סטנלי נורמן כהן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סטנלי נורמן כהן
Stanley Norman Cohen
כהן ב-2016
כהן ב-2016
לידה 30 ביוני 1935 (גיל: 88)
ענף מדעי גנטיקה
מקום מגורים ארצות הברית
הערות יהודי
תרומות עיקריות
מחקרים בהנדסה גנטית.

סטנלי נורמן כהןאנגלית: Stanley Norman Cohen; נולד ב-30 ביוני 1935 בניו ג'רזי) הוא גנטיקאי אמריקאי מחלוצי ההנדסה הגנטית.

כהן בוגר אוניברסיטת רטגרס. את תואר הדוקטור שלו קיבל בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פנסילבניה בשנת 1960. אחרי הכשרה במוסדות שונים, לרבות המכונים הלאומיים לבריאות, הצטרף לסגל של אוניברסיטת סטנפורד בשנת 1968. שם החל לחקור את התחום של פלסמידים בחיידקים. הוא רצה להבין כיצד גנים של פלסמידים יכולים להפוך חיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה.

בשנת 1972, מחקריו של כהן, יחד עם אלו של פול ברג והרברט בוייר, הובילו לפיתוח שיטות לשעתוק גנים. תגלית זו סימנה את לידתה של ההנדסה הגנטית וזיכתה את כהן במדליה הלאומית למדע בשנת 1988. היום, כהן הוא פרופסור לגנטיקה ורפואה באוניברסיטת סטנפורד, שם הוא עובד על מגוון של בעיות מדעיות, כולל צמיחת תאים ופיתוח.

ניסוי שעתוק הגנים

סטנלי כהן, פול ברג והרברט בוייר ביצעו את מה שעתיד היה להיות אחד מהניסויים הראשונים בתחום של הנדסה גנטית, בניסוי בשנת 1973. הם הדגימו כי הגן RNA ריבוזומלי צפרדעי יכול להיות מועבר לתוך תאים חיידקים ומפורש על ידם. ראשית הם בנו פלסמיד, אשר יהיה וקטור ונקרא בשם pSC101. פלסמיד זה מכיל מקום יחיד עבור אנזים ההגבלה EcoRI לבין הגן לעמידות טטרציקלין. אנזים ההגבלה EcoRI שימש לחיתוך הדנ"א הצפרדעי למקטעים קטנים. לאחר מכן, מקטעי דנ"א הצפרדע שולבו עם הפלסמיד, אשר גם הודבק עם EcoRI. קצוות דביקים של קטעי DNA הסתדרו מעצמם והתחברו ביחד באמצעות DNA ליגאז. פלסמידים הועברו אז אל זן של Escherichia coli וציפו מדיום גידול המכיל טטרציקלין. התאים שהתאגדו עם הפלסמיד הנושא את הגן טטרציקלין גדלו ועיצבו מושבה של חיידקים. כמה ממושבות אלו כללו תאים נשאו את הגן RNA ריבוזומלי. המדענים בחנו את מושבות שיצרו לאחר צמיחה כדי לבדוק נוכחות של דנ"א ריבוזומלי צפרדעי.

פרסים

  • 1980 - פרס אלברט לסקר לחקר רפואי בסיסי.
  • 1988 - המדליה הלאומית למדעים מהנשיא רייגן.
  • 1989 - המדליה הלאומית לטכנולוגיה.
  • 2004 - פרס המרכז הרפואי אולבני (משותף עם הרברט בוייר).
  • 2004 - פרס שאו במדעי החיים והרפואה.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0