פארק סיירת שקד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פארק סיירת שקד
PikiWiki Israel 67383 monument of siaret shaked .jpg

פארק סיירת שקד הוא פארק ואתר הנצחה, הממוקמים בנגב המערבי, בקרבת העיר אופקים. הם מוקדשים להנצחת פעולותיה של סיירת שקד וחלליה.

הפארק

סיירת שקד הייתה יחידת סיור ופשיטה שפעלה בפיקוד הדרום של צה"ל בשנים 1955‏1978. היא היוותה את הגרעין להקמתה מחדש של חטיבת גבעתי.

הפארק משתרע על פני שטח של 6,000 דונם מדרום מזרח לאופקים. קרן קיימת לישראל החלה בנטיעת היער שבו בשנת 1987. יש בו כ-5,200 עצים, הניזונים ממי הגשמים היורדים באתר. ביער ממוקמת תחנת מחקר למרעה, נטיעות ומאבק במידבור של קק"ל.

אתר ההנצחה

אתר ההנצחה ממוקם מעט מצפון ליער, על שפת נחל אופקים, ליד נקודה שבה נטוי על פני הנחל גשר ברזל באורך של כ-130 מטר. הוא הוקם על ידי שלטונות המנדט הבריטי לאחר מלחמת העולם הראשונה, כחלק ממסילת הברזל שהקימו מרפיח לבאר שבע. חלקי הגשר מחוברים זה לזה במסמרות וללא ריתוך, ונשענים על גבי שבעה זוגות של עמודי מתכת שמולאו בבטון. הגשר ששרד כלל את חלקי המסגרת שלו בלבד, אך לימים הוקם עליו גשר מגודר להולכי רגל.

מיקום אתר ההנצחה בסמוך לגשר נבחר משום שבסמוך לו עבר עד 1967 נתיב תנועה של מסתננים ומבריחים מרצועת עזה אל דרום הר חברון. חיילי הסיירת הציבו מארבים רבים למסתננים בקרבת נתיב זה. כיום הגשר מסמל את הקשר שבין סיירת שקד המקורית לבין חטיבת גבעתי החדשה.

אתר ההנצחה מכיל מספר מרכיבים פיסוליים, הפרוסים על גבי מדרון המשתפל אל ערוץ הנחל:

  • בנקודה הגבוהה ביותר באתר מוצב סלע שעליו חרותים שם היחידה ומספרה - 424, סמלה ושנות פעולתה. מעברו השני חרותה כתובת הסבר על תולדות היחידה. בצידו של הסלע ניצב תורן ועליו דגל ישראל.
  • בקרבת הסלע מוצבים שלושה זוגות של לוחות אבן הנוטים באלכסון זה כנגד זה, בתבנית של שלושה אוהלי סיירים. על גבי הלוחות חרותים מוטו היחידה ("רק אלו היודעים להגן על חירותם זכאים לה") ושמות 133 חלליה. מולם מוצבים שני סלעים שטוחים המשמשים כספסלים. ביניהם לבין הלוחות דמויי האוהלים מצוי פסל מתכת של מדורה.
  • בנקודה נמוכה יותר במרחק מה מהסלע ואוהלי האבן הוצבו כעשרים אלמנטים פיסוליים ממתכת, שצורת כל אחד מהם כפרח שעליו פרושים, או כמכשולים צבאיים נגד חיל רגלים. כל אחד מהם כולל מספר ברזלי זווית שחלקם האחד קבוע אנכית בקרקע וחלקם האחר נטוי בזווית. על גבי לוחיות עץ הקבועות על החלקים הנטויים של הברזלים נרשמו שמות הנופלים.
  • הלאה משדה פרחי המתכת, בנקודה הקרובה ביותר לגשר הברזל, מוצב פסל מתכת של שלוש דמויות הנוטות קדימה, הראשונה נושאת לפיד והאחרות נושאות דגלים.

אתר ההנצחה הוקם ביזמת ותיקי היחידה והעמותה שהקימו. הפסל צבי דרדיקמן, יוצא היחידה, הקים בשנת 1991 את פסל המתכת ושדה הפרחים. המרכיבים הפיסוליים האחרים באתר נוספו לו בשנת 2008 ביוזמת היחידה להנצחת החייל במשרד הביטחון ועוצבו על ידי ראובן ג'יאמבשו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פארק סיירת שקד בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0