ניצנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןניצנית
Starr 070308-5342 Kalanchoe pinnata.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: בקעצוראים
משפחה: טבוריתיים
סוג: ניצנית
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Kalanchoe

נִיצָנִית (שם מדעי: Kalanchoe) היא סוג של צמחים פורחים במשפחת הטבוריתיים. מתוך כ-125 מינים שונים, אף אחד ממיני הניצנית אינו צומח בר בארץ, אך ניצנית פורחת (הידועה גם כניצנית של מוכרי הפרחים, Florist's Kalanchoe) נמכרת בארץ שנים רבות כצמח נוי.

מאפיינים

מרבית מיני הניצנית הם שיחים רב-שנתיים, אך קיימים מספר מינים דו-שנתיים ואף חד-שנתיים. מיני הניצנית הם סוקולנטים, ומאפיינם הייחודי הוא פתיחת וסגירת עלי הכותרת של הפרחים על ידי גידול תאים מצידם הפנימי או החיצוני בהתאם. הגדול ביותר מצוי במדגסקר, Kalanchoe beharensis, ויכול להגיע לגובה 6 מטרים. מרבית המינים אינם צומחים גבוה יותר ממטר אחד. כל מיני הניצנית יכולים להתרבות ברבייה וגטטיבית, ובמקרה של אחד, ניצנית משוננת, (Kalanchoe daigremontiana) אך ורק ברבייה זו - כל המופעים הקיימים של הצמח הן נקבה, ולצמח עקב כך אין זרעים והוא מתרבה בלעדית בצורה אל-מינית. מרבית המינים כוללים סטרואידים צמחיים שעשויים להיות מסוכנים במאכל לבני אדם וחיות הבית.

היסטוריה

הצמח הוגדר לראשונה על ידי מישל אדנסון, ביולוג צרפתי, בשנת 1763, שנתן לו את שמו המדעי - קאלאנקו. לטענתו, שם הסוג הגיע משמם של אחד המינים בשפה הסינית. ככל הנראה Kalanchoe ceratophylla, ששמו בסינית מבוטא כקילן קאי.

פזורה עולמית

כמעט כל מיני הניצנית מגיעים מהעולם הישן - אירופה, אסיה ואפריקה. מעטים מצויים ביבשת אמריקה. בסין, לצמחי הניצנית (הקרויים "אלפים ומיליונים של אדום וסגול") חשיבות תרבותית בעת השנה החדשה הסינית, אז הם ניתנים כמתנה. ברחבי העולם ניצנית פורחת נמכרת כצמח נוי, תודות לצורכי המים הצנועים שלה והתפרחת המתנשאת מעל העלווה, שיכולה להיות בצבעי אדום, ורוד, כתום, צהוב ולבן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניצנית בוויקישיתוף
סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0