נובו שיראזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נׂובּוּ שיראזה
白瀬 矗
נובו שיראזה
נובו שיראזה
לידה 20 ביולי 1861
קונוורה, האימפריה היפנית יפןיפן
פטירה 4 בספטמבר 1946 (בגיל 85)
קורומו-צ'ו, יפן יפןיפן
השתייכות הצבא הקיסרי היפניהצבא הקיסרי היפני הצבא היפני הקיסרי
דרגה לוטננט
תפקידים בשירות
מפקד המשלחת היפנית לאנטארקטיקה
פעולות ומבצעים
מלחמת רוסיה–יפן
לא ידועלא ידוע שם זה נכתב במקור בהתאם לסדר המזרחי; שם המשפחה הוא .

נׂובּוּ שיראזהיפנית: 白瀬 矗;‏ 20 ביולי 1861 - 4 בספטמבר 1946) היה לוטננט בצבא היפני הקיסרי, שהתפרסם כמי שהוביל את המשלחת היפנית לאנטארקטיקה.

ביוגרפיה

שיראזה נולד בעיר קונורה, במחוז דיווה (כיום ניקאהו שבמחוז אקיטה) ב-20 ביולי 1861. הוא עצמו טוען באוטוביוגרפיה שלו כי הוא נודע בילדותו כילד חצוף ולא ממושמע. בצעירותו, הוא קרא את הקלאסיקות הסיניות וספרים על כריסטופר קולומבוס, פרדיננד מגלן וג'ון פרנקלין. בהשראת זה האחרון, החליט שיראזה להיות חוקר קוטב בעצמו.

ביולי 1879 הוא החל לעבור הכשרה כאיש דת, אך חודשיים מאוחר יותר התגייס לצבא. בין השנים 1881 ל-1905, שיראזה הכשיר עצמו למסע אל הקוטב על ידי חקר איי קוריל. לאחר מכן הוא השתתף במלחמת רוסיה–יפן. לאחר שקרא כי מסעו של רוברט פירי אל הקוטב הצפוני נכשל, החליט שיראזה לשנות כיוון ולחקור את הקוטב הדרומי במקום.

לקח לשיראזה זמן עד שהצליח לשכנע את הממונים עליו לערוך את המסע, והוא נאלץ להצטרף קודם למשלחת אחרת אשר חקרה את איי קוריל. במהלך מסע זה הוא איבד את קבוצתו, נדבק בצפדינה וכמעט מת מרעב. בסופו של דבר המשלחת היפנית לאנטארקטיקה יצאה מטוקיו באונייה קיינאן מארו בדצמבר 1910, הגיעה אל הקרח ב-26 בפברואר 1911 והפליגה הלאה, אל תוך ים רוס. בגלל המועד המאוחר מאוד בעונה האנטארקטית, לא יכלה האונייה להתקדם מעבר לאי קולמן, וחזרה לסידני, אוסטרליה לחרוף שם.[1]

במהלך העונה הבאה נעשה ניסיון שלישי להגיע לטווח ראייה של יבשת אנטארקטיקה, במטרה מוגדרת לחקור את ארץ אדוארד השביעי. קבוצה קטנה ירדה לחקור את הארץ שם נתקלו אנשיה בתנאי מזג אוויר קשים, שאילצו אותם לשוב על עקבותיהם. קיינאן מארו חזרה ליפן; היא הגיעה ליוקוהמה ב-20 ביוני 1912.[2] הממונים על שיראזה זלזלו בהישגיה העלובים של המשלחת, אולם הוא התקבל כגיבור עממי בשובו אל יפן. הוא נפטר בקורמו צ'ו ב-4 בספטמבר 1946.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נובו שיראזה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ http://www.australiaforvisitors.com/japanese-antarctic-memorial-parsley-bay-sydney.html שלט המנציח את ביקור המשלחת היפנית לאנטארקטיקה במפרץ פרסלי, סידני, ב-1911
  2. ^ http://www.south-pole.com/p0000105.htm ,נובו שיראזה, 1946-1861
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0