נורברט וולהיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה.

נורברט וולהיים (באנגלית: Norbert Wollheim;‏ 26 באפריל 1913 - 1 בנובמבר 1998) היה ניצול השואה הראשון שהגיש תביעה כנגד תאגיד גרמני בו הועסק בכפייה במהלך השואה וזכה בתביעתו, שסללה את הדרך לקבלת פיצויים לניצולים רבים אחרים.

ביוגרפיה

וולהיים גדל בברלין. הוא למד משפטים וכלכלה פוליטית, אך נאלץ להפסיק את לימודיו בשנת 1933 בגלל מוצאו היהודי. לאחר מכן עבד כרתך בחברת יצוא מתכות עד לפרוץ המלחמה בשנת 1938. באותה תקופה מילא תפקיד מפתח בניהולו של הקינדר-טרנספורט שהעביר 10,000 ילדים יהודים מהישג ידם של הנאצים.

וולהיים היה מעורה מאוד בחיים היהודיים ואחרי "ליל הבדולח", בשנת 1938 סייע בארגון הובלות ילדים יהודים לבריטניה ולשוודיה. בשנת 1939 הוא גם ליווה באופן אישי את קינדרטרנספורט לשוודיה, אך מיד חזר לברלין לאחר שהבטיח את שלומם של הילדים. עד שנת 1941 היה אחראי על בתי הספר להכשרה מקצועית של הרייכסווריינגונג-ג'ודן בדויטשלנד, ויועץ להכשרה הקשורה למלאכה של גרמנים יהודים.

מספטמבר 1941 עבד וולהיים במפעל לציוד תחבורה בליצנברג, ברלין.

לאחר השואה היה חבר הנהלה במועצה המרכזית ליהודים בגרמניה וכמפקח של ארגונים יהודיים אחרים.

אושוויץ

מפעל IG Farben במונוביץ (ליד אושוויץ) 1941

ב־8 במרץ 1943 וולהיים עם אחותו רות וולהיים (ילידת 1910), אשתו רוזה (נדה מנדלברוד, ילידת 1912) ובנם פיטר אוריאל (יליד 1939) נעצרו על ידי הגסטפו והובאו לנקודת האיסוף של יהודים בברלין, גרמניה. ב־12 במרץ 1943 גורשה כל המשפחה לאושוויץ. בזמן שוולהיים הופנה לעבודות כפייה, אחותו, אשתו וילדו נאסרו במחנה הריכוז, בו לבסוף נרצחו.

וולהיים הובא למחנה אושוויץ השלישי, מונוביץ', שם נאלץ לעבוד כפועל כפייה עבור התאגיד הגרמני IG Farbenindustrie AG, וסייע בבניית המפעל הרביעי החדש עד פינוי אושוויץ ב־18 בינואר 1945.

באחת מצעדות המוות בה, הצליח וולהיים לברוח. לאחר המלחמה הוא התיישב בעיר ליבק, בגרמניה שהייתה באזור הכיבוש הבריטי. עד מהרה התערה וחידש את חיי הקהילה היהודית בעיר ונבחר לנשיאה, תוך שסייע בשיקום החיים היהודיים במערב גרמניה. הוא נבחר ליו"ר השני של הוועד המרכזי של היהודים המשוחררים באזור הבריטי (" Zentralkomitee der befreiten Juden in der britischen Zone ") והיה אחד ממייסדיו של חברת הנאמנות היהודית באזור הבריטי.

בהמשך התמנה ליושב ראש איגוד הקהילות היהודיות בצפון מערב גרמניה וחבר מועצת המועצה המרכזית ליהודים בגרמניה.

תביעת האי גה פארבן

בשנת 1950 תבע נורברט וולהיים את תאגיד I.G. Farben בגין אי תשלום שכרו כעובד כפייה ובנוסף בגין פיצויים עבור הנזקים שנגרמו לו עקב כך. התביעה שלו הייתה מקרה הבוחן הראשון של עובד כפייה לשעבר נגד חברה בגרמניה.

בשנת 1953 במסגרת הדיון בערכאה הראשונה, חייב בית המשפט של פרנקפורט את חברת אה גה פארב והורה לה לשלם לוולהיים סך של 10,000 מארק גרמניים כפיצויים עונשיים.

בערכאה השנייה ניתן הסדר כולל שהעניק לאלפי עובדי כפייה לשעבר של אה גה פארב סך של 30 מיליון דולר. מלבד ההסדר הנ"ל שבין הצדדים לתובענה, הוא אף כלל תשלום פיצוי לועידת התביעות. הסכמה זו לוותה בחוק משנת 1957 שחוקק על ידי הבונדסטאג המערב גרמני.

בתביעתו העיד לטובתו צ'ארלס קווארד, המכונה "הרוזן מאושוויץ", שהיה חייל בריטי שנפל בשבי הגרמנים במלחמת העולם השנייה אשר הציל יהודים מאושוויץ.

בספטמבר 1951 וולהיים היגר לארצות הברית והתיישב בעיר ניו יורק, שם למד לימודי ראיית חשבון. הוא היה פעיל במקצועו זה עד אמצע שנות השמונים. וולהיים סיפק את שירותיו על בסיס פרו-בונו לארגונים כמו מועצת השואה של ארצות הברית והפדרציה העולמית של ניצולי ברגן-בלזן.

הפניות

  • (in English) Wollheim, Norbert: "Belsen’s Place in the Process of „Death-and-Rebirth“ of the Jewish People", in: Irgun She'erit Hapleita Me'ha'ezor Habriti, Belsen: London: The Narod Press, 1957, pp. 52–66.
  • (in English) Norbert Wollheim Memorial: Wollheim Memorial, www.wollheim-memorial.de
  • (in English) Rudberg, Pontus, The Swedish Jews and the Holocaust, Abingdon & New York, 2017, pp.  136–137
  • (in German) Wollheim, Norbert, "Wir haben Stellung bezogen", in: Richard Chaim Schneider, Wir sind da! Die Geschichte der Juden in Deutschland von 1945 bis heute, Berlin: Ullstein, 2000, pp. 108–120
  • (in German) Wollheim, Norbert, "Jüdische Selbstverwaltung in der britischen Zone", in: Michael Brenner, Nach dem Holocaust: Juden in Deutschland 1945-1950, Munich: Beck, 1995, pp. 141–147
  • (in German) Benz, Wolfgang, Wiedergutmachung in der Bundesrepublik Deutschland, Munich: R. Oldenbourg, 1989, (=Schriftenreihe der Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte Sondernummer), pp. 303–326

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נורברט וולהיים בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0