סאג'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סאג' (ערבית: صاج) הוא כלי בישול עממי, שגרסאות שונות שלו נפוצות בארצות ערב, בהודו, בסרי לנקה, פקיסטן ועוד. זהו משטח מתכת כבד וקעור המונח על מקור חום (גחלים או גז) ומשמש להכנת פיתות פשוטות. את הפיתות מניחים ישירות על הסאג' כשהוא חם מאד ו"אופים" אותן במשך דקות בודדות.

סאג'

יתרונותיו הם: פשטות הייצור; פשטות התפעול (שימוש במדורה כמקור חום); השימוש בו לא דורש מיומנות; ניידות גבוהה; ניצול טוב של חום.

חסרונותיו: התוצר הוא מזון בסיסי ביותר, ותהליך הבישול יוצר עשן רב.

הסאג' חדר לתרבות הישראלית-יהודית בעשרות השנים האחרונות דרך תנועות הנוער, שם הוא מכונה בטעות "טאבון". בתנועות הנוער, הכנת הפיתות על הסאג' היא דרך לבדר ולחנך ילדים, הנהנים להכין במו ידיהם פיתות דקות ולאכול אותן מרוחות בשוקולד או בלבנה.

רכש, אחזקה ואחסון

את הסאג' ניתן לרכוש בעיקר ביישובים ערביים בעשרות בודדות של שקלים. קוטרו הסטנדרטי הוא 60 ס"מ, אך ניתן למצוא גם סאג'ים בקוטר של 40 ס"מ.

מאחר שהוא מפוייח בדרך כלל, כדאי לשמור את הסאג' בתוך שק בד. את החלק עליו מניחים את הפיתות יש לשמן קלות לאחר השימוש למניעת החלדה. את החלק הבא במגע עם האש לא נהוג לנקות.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0