פירקט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פירקט
Fyrkat
מבט מהאוויר על פירקט
מבט מהאוויר על פירקט
Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
מבצרי הטבעת מתקופת הוויקינגים
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2023, לפי קריטריונים 3 ו-4
שטח האתר 65.94 דונם
שטח אזור החיץ 3,278 דונם
חלק מתוך מבצרי הטבעת מתקופת הוויקינגים
מיקום
מדינה דנמרקדנמרק דנמרק
קואורדינטות 56°37′24″N 9°46′14″E / 56.623333°N 9.770556°E / 56.623333; 9.770556

פירקטדנית: Fyrkat) הוא מבצר טבעת ויקינגי לשעבר בדנמרק, המתוארך לשנת 980 לספירה לערך. הוא ממוקם ליד העיירה הוברו (אנ'), במרחק מה מהקצה הנוכחי של פיורד מריאגר (אנ') בצפון יוטלנד. המבצר בנוי על חלקת אדמה צרה, שבצדה האחד נחל ובצדדים האחרים שטח ביצתי. מיקום זה היה מאפשר שליטה על התנועה בנתיב היבשתי הראשי בין אולבורג לאורהוס.

מבצר פירקט צורף יחד עם מבצרי טבעת ויקינגיים אחרים (אגרסבור, נונאבגן, טרלבור ובוררין), לאתר המורשת העולמית "מבצרי הטבעת מתקופת הוויקינגים" של אונסק"ו, שהוכרז במושב ה-45 של ועדת המורשת העולמית, שהתכנסה בריאד בערב הסעודית בין 10 ל-25 בספטמבר 2023.[1]

תוכנית המבצר ובנייתו

כמו שאר המבצרים הטבעתיים באגרסבור או טרלבור סמוך לסליילסה, הוא מעוצב כמעגל מדויק עם ארבעה שערים מנוגדים זה לזה ומחוברים בשתי דרכי עץ שחוצות בזווית ישרה באמצע המבצר בדיוק. דרך מעגלית אפשרה גישה לחומה. בכל אחד מארבעת הרבעים ניצבו ארבעה בתים ארוכים (אנ') מאותו עיצוב המסודרים בריבוע שבאמצע בית קטן יותר.

הקוטר הפנימי של החומות היה 120 מטר והרוחב בבסיס 12–13 מטר. הם נבנו משלוש שורות של מוטות עץ אנכיים. כל מוט מחובר לטבעת הבאה באמצעות קורות. השורה הפנימית ביותר הייתה הנמוכה ביותר והרווחים התמלאו אופקיים בקרשים היוצרים חומה לפנים המבצר. השורה האמצעית הייתה גבוהה כמו סוללת העפר ונשאה את הצד הפנימי של השביל. מילוי האדמה היה משופע פנימה כך שניתן היה לגשת בקלות אל החומות מכל נקודה בדרך המעגלית. שורת המוטות החיצונית חוזקה מבפנים ומבחוץ בקורות מלוכסנות בבסיסה. הם כנראה היו גבוהים מהשורה האמצעית ותמכו בחומת מגן. הרווחים בין העמודים שוב מולאו אופקית בקרשים אך מבחוץ היה גם קיר של גזעים אנכיים נוטה מעט לקיר. את החלל שבין שורות העמודים מילאו בכ-10,000 מ"ק של אדמת עשב. על החומה היה שביל עשוי מרישים. יש להניח שהחומה החיצונית התנשאה לגובה של כארבעה מטרים. הרובע הצפון-מזרחי היה מוגן בחפיר שתחתיתו מחודדת ברוחב של כ-7 עד 8 מטרים ועומקה מתחת ל-2 מטרים. החפיר בצד המערבי והדרום-מערבי מעולם לא הושלם. הצדדים האחרים היו מוגנים על ידי נהר ואזור ביצתי למדי. ייתכן שהמבנה מול השער המערבי היה בית שער כלשהו.

הדרכים בתוך המבצר הושתתו על שלוש עד חמש שורות של מוטות קצרים שהוחדרו לאדמה ותומכים בקורות חזקות לאורך השורות. על אלה היו אז קרשים חזקים המשתרעים על רוחב הדרך. הדרך המעגלית לאורך החלק הפנימי של הסוללות נשענה על שתי שורות של קורות.

16 הבתים הארוכים הזהים היו מסודרים בריבוע כשהפינות כמעט נוגעות. אורכם היה 28.5 מטר (96 רגל רומית (אנ') של 29.6 ס"מ), רוחב 5 מטר בקצוות ו-7.5 מטר באמצע, הקירות הארוכים מעט מעוקלים כלפי חוץ. הקירות היו מורכבים משורות כפולות של עמודים עם קרשים תחובים אופקית ביניהם כדי ליצור קיר. לאורך החלק החיצוני נמשכה שורה של עמודים מלוכסנים אל הקיר או כדי לתמוך בו בחלק העליון כמו תמיכות או אולי באיזה מבנה כמו קורות התומכות בגג. הדעות חלוקות בשאלה איך נבנה הגג בדיוק. יכול להיות שהוא היה מצופה בקנים או אולי ברעפי עץ או אפילו בבנייה של מרישים בדומה לספינות. בתוך הבתים, כל קצה היה מוקף בחומה כדי ליצור חדר קטן, אולי מזווה או מחסן. לשני החדרים הקטנים היו דלתות כלפי חוץ בקצה הקצר וניתן היה לגשת אליהם מהחדר האמצעי הגדול בפנים. ליד הקצוות של החדר האמצעי הגדול באורך 18 מטר לכל קיר ארוך הייתה דלת שניצבה באלכסון לדלת בצד השני שהובילה למרפסת קטנה עם דלת כלפי חוץ. בחלק הפנימי של החדר הגדול היה אח גדול באמצע ודרגשים רחבים מוגבהים לצד הקירות החיצוניים לשינה. מבין הבתים הארוכים בפירקט לפחות שניים הכילו נפחיות ועבדו בזהב בשניים האחרים. נראה כי כרבע מהבתים שנחפרו היו מחסנים מסוג כלשהו.

בית הקברות

שחזור של בית ויקינגי במבצר הטבעת של פירקט.

יש שתי שורות של חורי עמודים העוברים דרך בית הקברות; מאמינים שהם מציינים דרך. הדרך הזו אינה אחידה; נראה שיש יותר תמיכות בחלק של המבנה הקרוב לחלק הארי של הקברים. היא מתנהלת במקביל לאחד מצירי המבצר, ולכן מאמינים שהיא נבנתה במקביל למבצר.

בסך הכל יש שלושים קברים במצבי שימור שונים. זה לא אומר שלא היו יותר משלושים קברים שכן קברים רדודים יותר היו נפוצים ואולי לא נמצאו. הקברים הם כולם בכיוון מזרח-מערב. ייתכן שהיו תלים על גבי הקברים; עם זאת, הם לא שרדו עד התקופה המודרנית. לשמונה עשר קברים היו שרידים של ארון מתים. אורכם היה כ-75 עד 220 סנטימטרים ולא ניתן לדעת את גובהם.

חלק מהחפצים שנמצאו כוללים: ארונות קבורה, פריטים יומיומיים, בדים ותכשיטים. כמו כן נמצאו עוד כמה כלים חריגים ששימשו להחזקת הגופה; אלה כוללים עגלה ושידה. עגלות נמצאו בקברים רבים ומשערים כי הן נועדו להעביר את הגופה בחיים שלאחר המוות וכי הן היו סמל למעמד. בעשרה מהקברים היו חפצי קבורה ובשלושה חפצים שכנראה מצאו את דרכם לקבר בטעות. רוב החפצים היו חרוזים ושאר תכשיטים או חפצים ביתיים ונמצא רק כלי נשק אחד (נמצא גם גרזן אבל נראה שהייתה לו רק משמעות סמלית בשל גודלו הקטן). חפצים הונחו לעיתים קרובות בגובה החזה או בקופסאות.

לקבר 4, הקבר המפואר ביותר, יש כמה קווי דמיון לקברים אחרים שנמצאו בסקנדינביה. האישה קבורה עם הרבה תכשיטים וכמה חפצים נכריים. היוקרה שלו מעידה על כך שקהילת פירקט הייתה עשירה. האינדיקציה הטובה ביותר לעושר של קבורה היא השילוב של חפצי קבורה וארון קבורה. בפירקט, קברים מסוג זה היו ממוקמים במרכז סביב פלטפורמה. קברים זוהו כשייכים לילדים אם גודל הקבר היה קטן מ-150 סנטימטרים ומין השרידים בקבר מוכתב בדרך כלל על ידי החפצים שנמצאו איתו. בדרך כלל, גרזנים מיועדים לקברים של זכרים, קופסאות, מפתחות וסיכות מיועדות לקברי נשים, וסכינים ואבני השחזה נמצאו בדרך כלל בקברי זכרים וגם בקברי נשים.

חפירות וממצאים

האתר נחפר בין השנים 1950 ל-1958 על ידי האדריכל ומפקח המוזיאונים C.G.Schultz. החומות, שכמעט נחרשו ויושרו לאורך הדורות, נערמו שוב וחורי העמודים של הדרכים והמבנים מולאו בבטון.

המוזיאון בהוברו מכיל את רוב הדברים שנמצאו בפירקט. רובם נמצאו בבית הקברות מצפון-מערב למבצר שהובילה אליו דרך מחופה עץ. הממצא היקר ביותר היה תכשיט זהב עם ראש ציפורים נחמד. עם סך של כ-30 קברים של גברים, נשים וילדים חלקם נקברו בארגזי עגלות כמו שנמצאו בספינת אוסבר (אנ'), אחרים בארונות קבורה. העניים התערבבו באקראי עם העשירים.

תיארוך

המבצר הדומה מאוד של טרלבור ליד סליילסה תוארך בדיוק לאביב של 981 על ידי תיארוך באמצעות טבעות עצים, פירקט עשוי להיות עתיק יותר בשנה או שנתיים, אגרסבור יכול להיות מעט צעיר יותר. לא נמצא מספיק בנונאבגן כדי לאפשר תיארוך מדויק מספיק. עם זאת, המבצרים כל כך דומים עד שסביר להניח שהם נוצרו על ידי תכנון אחד. נראה כי פירקט היה מיושב רק לפרק זמן קצר למדי, אולי לא הרבה יותר מעשור, אולי אפילו פחות. עד שנת 1000 נראה שהמבצר היה נטוש וזמן קצר לאחר מכן פשוט נשרף עד היסוד ללא כל עדות ללחימה.

כיום

ב-1985 שוחזר בית ארוך ליד החומות, ממש מחוץ למבצר. נטען כי שחזור זה מדויק יותר משחזור הבית הארוך הראשון משנת 1948 בטרלבור ליד סליילסה.

המרכז הוויקינגי פירקט

בשנת 1993 נבנה מרכז המבקרים של המרכז הוויקינגי פירקט כקילומטר אחד ממבצר הטבעת. המרכז מזכיר חווה ויקינגית גדולה, עם בית ארוך גדול, נפחיה, אסם וכמה מבנים קטנים יותר, כולל מבני תצוגה וחנות מוזיאון - תשעה מבנים בסך הכל. למרכז יש דגש חינוכי ומטרתו להציג כאן סביבה שלמה מתקופת הוויקינגים בדגם של ספק למבצר. זה כולל שחזורים קבועים של פעילויות עבר ופעילויות שונות המערבות מבקרים סקרנים. לא נמצאה חווה ויקינגית ליד מבצר הטבעת של פירקט, הבניינים שוחזרו לאחר דוגמאות שנחפרו בוורבאסה (אנ'), עיירה קטנה בדרום יוטלנד.[2]

פנורמה של פיר קט
Magnify-clip.png
פנורמה של פיר קט

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פירקט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Viking-Age Ring Fortresses
  2. ^ "Vikingecenter Fyrkat" (בדנית). The Historical Museum of Northern Jutland.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0