נור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסוק אפאצ'י של חיל האוויר הישראלי משחרר נורים

נור הוא אמצעי פירוטכני, המייצר אור בוהק או חום רב ללא פיצוץ. נורים משמשים לאיתות, תאורה, או כאמצעי הגנה נגד טילים מתבייתי חום לשימושים צבאיים ואזרחיים.

ליבת הנור עשויה בדרך כלל מגנזיום ולעיתים מתכות נוספות לשינוי גון האור. נורים תת-מימיים עשויים בדרך כלל מסידן. הפעלתו של הנור נעשית באמצעות הצתה. במהלך הבעירה של הנור הוא פולט את קרינת האור והחום. חלק מהנורים משוגרים, מוצנחים או מוטלים מכלי טיס, נורים מאקדח נורים, תותח או מרגמה חלקם מוטלים ידנית וחלקם נייחים.

שימושים

מטוס קרב F-15 משחרר נורי הטעיה
מבנה של נור תאורה הכולל מצנח

קיימים מספר סוגים של נורים המשמשים למטרות שונות בהן:

איתות מצוקה

אחד השימושים הנפוצים של הנורים הוא לצורך איתות מצוקה. ניתן להציתם על הקרקע או לירותם כאיתות אווירי מאקדח נורים.

תאורה וסימון מטרות קרקעי

כוחות צבא קרקעיים הנדרשים לתאורה מבקשים לרוב ירי ארטילרי של נורים מוצנחים מעל למטרות בשדה הקרב. כוחות קרקע יכולים לירות נורים מאקדח נורים לאיתות לכוחות יבשה או כלי טיס כדי להראות את האזור עליו יש להטיל חימוש, להצניח צנחנים, או להנחית כלי טיס. במלחמת העולם השנייה, מטוסי סיור היו מטילים נורים כדי לסמן מטרות עבור משימות הפצצה ועבור משימות הספקה.

תאורה וסימון מטרות ימי

נורים ימיים משמשים להארה של מטרות תת-מימיות כגון צוללות. נורים ימיים משוגרים גם ממטוסים נגד כלי שיט ואינם זקוקים לחמצן חיצוני כי חומר מחמצן כגון פלואור נמצא בתוכם כחלק מהתערובת הכימית. חומר הדלק הוא לאיתים קרובות מגנזיום או אלומיניום.

אמצעי-נגד טילים

סוג מיוחד של נור משמש בתעופה צבאית בתור אמצעי-נגד הגנתי כנגד טילים מתבייתי חום כמו ה-AA-2 אטול או ה-AIM-9L סיידווינדר. נורים אלו משוחררים כבודדים או במטח על ידי הטייס או אוטומטית על ידי אמצעי התרעה, ומלווים בתמרוני התחמקות חדים של הטייס. כיוון שהם נועדו להטעות טילים המתבייתים על קרינת תת אדום, הנורים הללו מיצרים חום רב הגורם גם לפליטת אור הנראה לעין.

עם התגברות האיום של טילי כתף על התעופה האזרחית בשנים האחרונות, פותחו מערכות דומות גם עבור מטוסים אזרחיים.

גדלים אופייניים הם:

  • 1 אינץ' על 1 אינץ' כדוגמת ה- M-206 הקרוי כך כיוון ש-8 אינץ' שווים בקירוב ל-206 מ"מ
  • 2 אינץ' על 1 אינץ' כדוגמת ה-MJU-7
  • 2 אינץ' על 2 אינץ' כדוגמת ה-MJU-10

בחיל האוויר האמריקני ובחיל האוויר הישראלי משתמשים בנורים בעלי חתך מרובע ואורך של 8 אינץ'.[דרוש מקור]

תיאור סכמתי אופייני של מבנה נור הטעיה
תיאור סכמתי אופייני של מבנה נור הטעיה : (1) מעטפת חיצונית מאלומיניום (2) התקן פירוטכני המשמש להדיפת הנור ולהצתתו (3) מנגנון אבטחה (4) גוף הגוף העיקרי של הנור (5) שכבת הצתה מהירה (6) מעטפת פלסטית (7) אטם.

בצי האמריקני וגם ברוסיה ובסין משתמשים בנורים עגולים בקטרים שונים.

במשך השנים פותחו טילים עם יכולות לבחנה בין נורים לכלי טיס המתבססים על מאפיינים שונים בספקטרום הפליטה שלהם או בתנועה שלהם.[1] בעקבות כך פותחו נורים מתקדמים המחקים טוב יותר את מאפייני כלי הטיס. הנורים פחות יעילים כנגד טילים בעלי ראשי ביות דימותיים כדוגמת הפיתון 5 וה-AIM-9X סידווינדר. בטילים אלו מופקת תמונה ממשית המאפשרת להבדיל בין חלקי המטרה השונים - כמו גם להבדיל בין כתם אור שיוצר נור הטעיה לבין זה של מנוע המטרה.

לשיבוש טילים מונחי מכ"ם הפועלים בחלק אחר של הספקטרום האלקטרומגנטי משתמשים במוץ.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נור בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0