נמל צ'יטגונג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה רשות נמל צ'יטגונג
הטענת פיל על אונייה בנמל צ'יטגונג, 1960

נמל צ'יטגונגבנגלית: চট্টগ্রাম বন্দর) הוא הנמל העיקרי של בנגלדש והנמל העמוס ביותר מן הנמלים שלחופי מפרץ בנגל. הוא נמל טבעי (שהוגדל מלאכותית), השוכן לגדות נהר קרנפולי בעיר צ'יטגונג. ב-2017 דורג על ידי לוידס במקום ה-71 בין הנמלים העמוסים ביותר בעולם. הוא משמש גם כבסיס הגדול ביותר של הצי הבנגלדשי.

בשנת 17–2016 עברו בנמל 23.48 מיליון טון מטען. בשנת 18–2017 הוא טיפל במכולות בהיקף של 2.808 מיליון יחידות TEU.

תולדות הנמל

קיימות עדויות על קיום נמל בצ'יטגונג מאז המאה הרביעית לספירה. הנמל היווה את בסיסה של המושבה הפורטוגזית בעיר במאות ה-16 וה-17. לאחר מכן בא הנמל תחת שלטון האימפריה המוגולית והפך למרכז חשוב לבניית אוניות. ב-1760 הועבר הנמל לשליטת חברת הודו המזרחית הבריטית.

הנמל המודרני בצ'יטגונג הוקם ב-1887 תחת שלטון הראג' הבריטי בהודו. בראשית המאה ה-20 הוא שימש כנמל העיקרי של מחוז מזרח בנגל ואסאם. חשיבותו עלתה במקביל לעלייה התלולה בתנועת הספנות במפרץ בנגל, אשר התחרתה בזו שבנמלי האוקיינוס האטלנטי. ב-1928 הכריזה ממשלת בריטניה על הנמל כנמל מרכזי בהודו הבריטית. הוא הפך לנמל חשוב עבור תעשיית הדלק שהתפתחה בבורמה ובאסאם. במלחמת העולם השנייה שימש הנמל את כוחות בעלות הברית במהלך המערכה על בורמה.

לאחר חלוקת הודו נכלל הנמל בתחומי פקיסטן המזרחית. מאה מעובדי הנמל נהרגו במהלך מלחמת העצמאות של בנגלדש ב-1971. לאחר המלחמה עסק צי האוקיינוס השקט הסובייטי בסילוק מוקשים ואוניות טבועות מן הנמל. לאחר הקמת בנגלדש צמח הנמל ביחד עם התעשייה הכבדה שקמה במדינה. איגודי העובדים בו התחזקו במהלך שנות התשעים. בעשור הראשון של המאה ה-21 התרחב הנמל באופן משמעותי. הוא שימש את הודו, נפאל ובהוטן כנמל ביניים למטענים.

מתקני הנמל

בנמל קיימות 14 עמדות עגינה לאוניות מכולות ו-22 עמדות עגינה לאוניות מסוגים אחרים.

בנמל פועלים שישה טרמינלים למכולות, רובם בבעלות חברות פרטיות, ושישה טרמינלים לדלק ולדשנים.

הנמל מנוהל על ידי רשות נמל צ'יטגונג.

בנמל נמצא בסיס עיסא חאן, הבסיס הגדול ביותר של הצי הבנגלדשי, וממוקמת בו האקדמיה הימית של בנגלדש. הנמל מארח לעיתים קרובות כלי שיט צבאיים זרים ותרגילים ימיים הנערכים בשיתוף עם ציים זרים. בסמוך לנמל ממוקם שדה תעופה של חיל האוויר הבנגלדשי.

משמר החופים של בנגלדש אחראי על אבטחת הנמל. הנמל סבל רבות בעבר - במיוחד בשנת 2000 וב-2005 - מהתקפות של פיראטים, שגנבו ממנו ציוד נמלים נייד.


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נמל צ'יטגונג בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0