נחל כופר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נחל כופר בעת זרימה
אפיק נחל כופר בחורשת האקליפטוסים בפארק הלאומי רמת גן
קטע מדופן של הנחל בחורשת האקליפטוס

נחל כופר (בניקוד: כֹּפֶר) הוא נחל אכזב קטן, מיובלי נחל איילון, שאורכו חמישה קילומטר בערך. הוא נמצא ברובו בתחומי רמת-גן, ובסופו הוא עובר בשדות חיריה, בשטח ללא שיפוט.

עד לבינוי המשמעותי באזור במהלך המאה ה-20, היה הנחל ארוך הרבה יותר, וניקז את שטחי דרום רמת גן, וכן את שטחי גבעתיים, גבעת שמואל, מועצה אזורית אפעל ותל השומר. רוב אפיקו שולב במערכות ניקוז מי הגשמים של יישובים אלה, והוא מהווה דוגמה לנחל שהוסדר וכמעט נעלם תחת הבינוי.

תוואי הנחל

הנחל זורם מצפון לדרום, ומדרך אלוף-שדה הוא מתחיל להתחתר ממזרח לדרום-מערב. כיום הוא מתחיל לצד (בגדה המערבית) כביש גהה, מדרום לצומת גהה. הגישה לנחל באזור זה קשה בגלל הקרבה לכביש, והוא אף מוקף בגדר בחלקים מסוימים. הנחל עובר בגינת "שיכון הבולגרים" שליד מחלף בר-אילן, והוא מוקף בעצים משני הצדדים לאורך כל הגינה. משם הוא ממשיך צמוד אל החומה שמפרידה בין שכונת נווה יהושע לכביש גהה. בקטע קטן מקצה גן שיכון הבולגרים עד מקום לא ידוע לצד כביש גהה, הוא מתחיל לזרום בתוך תעלה בנויה ולא בערוץ טבעי. סמוך למחלף אלוף שדה הוא פונה מערבה ומתחתר לצד אלוף-שדה לאורך כמה עשרות מטרים מוקף בעצי אקליפטוס גבוהים עד הגשר שמעל דרך אלוף-שדה. שם הוא עובר במנהרה תת-קרקעית מתחת לכביש.

אחרי שהוא חוצה את הכביש הוא מגיע לגינה קטנה בשדרות בן-צבי בשיכון הצנחנים. באזור הזה גם יש צמחיית מים לצידו. הנחל מתחתר דרומה בשטחים פתוחים ממזרח לכפר המכביה, עד שמגיע לתחום הפארק הלאומי.

בפארק הוא נכנס למנהרה תת-קרקעית, ממנה הוא נשפך לאגם הפארק, כשבחורף הוא מזין אותו במי גשמים . מוצאו מן האגם בחורשת האקליפטוסים שבצדו הדרומי של הפארק. משם הוא מתחיל להתחתר לכיוון דרום-מערב, עוקף את אצטדיון וינטר, חוצה את דרך לוד, ומתחתר בין השדות שליד חיריה. בקטעים אלה האפיק מוקף בצמחיית מים. הוא עובר ליד רחוב נ"ד שבתל אביב-יפו, ואחר-כך הוא ממשיך בסמוך לחווה חקלאית באזור. הוא נשפך לנחל איילון מדרום לפארק מנחם בגין שבתל אביב[1]. בקטע שבין רחוב נ"ד עד לשפך יש שביל עפר שמיועד להולכי רגל ולרכבי שטח, הקטע מתוכנן להיות חלק מפארק אריאל שרון.

כיום, שיטחו חלק מהנחל במטרה לבנות על הנחל עצמו מסלול לרכיבה על אופניים (תאריך סיום בנייה אמור להתקיים בשנת 2020).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ במפות מסוימות צוין שהנחל עובר בין שני האגמים שבפארק דרום בתל אביב, אך כנראה שמידע זה שגוי


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0