סלט יווני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סלט חוריאטיקי מסורתי במסעדה באי הידרה, כאשר המלפפונים מוגשים קלופים. באזורים אחרים ביוון, המלפפונים אינם קלופים.

סלט יווני או סלט חוריאטיקייוונית: χωριάτικη σαλάτα; כלומר "סלט כפרי" או "סלט של כפריים") הוא סלט פופולרי מהמטבח היווני.

הסלט כולל ירקות הנפוצים ביוון (בדרך כלל עגבניות, מלפפונים ובצלים) בחיתוך גס, ופרוסות עבות או קרעים של גבינת פטה (שמשמעות שמה ״פרוסה״) וזיתים. הסלט מתובל בשמן זית, חומץ בן יין ואורגנו מיובש. בחלק מהאזורים מוסיפים גם פלפלים. באיים הדודקאנסיים נהוג להוסיף צלפים כבושים.

שמו של הסלט יצא למרחוק, וכיום הוא נפוץ בגרסאות שונות גם באירופה, בישראל ואף בארצות הברית. בארצות שונות מוסיפים לעיתים לסלט רכיבים נוספים שאינם כלולים בגרסה היוונית המקורית, כגון חסה וקרוטונים. מחוץ ליוון, גבינת הפטה לרוב לא מוגשת בפרוסה אחת עבה, אלא בקוביות קטנות ולעיתים גם מפוררת מעל הסלט.

סלט יווני מחוץ ליוון. הפטה מוגשת בקוביות, ונעשה שימוש נדיב בהרבה בבצל.

בניגוד לגרסאות האורבניות של הסלט, החוריאטיקי היווני המקורי מבוסס על פשטות, גדולתו במוצרי יסוד משובחים, הזמינים לכפריים (ומכאן שמו). החתיכות גדולות, גסות וכל מהותו פשטות. הוא אינו נחשב למנה בפני עצמו, אלא מלווה בדרך כלל מנות עקריות אחרות במטבח היווני, ומוגש כמנת פתיחה לצד לחם. הסלט מתובל בעדינות בגלל כמות הנתרן הרבה שבזיתים ובגבינת הפטה, כך ששמן הזית הוא רכיב התיבול העקרי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0