פטריית תה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. לא ברור בדיוק מהי פטריית התה האם זו פטרייה טקסונומית ספציפית או מה בדיוק, ואיך היא נוצרת, וכן על איזה תה מדובר אם תה ספציפי או כל חליטה?!.....
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. לא ברור בדיוק מהי פטריית התה האם זו פטרייה טקסונומית ספציפית או מה בדיוק, ואיך היא נוצרת, וכן על איזה תה מדובר אם תה ספציפי או כל חליטה?!.....
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
קריאת טבלת מיוןפטריית תה
מיון מדעי
פטריית תה בגידול מסורתי

פטריית התה, הידועה גם בשם קוֹמְבּוּצָ'ה, היא צורת חיים סימביוטית הבנויה ממארג סימביוטי של שמרים וחיידקים. היא גדלה כקרום עבה, הדומה בצורתו לכובע פטרייה או לצורת חביתה על פני שטח התה. הפטריה ניזונה מתה שחור או ירוק וסוכר.[1] נחשבת לאחת מפטריות המרפא הידועות.

אופן הכנת הקמבוצ׳ה

רכיבי הבסיס של הקמבוצ׳ה הם: שמרים, סוכר ותה שחור. את התרכובת מניחים לשבוע עד ארבעה שבועות בהם מתחיל תהליך כימי בו הפחמימות (שמקורן בסוכרים) הופכים לחומצה ולאלכוהול (עד 1%). תהליך זה, אשר ידוע בשמו כתהליך התסיסה\החמצה והוא זהה בצורתו לתהליכי תסיסה\החמצה אחרים כגון החמצת חלב ליוגורט. הבקטריות והחומצות יוצרים מעטה שכבה צמיגית הידועה בשם SCOBY שהם ראשי תיבות של ״symbiotic culture of bacteria and yeast״ שהיא בעצם פטריית הקמבוצ׳ה.

מקור

פטריית התה משמשת מזה מאות שנים להפיכת תה ממותק למשקה חמצמץ ולעיתים תוסס בשם "קומבוצ'ה" או [דרוש מקור] "קוואס" (אין קשר למשקה קוואס, הדומה בטעמו וצבעו, אך מופק בדרך אחרת). מנהג זה נפוץ במזרח הרחוק במשך לפחות אלפיים שנה, וכן במזרח אירופה במשך המאות האחרונות. פטריית התה הובאה גם לישראל עם העולים מחבר המדינות ומגדלים אותה לשימוש ביתי, אף כי המשקה אינו נפוץ או מקובל במיוחד.

המסורות של העמים המגדלים את הפטרייה מייחסות למשקה סגולות בריאותיות.

טענות להשפעה

טענות להשפעה חיובית

לקומבוצ'ה מיוחסות סגולות רפואיות רבות, ביניהן: היכולת לעזור[דרוש מקור] במחלות כגון איידס, סרטן וסוכרת, חיזוק המערכת החיסונית והיפוך התהליך של הלבנת השיער. עם זאת, אין כל ראיות שתומכות בהשפעות מסוג זה על בני אדם.

בסקירה מדעית משנת 2003, מתאר פרופסור אדזארד ארנסט את הקומבוצ'ה כדוגמה קיצונית לתרופה לא קונבנציונלית, בגלל הפער הגדול שבין המגוון הרחב והלא-סביר של יתרונות בריאותיים המיוחסים לה, ללא כל ראיות שיתמכו בהם, לבין פוטנציאל הנזק שטמון בהכנתה. ארנסט סיכם בכך שרשימת היתרונות הלא מבוססת אינה גוברת על הסיכונים הידועים, ושאין להמליץ על קומבוצ'ה לשימוש רפואי.

טענות להשפעה שלילית

דיווחים על תופעות לוואי שליליות שנגרמות מצריכת קומבוצ'ה הם נדירים למדי, אולם אין זה ברור אם זה נובע מנדירות התופעות, או מכך שלא מדווחים עליהן. החברה האמריקאית לסרטן טוענת[דרוש מקור] כי "תופעות לוואי חמורות ואף כמה מיתות נקשרו בשתיית תה קומבוצ'ה." בספרות הרפואית מתועד מקרה מוות אחד אשר נגרם בעקבות שתיית הקמבוצ׳ה.

בין תופעות הלוואי המקושרות לשתיית קומבוצ'ה נמצאות חמצת מטבולית ורעילות גבוהה של הכבד והכליות[2]. ייתכן שהסיבה לתופעות הללו היא החומציות הגבוהה של התה, ולכן יש להזהר מהתססת יתר. סיבה אפשרית נוספת היא זיהום בקטריאלי או פטרייתי במהלך הכנת המשקה[3].

עקב תופעות הלוואי האפשריות, המשקה אינו מומלץ לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה, לנשים בהריון או מניקות, ולילדים מתחת לגיל 4[4].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פטריית תה בוויקישיתוף
צנצנת קומבוצ'ה

הערות שוליים

  1. ^ "שותים לבריאות: סוד קסמה המסתורי של פטריית הקומבוצ'ה". הארץ. נבדק ב-2021-11-07.
  2. ^ Julie M.KappMPH, PhD, FACEabWaltonSumnerMDc, Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit, Annals of Epidemiology Volume 30, עמ' 66-70
  3. ^ Unexplained Severe Illness Possibly Associated with Consumption of Kombucha Tea
  4. ^ Kombucha Tea: Health Tonic or Dangerous?
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0