פאי פקאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פאי פקאן
Pecan pie, November 2010.jpg
מאכלים
מוצא דרום ארצות הברית
מרכיבים עיקריים סירופ תירס, פקאן
פרוסת פאי פקאן

פאי פקאן הוא מאפה של קלתית בצק עם מילוי אגוזי פקאן מעורבבים בביצים, חמאה וסוכר או סירופ תירס, המזוהה עם המטבח של דרום ארצות הברית. הפאי פופולרי בארוחות החג בארצות הברית והוא נחשב המומחיות של דרום ארצות הברית. הפאי מוגש לעיתים קרובות עם קצפת, גלידת וניל, או חמאת ברנדי.

מקורות

מקור אגוזי הפקאן הוא בדרום ארצות הברית. ממצאים ארכאולוגיים שנמצאו בטקסס הראו כי אינדיאנים צרכו פקאנים כבר לפני אלפי שנים.

יש הטוענים כי המאכל הומצא על ידי המתיישבים הצרפתים בניו אורלינס (ראשית המאה ה-18), וכן כי היה מוכר באלבאמה בראשית המאה ה-19. אך התיעוד הראשון לפאי פקאן הוא מתכון שהתפרסם במגזין הרפרס בזאר בשנת 1886. ספרי בישול ידועים בארצות הברית לא כללו מתכונים לפאי פקאן לפני 1940.

יצרני מותג סירופ התירס "קארו" תרמו באופן משמעותי לפרסום הפאי והוציאו לאור רבים מהמתכונים לגרסאות (קרמל, קינמון, קרם אירי, חמאת בוטנים ועוד) של הפאי הקלאסי. הם הציגו את המאפה ב-1930 כ"תגלית" לשימושים חדשים בסירופ תירס שנעשתה על ידי אשתו של מנהל המכירות של החברה, אך ברור כי פאי פקאן הוכנו לפני המצאת סירופ התירס ומתכונים ישנים יותר עשו שימוש בסירופ סוכר או במולסה כהה יותר. ספר הבישול של מועדון הקונגרס של 1929 כלל מתכון לפאי שכלל רק ביצים, חלב, סוכר ופקאן, ללא סירופ.

כמו ברבות מעוגות הפאי והטארטים נהוג להשתמש בפאי זה בשיטת אפייה עיוורת - אפייה מקדימה של קלתית הבצק עוד לפני שלב המילוי. באפייה העיוורת הקלתית נאפית שהיא מכוסה במשקולות אפייה או בקטניות יבשות המונחות על נייר אפייה מקומט, מה שמונע את תפיחת הבצק בזמן האפייה ועוזר לקלתית להישאר דקה יחסית. אפייה באופן זה מונעת מתחתית הפאי להתרכך ומאחר והמלית הרטובה מונחת על הבצק רק לאחר שהוא אפוי[1].

גרסאות

גרסאות של הפאי עשויות לכלול סוכר לבן או חום, סירופ סוכר, מולסה, סירופ מייפל או דבש. רוב מתכונים לפאי פקאן כוללים גם מלח ווניל. תוספות פופולריות אחרות למתכון הם שוקולד ובורבון.

בספרו "Tried-and-True Recipes for Delicious Homemade Pie‏ 300" משנת 2004 זיהה קן האדריץ מספר גרסאות נפוצות של פאי פקאן:

  • חמאה: מאופיין על ידי תוספת של שבבי חמאה וסוכר חום (בנוסף לסירופ תירס).
  • ויסקי שוקולד צ'יפס: שבבי שוקולד וכמה כפיות של ויסקי ג'ק דניאלס.
  • פאי שוקולד פקאן "יום המרוץ" של אליס קולומבו: פאי זה נקרא על שם אליס קולומבו, שהייתה עורכת מדור האוכל במגזין The Courier בקנטקי. פאי זה הומצא על ידה לכבוד הדרבי של קנטקי. המרכיבים המיוחדים במתכון כוללים קורנפלור, בורבון, שוקולד צ'יפס וקצפת.
  • מייפל: כולל סירופ מייפל ותמצית שקדים.
  • בראוני שוקולד: בגרסה זו מפוזרים אגוזים על פני השטח והבראוני מרובד בפודינג שוקולד ובפאדג'. מוגש בטמפרטורת החדר או צונן.
  • פאי נסורת: פאי נסורת הוא מתכון הדגל של "מסעדת פאטי" בפדוקה, קנטקי, המורכב ממילוי של ביצה עם קוקוס, פירורי קרקרים ופקאנים, עם קצפת ובננות מעל.

בתרבות

פאי הפקאן החל להיות מזוהה באופן הדוק עם התרבות של דרום ארצות הברית באמצע המאה ה-20. הפאי מוזכר בספרות האמריקאית (ובטלוויזיה) והוא מזוהה עם חג ההודיה, חג המולד, ואירועים מיוחדים אחרים. לעיתים מסמל פאי הפקאן בהקשר הספרותי את הדרום.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פאי פקאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0