נרקיסיזם ממאיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נרקיסיזם ממאיר או נרקיסיזם גרנדיוזי היא תסמונת פסיכולוגית המורכבת מתמהיל קיצוני של הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית, תוקפנות וסדיזם או הפרעת אישיות היסטריונית.

תאורטיקנים כגון אוטו קרנברג[1] ואריך פרום[2][3] תיארו הפרעה זו כסוג קיצוני של הפרעת אישיות נרקיסיסטית. יש המנגידים אותו לסוג קיצוני אחר של ההפרעה, נרקיסיזם פגיע (המשלב הפרעה נרקיסיסטית עם הפרעת אישיות נמנעת, מופנמות ונטייה לדיכאון). סיווג זה לא מוזכר במדריכי האבחנות הפסיכיאטריים הרשמיים, כגון ICD או DSM. כתסמונת היפותטית וניסיונית, יש המכלילים בנרקיסיזם ממאיר גם היבטים של פרנויה.

אדם הלוקה בסוג זה של נרקיסיזם מאופיין במניפולטיביות, חיפוש כוח ושליטה בהקשר הבין-אישי, חשיבות עצמית קיצונית, דעתנות עקשנית, היעדר חרטה וחשיבה לטווח רחוק, חוסר שקט ואנרגטיות קיצונית, ובמקרים קיצוניים ליקוי בשיפוט המציאות.[4] הוא מתקשה לחשוב באופן אמפתי על האנשים בסביבתו, ממעיט בערכם, מזלזל בהם ויוצר להם דה-הומניזציה. רמת העוינות שלו עלולה לעלות לאורך זמן.

יש הטוענים כי שליטים טוטליטריים קיצוניים ידועים בעולם, כגון היטלר, לקו בהפרעה זו.[5][6]

הטיפול המקובל בהפרעה זו, בדומה להפרעת אישיות נרקיסיסטית בכלל, הוא טיפול פסיכולוגי. לרוב המטופלים מבטאים התנגדות משמעותית בתחילת הטיפול (כגון ניסיונות לשלוט במטפל או לפגוע בו), בין השאר בשל החשש לאיבוד תחושת הכוח והשליטה, ובשל הקושי בהתמודדות עם הרעיון שמישהו חיצוני יכול לסייע להם, ולכן הפרעה זו קשה לטיפול בהשוואה להפרעות נפשיות אחרות.

לקריאה נוספת

  • Ronningstam, Elsa. Identifying and understanding the narcissistic personality. Oxford : Oxford University Press, 2005.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Kerenberg, O. (1970). Factors in the Psychoanalytic Treatment of Narcissistic Personalities. Journal of the American Psychoanalytic Association, 18. pp. 51-85
  2. ^ Fromm, E. (1964). The Heart of Man. Harper & Row
  3. ^ Narcissism Variations
  4. ^ העברה והעברה נגדית: התפתחויות בטיפול בהפרעות אישיות נרקיסיסטיות- סיכום מאמרו של ג. גאבארד, בפורטל "בטיפולנט"
  5. ^ Betty Glad, Why Tyrants Go Too Far: Malignant Narcissism and Absolute Power, Political Psychology, Vol. 23, No. 1, 2002
  6. ^ רבקה נאמן, כוח ממאיר, באתר "929 - תנ"ך ביחד"

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Human brain NIH.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא פסיכולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0