נתיב האור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נתיב האור הוא השם שניתן לתוכנית חינוכית-קהילתית שמפעילה חברת החשמל בשיתוף משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי, ומטרתה לחנך להתנהגות נכונה בסביבה צורכת חשמל.

רקע היסטורי

בשנות העשרים החלה חברת החשמל, עם פריסת קווי החשמל הראשונים, להסביר לילדים איך להתנהג בסביבה צורכת חשמל באמצעות תליית מודעות בעיר חיפה. פרסומים אלו עברו התאמות והרחבות במהלך השנים. בשנות ה-80 השתמשה חברת החשמל בפרסומים בדמותו של "שמוליק החשמלאי" ובתחילת שנות האלפיים, הדמויות של תקע ושקע שימשו בהסברת נושאים שונים ובהם גם הבטיחות בחשמל. נוסף על הפרסומים הללו, נולדה בשנת 2005 תוכנית חינוכית קהילתית שקיבלה את השם, "נתיב האור" כתוצאה מן הצורך בידע על נושא הבטיחות בשימוש בחשמל ובעקבות מקרים של התחשמלות ילדים. הנחת היסוד של התכנית היא שהתנהגות נכונה ובטיחות יבואו ממקום של ידע וחוויה ועל כן היא שמה דגש על יצירת שינוי תרבותי ואקלים של בטיחות.

התכנית הופעלה בשנים הראשונות בכיתות ד'-ו', במערכות החינוך הממלכתי, ממלכתי דתי, ממלכתי חרדי, מערכת החינוך הערבית והחינוך המיוחד[1] בהתאם לתוכניות הלימוד הקיימות במשרד החינוך. בהמשך התכנית הורחבה גם לגני ילדים.

הפעילות מתקיימת בגנים ובבתי הספר באמצעות עובדי חברת החשמל, בשיתוף מדריכים של החברות, "יעדים" ו"אדיוסיסטמס", המציגים וממחישים את תהליך הפקת החשמל וכללי הבטיחות בשימוש בו.

בשנת הלימודים תש"פ התכנית הופעלה בכ - 229 רשויות מקומיות ובכ-1570 בתי ספר ברחבי הארץ ובסך הכל כ-1,750,000 תלמידים השתתפו בתוכנית מאז הפעלתה.

מטרות התכנית

התכנית דוגלת בחינוך קהילתי להתנהגות בטיחותית ונבונה בסביבה צורכת חשמל, לשימוש מושכל בחשמל וחיסכון באנרגיה, לאחריות, למעורבות חברתית, למנהיגות צעירה ולאכפתיות. התכנית מניחה שהבנת הנושאים של בטיחות, חיסכון באנרגיה ושימוש מושכל בחשמל תיצור תרבות התנהגות נבונה ותעודד את הילדים לאחריות כלפי עצמם וכלפי הקהילה שלהם[2]

  • להקנות ידע לפיתוח מודעות של נורמות התנהגות נבונה בסביבה צורכת חשמל.
  • לחנך לערכים של אחריות, מעורבות חברתית ולעודד מנהיגות בקהילה.
  • לעודד התנהגות מושכלת לחיסכון באנרגיה למטרת שימור הסביבה.
  • להבין את הקשר בין התפתחות אורח החיים ותולדות החשמל תוך הבנת חשיבותו לחיי הילדים בתחומים רבים.

יעדים מרכזיים

  • שילוב חינוך לזהירות וחיסכון באורח החיים הבית ספרי ובתוכניות הקיימות בבית הספר.
  • הכרת רשת החשמל בסביבה הקרובה ואתרים הקשורים להפקתו.
  • הקמת סיירת בטיחות ושימוש מושכל קהילתי של מנהיגות יישובית צעירה - "ילדי נתיב האור".
  • כתיבת אמנה יישובית לבטיחות ושימוש מושכל בחשמל, בשיתוף הרשות, חח"י, הורים ומחנכים.
  • משימות הסברה קהילתיות וארציות בשילוב אומנויות, תקשורת, דמוקרטיה, איכות סביבה ועוד.

דרכי פעולה

התכנית פועלת בשני צירים: ציר בית ספרי וציר יישובי. בתוכנית משולבת פעילות מונחית בכל בית ספר על ידי עובדי חברת החשמל המנחים מפגש חוויתי שנקרא "בוקר אור נתיב האור" ובו התנסות בהפעלת מכשירים, מצגת ופעילויות נוספות. בנוסף התכנית מציעה לקיים סיור רגלי להכרת רשת החשמל ואיתור מפגעים בסביבת בית הספר.

התכנית משלבת שימוש בעזרים ייחודיים שפותחו על מנת להעניק לילדים ידע בתחומי בטיחות ושימוש מושכל בחשמל בבית, בקהילה, בטבע ובסביבה.

בציר היישובי, כל כיתה בוחרת נציג או שניים לקבוצה היישובית הנקראת, "ילדי נתיב האור". הקבוצה מקבלת העשרה, יוצרת אמנה יישובית לבטיחות ושימוש מושכל, מביאה לכיתה את המסרים, מפעילה בבית הספר באופן שוטף לוח קיר פעיל לצורך הסברה והפעלה של התלמידים, לצד הפעלה של כיתות נוספות וביצוע משימות הסברה קהילתיות. קבוצות אלו פועלות במרכזים קהילתיים ובלמעלה מ-200 גני ילדים ברחבי הארץ.

מנחי החברות, ממכון יעדים ואדיוסיסטמס, מסייעים לחברת החשמל, לבתי הספר ולרשויות בבחירת חומרים ויצירת מודלים ייחודים לעבודה על-פי צרכים.

עזרי לימוד

חוברת למורה, מקראות לתלמידים, חוברת יוזמות, משחק סימולציה – מוקד 103, משחק בינגו (להנחיה בכיתות א-ג), משחק חשמל זה לא משחק ילדים להפעלה בגני הילדים, הפעלות לתחנות בהפסקות פעילות, הסברה ומשחק לשעת חירום, כרזות, מצגות, סרטונים ועוד.

פיתוחים נוספים

במסגרת פיתוחי התכנית לשנת הלימודים תש"פ פותח מערך שיעור במציאות וירטואלית, המאפשר "מסע" ברשת החשמל המתחיל ממונה החשמל בבתים, לאורך רשתות החשמל במתח נמוך ובמתח גבוה.

השיעור יאפשר למידה של מרכיבי רשת החשמל וזיהויי מפגעים ברשת .

במציאות מדומה בעזרת משקפי תלת מימד VR לקבוצה של עד כ-16 לומדים .

לקריאה נוספת

  • תמר כוכב, תומאס אדיסון - ממציאים ומגלים, כנרת זמורה דביר, 2010

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יעקב סיטרוק דהן, כולנו שווים בנתיב האור, באתר שבע, ‏20.5.2019
  2. ^ אתר התכנית נתיב האור, באתר נתיב האור
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0