פלס"ר שריון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סיירת שריון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סיכת לוחם סיור שריון
קובץ:Palsar old.jpg
סיכת פלס"ר 401
פלס"ר 401 מדמה מלחמה 2013
לוחם פלס"ר שריון באימון צה"לי
לוחמי סיירת 401 בעת אימון .

פלס"רי שריון הן יחידות מובחרות שמהוות את פלוגות הסיור בחטיבות השריון השונות בצה"ל. תפקידן הייעודי הוא איסוף מודיעין קרבי מתוך שטח האויב, בזמן אמת ובצורה נסתרת, עבור חטיבת השריון והובלתם אל הלחימה. יחידות אלו מבצעות גם משימות חי"ר, וסיור (רגלי ורכוב).

חיל השריון מפעיל שתי סיירות סדירות: פלס"ר 7 בחטיבה 7, ופלס"ר 401 בחטיבה 401. בנוסף קיימות סיירות שריון במילואים המורכבות ברובן מבוגרי הסיירות הסדירות בכל חטיבות השריון במילואים ובשתי חטיבות השריון הסדירות הנוספות (188 ו-460).

הקבלה למסלול ביחידות מותנית במעבר גיבוש אליו זכאים לצאת המתגייסים לחיל השריון בעלי פרופיל 82 ללא סעיפים פוסלים. הגיבוש מתבצע כיום כעבור שלושה עד ארבעה שבועות מיום הגיוס לחיל השריון בבסיס שיזפון. בעבר התבצע הגיבוש ישר לאחר הגיוס בבקו"ם.

מסיימי הגיבוש מתחלקים לצוותים בשתי סיירות השריון הסדירות של צה"ל: פלס"ר 7 ופלס"ר 401.

הכשרה

מסלול הלוחם ביחידה אורך כשנה ומתחלק לשני חלקים:

פרק חי"ר בסיסי - במהלכו יעברו החיילים טירונות ואימון מתקדם בסופם יוסמכו כלוחמי חי"ר לכל דבר (רובאי 07). חיילי פלס"ר 7 עוברים את ההסמכה יחד עם יחידת אגוז בבא"ח גולני בעוד חיילי פלס"ר 401 עוברים את ההסמכה יחד עם טירוני גדס"ר נח"ל, שלד"ג ושייטת 13 בבא"ח נח"ל.

פרק הסייר - במהלכו יעלו החיילים אל יחידות האם שלהם ויתמקדו בהכשרתם המקצועית כסיירים. במהלך הכשרה זו לומדים החיילים תכנים כגון הסוואה, הכוונת גורמי אש מסייעת, פשיטות, לוחמה זעירה, ניווט, נהיגה מבצעית בהאמרים, קרב מגע, לוחמה בתנאי אב"כ, הליכה למרחקים ארוכים עם משקלים ועוד. פרק זה כולל קורס סייר (לשעבר מו"ס) בצאלים

בתום המסלול מצטרף צוות ההכשרה לצוותי הלוחמים של היחידות, התופסים גזרות מבצעיות בשטחי אי"וש והגבולות, שם הן מבצעים פעילויות ביטחון שוטף, סיורים, תצפיות, מעצרים וסריקות אמל"ח. בין תקופות הקווים המבצעיים מקיימות היחידות אימונים במסגרת יחידתית או חטיבתית. בסיס פלס"ר 7 יחד עם החטיבה ברמת הגולן, ובסיס פלס"ר 401 במישור אדומים. במקביל לפעילות השוטפת תופסות היחידות כוננות למקרה של מלחמה. ברוב התרחישים פלס"רי השריון יהיו מהראשונים בשטח יחד עם גדודי השריון.

יעוד פלס"רי השריון

לעיתים קרובות נוצרת השוואה שגויה בין סיירות החי"ר לבין סיירות השריון - מטרתה הראשית של סיירת היא "לפתוח שטח" לכח העיקרי, כלומר - סיירת חי"ר תכנס לשטח לחימה לפני חטיבת חי"ר ואילו פלס"ר שריון יכנס לשטח לחימה לפני חטיבת טנקים.

כיוון שכח האש של סיירת החי"ר דומה במאפייניו לזה של חטיבת החי"ר (אך לא בכמותו) סיירות חי"ר משמשות בהרבה מקרים ככח מתמרן וכובש לכל דבר למשימות איכות. סיירות שריון לעומת זאת מתמודדות לרוב עם שדה קרב בו כח האש של החי"ר אינו יעיל מספיק ונצרך בו כח האש של הטנקים, שמגמד את כח האש של הנשק הקל של כוחות החי"ר. משום כך פלס"רי השריון מיועדים להיות בגדר "רוחות רפאים" בתוך שטח האויב ולעסוק באיתור מטרות איכות רגישות (כגון מפקדות, כוחות מיוחדים וכוחות הספקה) והשמדתן באמצעות הכוונת אש טנקים ו/או גורמי אש זמינים כגון ארטילריה, מסוקי קרב ומטוסי קרב. כמו גם תצפיות להמשך מקו התבססות כח השריון.

לכן יש דגש באימון לוחמי הפלס"ר על תצפיות, ניווט והכוונה, לעיתים על חשבון אימוני נשק ולוחמת חי"ר. אף על פי כן, מסייר שריון נדרשת רמת לוחמת חי"ר גבוהה מאד במידה ויתגלה הכח בתוך שטח האויב ונשקו האישי יהיה מענה האש הזמין ביותר או במידה וצוות הסיור ידרש לפשוט על מטרה שניתן להשמידה באמצעות האמל"ח המצוי ברשותו.

ראו גם

קישורים חיצוניים