זית קלמטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזיתי קלמטה
Olives in bowl.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: זיתיים
סוג: זית
מין: זית אירופי
זיתי קלמטה

זית קלמטהאנגלית: Kalamata) הוא זית שצבעו סגול כהה בעל מרקם חלק ובשרני הנקרא על שם העיר קלמטה, העיר נמצאת בדרום-מערב האי פלופונסוס שבדרום יוון.

תיאור

ניתן להבחין בין עץ זית רגיל לעץ זיתי הקלמטה באמצעות גודל העלים. עלי זית הקלמטה גדולים כמעט פי שניים מעליה של זני זית אחרים. העץ מניב פרי גדול עם צורה אסימטרית מוארכת ומיוחדת, הוא רגיש לקור ועמיד במזג אויר חם, רגיש לדוררת ועמיד בפני זבוב הפירות. את הזיתים לא מוסקים במכונה אלא באופן ידני, זאת על מנת למנוע פגיעה באיכות הזית. בשל תפוקת השמן הנמוכה של זיתי הקלמטה, ברוב המקרים נמכרים הזיתים לשימוש כזיתי שולחן, המשומרים בחומץ, יין או שמן זית ומשמש כמרכיב חשוב במטבח היווני.

לזיתי הקלמטה יש מעמד של מוצר מקור מוגן (PDO) באיחוד האירופי (EU), על מנת להבטיח שלזיתים שמקורם באזור קלמטה בלבד יש את הזכות להיות ממותגים כזיתי קלמטה אם יימכרו באיחוד האירופי.

הכנה

קיימות שתי שיטות להכנת זיתי קלמטה: השיטה הקצרה אורכת כשבוע ימים עד לסיום התהליך, תחילה יש להסיר את טעמו המר של הזית באמצעות השריית הזיתים למשך שבוע במים נקיים או מי מלח, לאחר מכן נארזים במי מלח, חומץ, יין, שמן זית ופרוסות לימון, לעיתים חותכים את הזיתים כדי לקצר את התהליך. בשיטה הארוכה יש להשרות את הזיתים חתוכים במים עם מלח ולהסיר את טעמם המר. תהליך זה אורך עד כשלושה חודשים.

 קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0