאנדה דווי.

היסטוריה

עקב תלילות ההר, נדרשו מאמצים רבים כדי להגיע אל פסגתו או לעבור אותו.

בשנות השלושים, יו רוטלדג' ניסה להגיע לפסגת ההר שלוש פעמים, אך נכשל בכל אחת מהן.

בשנת 1936 הצליחה משלחת בריטית-אמריקאית בהנהגת ביל טילמן ואריק שיפטון לעלות לפסגת ההר דרך הרכס הדרומי. הייתה זו הפסגה הגבוהה ביותר שהושגה אי פעם, עד לשנת 1950. לאחר כמה ניסיונות כושלים בשנת 1957 ובשנת 1961, העלייה השנייה אל פסגת נאנדה דווי בוצעה על ידי קבוצה הודית בשנת 1964, באותוו מסלול ממנו עלתה המשלחת הבריטית-אמריקאית.

בשנים 1965–1968 נעשו ניסיונות של ה-CIA להציב מכשיר האזנה ממסר טלמטרי ממונע גרעיני על הפסגה. מכשיר זה תוכנן ליירט אותות טלמטריה משיגורי ניסויי הטילים שנערכו במחוז שינג'יאנג, במסגרת תוכנית הטילים של סין. המשלחת נסוגה עקב תנאי מזג אוויר קשים, והותירה את המכשיר ליד פסגת נאנדה דווי. הם חזרו באביב הבא לחפש את המכשיר אך הוא לא נמצא. כתוצאה מפעילות זו של ה- CIA, המקדש היה סגור לזרים לאורך רוב שנות השישים. רק בשנת 1974 נפתח המקדש מחדש.

בשנים מאוחרות יותר סרק הצבא ההודי את המקום, הציב בו אנדרטה לזכר המטפסים שנספו וחקר את חיי הטבע של האזור.

אחרי פתיחתו מחדש של המקדש בשנת 1974 בפני מטפסים זרים, מטיילים ותושבים מקומיים, המערכת האקולוגית נפגעה במהירות מכריתת עצים להסקה, אשפה ורעייה. פגיעות סביבתיות חמורות נצפו כבר בשנת 1977, והמקדש נסגר שוב בשנת 1983. נכון לעכשיו, נאנדה דווי מהווה חלק מרכזי משמורת הטבע נאנדה דווי (הכוללת את הפארק הלאומי נאנדה דווי), שהוכרזה על ידי ממשלת הודו בשנת 1982. בשנת 1988 הוכרז הפארק הלאומי נאנדה דווי כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, כאתר בעל "חשיבות תרבותית וטבעית יוצאת דופן למורשת המשותפת של האנושות".


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נאנדה דווי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0