פאולו בורסלינו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פאולו בורסלינו

פאולו אמנואלה בורסלינואיטלקית: Paolo Emanuele Borsellino;‏ 19 בינואר 1940 - 19 ביולי 1992) היה שופט שלום איטלקי שלחם במאפיה ונרצח על ידיה בפיצוץ מכוניתו בפאלרמו, פחות מחודשיים לאחר שחברו, ג'ובאני פאלקונה, שופט ולוחם במאפיה אף הוא, מצא את מותו באופן דומה.

קורות חייו

רקע

בורסלינו נולד בשכונת לה קלסה שבפאלרמו, מקום בו גדלו גם ג'ובאני פאלקונה ותומאסו בושטה. הוא למד משפטים באוניברסיטת פאלרמו, וקיבל תואר ראשון בהצטיינות ב-1962 בהיותו בן 22 בלבד. ב-1963, לאחר מות אביו, שהיה רוקח במקצועו, הוא דאג לבית המרקחת של אביו עד שאחותו, ריטה בורסלינו, תסיים את לימודי הרוקחות שלה. באותה שנה עבר בורסלינו את בחינת השופטות שלו. במהלך השנים הללו הוא עבד במספר ערים בסיציליה (אֵנה ב-1965, מזארה דל ואלו ב-1967, ובמונראל ב-1969, שם פגש לראשונה את אמנואלה בזילה). בורסלינו נשא את אנייזה לאישה ב-1968, ולזוג נולדו 3 ילדים.

החזרה לפאלרמו והמלחמה בשחיתות ובמאפיה

ב-1975 חזר בורסלינו לעבוד בפאלרמו תחת רוקו קיניצ'י, ושם התחיל את מלחמתו במאפיה הסיציליאנית ההולכת ומתעצמת. הוא סייע בעצירתם של שישה חברי מאפיה ב-1980. באותה שנה נרצח על ידי המאפיה אמנואלה בזילה, אחד מחבריו לעבודה. בעקבות הרצח קיבל בורסלינו הגנה משטרתית צמודה.

במהלך שנים אלו, בהן עבד עם ג'ובאני פאלקונה ורוקו קיניצ'י בצוות המיוחד שהקימו - ה"אנטי-מאפיה", המשיך בורסלינו לאתר אנשי מאפיה שהיו פעילים בפוליטיקה ובכלכלה של סיציליה ואיטליה.

בשנת 1983 נהרג רוקו קיניצ'י בפיצוץ מכוניתו. את תפקידו בקבוצת האנטי-מאפיה תפס אנטונינו קאפונטו, שהגיע מפירנצה.

ב-1984 נעצרו ויטו צ'אנצ'מינו ודון מאסינו, הלא הוא תומאסו בושטה (הידוע כ"בוס של שני העולמות", אירופה ואמריקה), שנעצר בסאו פאולו שבברזיל, והחליט לשתף פעולה ולדבר, לאחר שהוסגר והועבר לידי איטליה. בושטה תיאר את המאפיה, שעד אז אפף מסתורין את המתחולל בה, באופן כה מסודר ומפורט עד שאיפשר לעצור ולהביא למשפט את אנשיה וראשיה של ה"קוזה נוסטרה" (כינויה של המאפיה, שפירושו המילולי: "דבר שלנו").

בשנת 1985, בעת ההכנות למשפט (שנודע לימים כ"מקסי-משפט") נגד המאפיה, בעקבות גל המעצרים המסיבי של 1984, ה"קוזה נוסטרה" הכתה שוב; הנרצחים הפעם היו בפה (ג'וזפה) מונטאנה וניני קאסארה, ניצבי משטרה שהיוו חלק מבצעי בצוות האנטי-מאפיה.

בעת שערכו את כתבי האישום למשפט, הועברו פאלקונה ובורסלינו ב-13 באוגוסט אותה שנה יחד עם משפחותיהם לבית הכלא אזינארה (Asinara) משום החשש האמיתי לחייהם. בכלא אזינארה סיימו השניים לערוך את כתבי האישום של ה"מקסי-משפט". לאחר שעזבו את בית הכלא, הם קיבלו חשבון עבור ה"פנסיון" ששהו בו. מקרה זה, אחד מני רבים, מעיד על יחסם הדו-פרצופי של הממשלה והשלטונות לתנועת האנטי-מאפיה.

ב-1986 עבר בורסלינו למארסלה, והמשיך את מאבקו האישי נגד מנהיגי המאפיה. קשריו עם ג'ובאני פאלקונה, שנשאר בפאלרמו, איפשרו לו לחקור כמעט את כל מערב סיציליה. ב-1987 התפטר קאפונטו עקב מחלה.

הפיגוע ברחוב ד'אמליו

ב-1992, לאחר חמש שנות מאבק במאפיה, נהרג בורסלינו בפיצוץ מכוניתו בוויה ד'אמליו שבפאלרמו, פחות מחודשיים אחרי שחברו הטוב ג'ובאני פאלקונה נספה באירוע דומה. פיצוץ המכונית גבה גם את חייהם של חמישה שוטרים: אגוסטינו קטלנו, וולטר קוזינה, אמנואלה לוֹי (Loi, השוטרת האיטלקייה הראשונה שנהרגה בתפקיד), וינצ'נצו לי מולי, וקלאודיו טראינה.

כהוקרה על מאבקם העיקש במאפיה, נכנסו בורסלינו ופאלקונה למהדורת "גיבורי שישים השנים האחרונות" של ה"טיים מגזין" ב-13 בנובמבר 2006.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאולו בורסלינו בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0