ענף זית (סמל מנדטורי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ענף זית הוא סמל אשר שימש את שלטונות המנדט הבריטי כסימן רשמי בארץ ישראל בהזדמנויות שונות. הסמל שימש לייצוג כוחות הצבא הבריטי שגויסו בארץ ישראל, וכמו כן, הופיע על גבי מטבעות מנדטוריים ועל חלק מהבולים שהופקו בתקופת המנדט.

סמל ענף עץ-הזית המנדטורי (אילוסטרציה)

ישנן מספר סברות הנוגעות לסיבת הבחירה בענףזית כסמל של ארץ ישראל המנדטורית. מקובל להעריך כי במסגרת ניסיונו של ממשל המנדט להימנע משימוש בסמלים דתיים, נבחר ענף-הזית כסמל אוניברסלי לשלום. כמו כן, ייתכן כי הסמל נבחר מכיוון שהזית הוא עץ נפוץ בגאוגרפיה הארץ-ישראלית.

תיאור הסמל

הסמל מציג ענף עלה-זית הניצב בצורה אנכית. מעבר לכך, ניתן לזהות הבדלים גרפיים קלים בין הופעות שונות של הסמל:

כמות העלים: במרבית המקרים, הסמל כולל 7 עלי זית: 3 לכל כיוון ואחד לגובה. בחלק מהמקרים נעשה שימוש בסמל ובו ענף זית בעל 5 עלים בלבד: 2 לכל כיוון ואחד לגובה.

זיתים: במרבית המקרים, הסמל כולל בין 4 ל-6 זיתים המופיעים בין החוטר לעלים. לעומת זאת, בחלק מהופעות הסמל, לא ניתן לזהות זיתים כלל.

קרקע: במקומות בו מופיע סמל ענף-הזית, לעיתים נראה הענף נעוץ בקרקע. לעומת זאת, לעיתים הענף עומד בפני עצמו ללא תיאור של קרקע או בסיס אחר כלשהו.

שימוש בסמל

מטבעות מנדט:1, 2, 50 ו-100 מיל

מוכרים מספר שימושים בסמל ענף-הזית בתקופת המנדט הבריטי:

בול מנדטורי בסך 1 פאונד (ככל הנראה בול מיסוי מכס)
שימוש בסמל ענף-הזית באמצעי תשלום מנדטוריים

השימוש הבולט והנפוץ ביותר בסמל ענף-הזית בתקופת המנדט הוא במטבעות התקופה. המטבעות בעריכים 1, 2, 50 ו-100 מיל כללו באופן בולט את הסמל, אשר תפס את מרבית שטח הפנים של אחד מצדי המטבע. המטבעות בעריכים 1, 2 ו-100 מיל עשו שימוש בסמל ובו 7 עלי זית, זאת בניגוד למטבע 50 מיל אשר עליו הוטבע באופן חריג למדי סמל ענף-הזית הכולל 4 עלים בלבד (ללא עלה ניצב בראש הענף). סמל ענף הזית הופיע גם על שטרות הכסף של התקופה, בתור סימן המים שהוטבע על השטרות.

הביטוי "עץ או פלי" הנהוג בישראל בעת הטלת מטבע מקורו במטבעות תקופת המנדט, כאשר "עץ" הוא צדו של המטבע הנושא את סמל עץ-הזית בזמן ש"פלי" הוא צדו של המטבע בו מופיע השם "פלשתינה". סמל ענף-הזית היה בשימוש גם בחלק מבולי המס אשר שימשו את המשטר הבריטי בארץ-ישראל. בולי תשלום (לרוב, מיסוי מכס) כללו את סמל ענף-הזית בעל 5 עלים.

שימוש בסמל לייצוג כוחות צבאיים משטח המנדט: מצבות חללי האימפריה הבריטית בבתי עלמין צבאיים סומנו בסימן ייחודי המאפיין את הקולוניה הבריטית ממנה הגיעו. חללים מקרב מתנדבי ארץ-ישראל אשר שירתו בצבא הבריטי נקברו תחת סמל ענף-הזית (חיילי הבריגדה היהודית והרגימנט הארץ ישראלי).

סיכה בשימוש הבריגדה היהודית

סמל ענף-הזית מופיע גם על גבי סיכות אשר שימשו את חיילי הבריגדה היהודית. יחד עם זאת, לא ידוע אם סיכות אלו יוצרו באופן רשמי על ידי שלטונות המנדט והצבא הבריטי או שהיו תוצר של יוזמה פרטית של לוחמי הבריגדה.

ענף הזית לאחר תקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל

לאחר סיום המנדט הבריטי בארץ ישראל המשיך ענף הזית להופיע באותות ובסמלים שונים של מדינת ישראל. דוגמה בולטת לכך היא השימוש בזוג ענפי זית אנכיים בסמל מדינת ישראל (משני צדי המנורה). כמו כן, ענף-הזית מופיע בסמלים, אותות ודרגות קצונה בצבא הגנה לישראל.

לקריאה נוספת