עוזי ויזל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עוזי ויזל
חברים
פטירה 17 בינואר 2019

עוזי וִיזֶל (1926 - 17 בינואר 2019) היה צ'לן ישראלי, פרופסור באקדמיה למוזיקה על שם רובין בתל אביב.

ביוגרפיה

ויזל נולד בתל אביב, למד בתיכון חדש הצטרף לפלמ"ח ושרת במלחמת העצמאות בחטיבת הראל.[1] למד בבית הספר למוזיקה ג'וליארד בניו יורק ואחר השתלם אצל פבלו קזאלס בצרפת. מאז סיום לימודיו הופיע כסולן עם תזמורות וברסיטלים ברחבי העולם. חלק חשוב ברפרטואר שלו הוקדש למוזיקה קלאסית מתקופת הבארוק וכן ליצירות מן המאה ה-20, בהן קונצ'רטו של בריו, שאת הגרסה החדשה שלו ביצע לראשונה במילאנו בניצוח המלחין וקונצ'רטי של ליגטי, לוטוסלבסקי ואחרים.

עוזי ויזל היה תומך נלהב במוזיקה ישראלית והרבה לבצע בנגינת בכורה ולהקליט יצירות של מלחינים ישראלים, הן קונצ'רטי והן יצירות סולו, שרבות מהן נכתבו למענו והוקדשו לו. בין השאר ניגן והקליט יצירות משל יוסף טל - קונצ'רטו לצ'לו, קונצ'רטו כפול לכינור וצ'לו, קונצ'רטו לצ'לו ומיתרים, יצירות סולו שנכתבו במיוחד בשבילו ודרמה-מונולוג לזמרת סופרן וצ'לו.

במהלך הקריירה שלו הופיע עם אמנים ידועי שם, בהם דניאל בארנבוים, יצחק פרלמן, פנחס צוקרמן, יהודי מנוחין, לוקאס פוס, זובין מהטה ואחרים. במשך למעלה מ-30 שנה הופיע והקליט ברחבי העולם עם רביעיית תל אביב, רביעיית מיתרים שנמנה עם מייסדיה.

בשנת 1983 התמנה למנהלה המוזיקלי של "תזמורת בני הקיבוצים". בשנים 19651997 כיהן כפרופסור מן המניין באקדמיה למוזיקה על שם רובין של אוניברסיטת תל אביב, והעמיד תלמידים זוכי פרסים בתחרויות בינלאומיות, סולני קונצרטים ורסיטלים, חברים בהרכבים קאמריים, צ'לנים ראשונים בתזמורות ומורים.

הוזמן לכהן כפרופסור אורח באוניברסיטאות בגרמניה, בארצות הברית ובאוסטרליה ולהגיש כיתות אמן ברחבי תבל. היה המנהל המוזיקלי של הרכבי המוזיקה הקאמרית בפסטיבל הנוער הבינלאומי בביירוית ובאקדמיית הקיץ ברדולפצל (אנ') שבגרמניה בשנים 19932008. הוזמן לעיתים קרובות לשבת בחבר השופטים בתחרויות בינלאומיות, בין השאר בתחרות רוסטרופוביץ' בפריז.

נישא לנבלנית אביבה לוסטיג-ויזל, בתה של הפסנתרנית עליזה (אליס) שמוּקלֶר-הֶס, אלמנתו של המלחין והפסנתרן משה לוסטיג (1922–1958) וגיסתו של הבמאי היי קיילוס. בנם, ארנן ויזל,[1];[2] הוא פסנתרן בעל שם, והוא הרבה לנגן ולהופיע ביחד עם אביו.

מאז 1998 ועד מותו התגורר עם משפחתו בסידני שבאוסטרליה ועסק בנגינה ובהוראה בקונסרבטוריון למוזיקה של סידני (אנ').

נפטר ב-17 בינואר 2019.[3]

פרסים ואותות הוקרה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 תמר אבידר, עוזי ויזל בחברה טובה..., מעריב, 31 ביולי 1964
  2. ^ טלילה בן-זכאי, דם כחול, מעריב, 18 במאי 1979
  3. ^ הודעה על פטירתו בדף פייסבוק של מכון למוזיקה ישראלית
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0