עמידת ידיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עמידת ידיים היא תרגיל התעמלות שבו המתעמל משעין את כל כובד גופו על ידיו כשראשו למטה ורגליו למעלה. עמידת ידיים בסיסית היא כאשר הגוף מוחזק בצורה ישרה על הידיים והרגליים פונות כלפי מעלה, בצורה ישרה. על הידיים להיות בערך ברוחב הכתפיים. ישנן וריאציות רבות של עמידות ידיים, אך בכל המקרים בהן מבוצעת עמידת ידיים, פלג הגוף העליון חייב להיות חזק ולספק כוח גופני כדי לגרום ליציבות.

ענפי ספורט

עמידת ידיים מתבצעת בענפי ספורט רבים כולל ריקוד, עידוד, קרקס, יוגה, והתעמלות. וריאציה מסוימת של עמידת ידיים מתבצעת בתרגילי התעמלות רבים ולפעמים תנוחת עמידת הידיים היא רק מצב מעבר בתרגיל התעמלות. בברייקדאנס יש שילוב של עמידות ידיים כאשר הרקדנים מבצעים פוזת סיום (Freeze). בקפיצה למים, ישנה קטגורית קפיצות בה הקופצים מתחילים את התרגיל בעמידת ידיים, או נכנסים את תוך בריכת הקפיצות כאשר הגוף נמצא בתנוחה של עמידת ידיים.


עמידות ידיים ידועות בשמות רבים. ביוגה, עמידת ידיים מכונה Adho Mukha Vrksasana[1]- תנוחת העץ ההפוך. בקפוארה, עמידת ידיים ידועה בשם באנאנריה (bananeira).

בהתעמלות

בהתעמלות קיימים שני סגנונות נפוצים לעמידת ידיים, הראשונה היא עמידת ידיים עם גב מעוקל אחורה, והשנייה היא עמידת ידיים ישרה לגמרי.[2] בסגנון הראשון שהיה נפוץ יותר בעבר, יש כיפוף בגב היוצר מעין קשת והראש מסתכל לעבר כפות הידיים. זהו הסגנון העממי והנפוץ יותר. הסגנון השני נחשב ל"מקצועי" יותר ומקובל בענף ההתעמלות כעמידת ידיים מקצועית. בעמידת ידיים ישרה, על הגוף להיות אנכי לקרקע כאשר הראש נמצא בין הידיים ואינו פונה לקרקע. סגנון זה נהיה מקובל יותר בקרב שופטי ההתעמלות ומומחים בתחום היציבה, שכן הוא מספק שליטה ואיזון ובנוסף מאפשר לבצע תרגילים רבים כתרגיל מעבר. בשני הסגנונות האיזון בעמידת הידיים נשמר על ידי העברת משקל לכיוון האצבעות או עקב כף היד.

לכל עמידות הידיים הבסיסיות בהתעמלות ישנה טכניקה משותפת:

  • הידיים ישרות ומונחות על הקרקע. בערך ברוחב הכתפיים.
  • רגליים ישרות ומוחזקות יחד
  • כפות הרגליים במצב פויינט (מתוחות), וממשיכות את כיוון הרגליים מעלה.

בנוסף, לעמידת ידיים ישרה יש מאפיינים נוספים:

  • העיניים "פוזלות" אל הידיים.
  • עמוד השדרה ישר, עם דחיפה קלה של היריכיים קדימה. אם מצב זה יתבצע בשכיבה על הגב, יהיה עיקול קל של הגב כדי ליצור מגע עם הקרקע.

בהתעמלות אקרובטית

בענף ההתעמלות האקרובטית, המתעמלים מבצעים תרגילים בצוותים שכוללים הרמות הנקראות "פירמידות". הפירמידות כוללות הרמות שבחלקן מתבצעת עמידת ידיים על ידיו של אחד המתעמלים בצוות. עמידת הידיים יכולה להתבצע במגוון רחב של צורות, למשל עמידת ידיים על יד אחת.

בברייקדאנס

עמידת ידיים "פריז" נפוצה בברייקדאנס, כאשר הרקדנים שואפים ליצור צורה מעניינת מבחינה ויזואלית על ידי עמידת ידיים שאינה כפופה לחוקים מסוימים.

צורות שונות

סוגי עמידות ידיים נפוצות כוללים:

  • רגליים ישרות המבצעות שפאגט.
  • עמידת ידיים צבי, שבה הרגליים פסוקות והברך הקדמית כפופה.
  • עמידת ידיים מקסיקנית- כאשר הגב כפוף מאד והרגליים שואפות לגעת בראש
  • עמידת ידיים על יד אחת
  • שכיבות שמיכה בעמידת ידיים- מתבצע על ידי כיפוף ויישור של המרפקים

סיכון

לחץ דם בראש עולה לרמה חריגה כאשר הגוף הפוך. כאשר הגוף הפוך לזמן ממושך, לחץ הדם הגבוה למשך זמן ארוך, עלול להחריף בעיות רפואיות שקרו בעבר ולהגביר את הסיכון לשבץ מוחי, בצקת ריאות, ומחלות אחרות.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עמידת ידיים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Budilovsky, Joan; Adamson, Eve (2000). The complete idiot's guide to yoga (2 ed.). Penguin. p. 179. ISBN 978-0-02-863970-3.
  2. ^ Different Styles of Handstands, legendarystrength.com
  3. ^ "Is it harmful to be upside down?". BBC.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0