פארקו דל קארדטו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית פארק ריקה.

הירידה למערת התכלת

פארקו דל קארדטואיטלקית: Parco del Cardeto) הוא פארק המשתרע על שטח של 140 דונם, במורד הר קארדטו, מעל המרכז ההיסטורי של העיר אנקונה. פארק זה, הכולל אתרים היסטוריים ושמורת טבע, הוא הפארק הגדול של העיר, והוא נחנך בשנת 2005.

בין האתרים המרכזיים של הפארק מצוי בית הקברות העתיק של יהדות אנקונה שהוא מרכיב ב"מוזאון המרחב העירוני".

עיריית אנקונה מקיימת בפארק, מדי קיץ, פעולות תרבות לכל הגילאים כולל הצגות תיאטרון, ערבי מוזיקה, וקונצרטים, כל זאת על רקע מבנה המגדלור הישן.

תולדות הפארק

הפארק הוקם הודות ללחץ ציבורי, שגרם לכך שבאזור זה, הקרוב למרכז העיר, יוגדר תחום ירוק מוגן ותשמר איכות הסביבה. בשנת 1972 האזור הוכרז "שמורה ירוקה". הצעד המכריע ליישום התוכנית היה בשנת 1988, כאשר אותרו האתרים ההיסטוריים בתחומו ופרטי הטבע שנדרשה שמירתם. לאחר שהתגברו על מכשולים מינהליים רבים, כולל משאל עם, נחנך הפארק בשנת 2005.

צמחיית הפארק

הפארק נמצא במורד ההר, במישור ללא מצוקים, במקום נוח לגידולי צמחים. בין השיחים המצויים בפארק נמנים: רותם, עוזרר חד-גלעיני, יערה איטלקית, אולקס (שיח קוצני צהוב). מקירות הבניינים צומחים סגוליות למיניהם (violaciocche), צלף ולוע הארי. יפים במיוחד הנרקיסים הפורחים בבית הקברות היהודי. בדרך למגדלור מופיעה פריחה מקדימה של תאנים.

השמורה כוללת גם עופות, בהם שחפים, בז מצוי וקורמורן.

מוזיאון המרחב העירוני

במסגרת מוזיאון המרחב העירוני (Museo Diffuso Urbano) הופעלו אתרי הפארק. מטרתו להציג את דמותה המגוונת של העיר: המרכז ההיסטורי - עתיקות ומונומנטים, העיר בהווה - רחובות וחומות ותולדות הכנסיות. האתרים יטופחו, ישובו להיות חלק מהעיר ויהיו נקודת משיכה למבקרים בה. אלו יכירו את הגיוון הרב שקם באנקונה. כדי להשיג מטרה זו תתמקד תשומת הלב לאתרים נבחרים בתחומי העיר.

מסלול ביקורים ראשון הוגדר בתחום בית הקברות העתיק של העיר. בוצע בו עבודה מקיפה לשיחזורו. במוזיאון מרכז מידע על יהדות העיר, חייה הגשמיים והרוחניים וכך נחשפה תרומתה לעיר בתחומי החברה, תרבות והכלכלה.

בית הקברות היהודי

מראה כללי של בית הקברות

בשנת 1428, במרחק קצר ממרכז העיר, הוקצב על ידי ממשל העיר שטח להקמת בית קברות ליהודים. כמקובל ביהדות איטליה בית הקברות הוקם מחוץ לחומות העיר, ביציאה פורטה סן פיאטרו (porta San Pietro). לאחר ארבעים שנה הורחב בית הקברות לשטח נוסף. בשנת 1711 הוקם בית קברות נוסף בשטח אחר בעיר. יש להניח כי ליהודי העיר היה בית קברות נוסף, שכן הם התגוררו בעיר מאות שנים קודם לכן.

בית הקברות היהודי מצוי במורדות הגבעות קפוצ'יני וקארדטו. בבית הקברות אותרו 1,058 מצבות, מהן 700 במקומן המקורי. 178 מצבות הן עם כתובות עבריות מהמאה ה-15 עד המאה ה-19. המצבה העתיקה ביותר שזוהתה היא של ישי פינטו משנת 1552. חלק מהמצבות נפלו בשל חשיפת פני הקרקע במורד ההר. המצבות הונחו לכיוון ירושלים כמקובל אצל היהודים. המצבות נראות באור הראשון של הזריחה בצבען הלבן על רקע הצמחייה הירוקה.

בית הקברות נחשב לבית הקברות היהודי הגדול באירופה - אותרו בו מעל אלף אתרי קבורה. הוא נחשב בין אלו השמורים ביותר.

המגדלור העתיק

מתחם המגדלור
המגדלור העתיק

בשנת 1860, על גבעת קפוצ'יני, בנקודת תצפית גבוהה, נבנה על ידי האפיפיור פיוס התשיעי המגדלור העתיק של העיר. היה זה בתקופה שהעיר נכללה במדינת האפיפיור. מראש המגדלור יש מראה פנורמי מקיף של העיר: המרכז ההיסטורי, נמל עמוק המים, ומבנה "המרפק" של העיר, שממנו בא שמה.

המבנה ספג נזקים במרוצת השנים, בין היתר בשתי מלחמות העולם, עקב רעידות אדמה והסחף באדמות ההר. מסיבות אלו, בשנת 1965, הוקם מגדלור חדש, במרחק עשרות מטרים מהישן. אחרי ארבעים שנה, הוחלט לשקם את המבנה הישן, ובכך לתת ביטוי למבנים ששרתו את העיר בעבר.

מבנה צבאי חדש

המבנה "La Polveriera Castelfidardo" הוקם במחצית השנייה של המאה ה-18. הוא שימש מבנה צבאי (Caserma Villarey) ויש בו אולמות גדולים. היום משמש אודיטוריום ומקום לתערוכות.

מצודת קארדטו

מצודת קארדטו (Il Forte Cardeto) נבנתה על-יד הצרפתים שכבשו את העיר, יחד עם רוב איטליה בשנת 1799. היא אפשרה להם להגן עליה לאחר היציאה מהעיר של השליטים מטעם האפיפיור.

המצודה הייתה מוגנת על ידי חפיר והמורדות התלולים של ההר.

מבנה צבאי ישן

במבנה שוכנת הפקולטה לכלכלה של אוניברסיטת מארקה. המבנה שוקם במאה ה-19. הוא נמצא ליד אחת משלוש הכניסות לפארק, לפי התכנון, המבנה נועד להיות הכניסה הראשית לפארק, אבל בינתיים הוא נמכר לאוניברסיטה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0