סיליקון גרפיקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סיליקון גרפיקס
Silicon Graphics logo.png
שרת onyx
תחנת עבודה Indy

סיליקון גרפיקס (.Silicon Graphics, Inc; עד 1999 מותגה בשם: SiliconGraphics; לאחר מכן SGI; גם Silicon Graphics Computer Systems או SGCS) הייתה חברה לייצור חומרה ותוכנה ליישומי גרפיקת תלת-ממד, שהתפתחה ליצרנית מחשבי-על. החברה נוסדה ב-1981 על ידי ג'ים קלארק במאונטיין ויו, קליפורניה. עקב סדרת החלטות שגויות ותחרות עזה הודיעה החברה ב-2009 על פשיטת רגל ונרכשה על ידי Rackable. החברה החדשה SGI - Silicon Graphics International פעלה בתחום חומרת מחשבי-על עד שנמכרה ל-HP ב-2016.

עלייה והצלחה

ג'ים קלארק ומארק האנה פיתחו באוניברסיטת סטנפורד מנוע לייעול חישובי גרפיקת תלת-ממד בשם Geometry Engine, שהיה פיתוח התוכנה הראשון שנצרב על גבי שבב VLSI. החברה שהקים קלארק, סיליקון גרפיקס, התבססה על פתרונות שכללו טכנולוגיה זו. החברה ייצרה תחנות עבודה גרפיות מבוססות מעבדי Motorola 68000 בשם IRIS.

ב-1992 רכשה סיליקון גרפיקס את יצרנית שבבי ה-RISC‏, MIPS, והחלה לבסס את מוצריה על משפחת מעבדים זו, שהותאמה במיוחד ליישומי גרפיקת תלת מימד וביססה את החברה כמובילת שוק בתחום. במקביל פיתחה החברה את ממשק תכנות היישומים OpenGL ואת מערכת ההפעלה IRIX, המבוססת UNIX עם התאמות קנייניות לחומרת MIPS. שימוש נרחב ב־OpenGL ניתן למצוא בסביבות מציאות מדומה, סימולציות מדעיות, הצגת מידע, סימולטורים מדמי טיסה ופיתוח משחקי מחשב.

ב-1993 הוציאה החברה את אחדת מסדרות השרתים ותחנות העבודה המוצלחות שלה, Onyx. בין היתר, קונסולת המשחקים נינטנדו 64 הייתה מבוססת על Onyx.

ב-1995 רכשה סיליקון גרפיקס את החברות Wavefront Technologies ו-Alias Systems Corporation יצרנית מוצרי אנימציה ממוחשבת תלת-ממדית שעבדה בין היתר עם אולפני ההנפשה של וולט דיסני. ב-1998 הכריזה חטיבת Wavefront/Alias בסיליקון גרפיקס על חבילת התוכנה המקצועית Maya.

ב-1996 רכשה סיליקון גרפיקס את יצרנית מחשבי-העל הוותיקה Cray במטרה להיכנס לתחום מחשבי העל. פעילות זו נמכרה זמן קצר לאחר מכן לסאן מיקרוסיסטמס.

דעיכה ונסיגה

על אף הצלחת החברה בשווקים ייעודיים כגון יישומים מדעיים, הנדסיים ורפואיים, פיתחה מיקרוסופט פתרונות זולים יותר על גבי מעבדי אינטל לתחום הביתי ולשוק הבידור. ב-1998 זנחה סיליקון גרפיקס את ההתבססות על מעבדי MIPS לטובת הימור על טכנולוגיית איטניום של אינטל. במקביל שינתה החברה את שמם המותג שלה ל-SGI. החלטה זו הסתברה כהרסנית, עקב חוסר הבשלות של הטכנולוגיה. זניחת מעבד MIPS ומערכת ההפעלה IRIX גרמו לירידה בביצועים אליהם היו לקוחות החברה רגילים. זאת לצד תחרות עזה מצד מיקרוסופט הובילו לירידה במכירות. ב-2006 עברה החברה לתשתית מבוססת Xeon, לאחר כישלון פרויקט איטניום.

ב-1 באפריל 2009 הגישה החברה בקשה להסדר פשיטת רגל לפי צ'פטר 11.

SGI - Silicon Graphics International

לאחר פשיטת הרגל, רכשה Rackable את השליטה בחברה תמורת 25 מיליון דולר ושינתה את סימן המסחר שלה בנסד"ק מ- "RACK" ל "SGI".

החברה ייצרה חומרה עבור מחשבי על ושרתי אחסון נתונים גדולים ואחסון ענן.

ב-2016 נמכרה החברה ל-HP.[1]

קהילת משתמשים

על אף שהחברה לא הייתה שם מוכר בכל בית, היא זכתה למעמד מיוחד בקרב מעצבים גרפיים ומפתחים שיצרו סביבה וסביב מוצריה קהילת משתמשים יציבה ושוקקת חיים שהמשיכה להתקיים גם לאחר שהחברה פסקה מלהתקיים. בין החברים בקהילה נמנים מפתחי משחקי קונסולת נינטנדו 64, מעצבי הסרטים פארק היורה, צעצוע של סיפור ועוד.[2][3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיליקון גרפיקס בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0