פלדהרנהלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פס הזהב בסמטה ליד פלדהרנהלה
לוחית זיכרון לארבעה השוטרים הבווארים שנהרגו בפוטש של היטלר

פֶלדְהֶרְנְהַלֶה (בגרמנית - Feldherrnhalle) הוא מבנה היסטורי במינכן בכיכר אודאון (Odeonplatz). חשיבותו בהיסטוריה של גרמניה נובעת מהתנגשות הדמים בין הנאצים ומשטרת בוואריה במה שכונה הפוטש בבית הבירה שהייתה סמוך לו ב-1923 ובעטיה הפך למקום מקודש על ידי הנאצים. פירוש השם בגרמנית הוא: היכל המפקדים או הפילדמרשלים.

רקע היסטורי

פלדהנהלה נבנה בשנים 18411844 לפי בקשתו של לודוויג הראשון, מלך בוואריה בצורה של לוג'יה, כהעתק של Loggia dei Lanzi בפירנצה. בשער השמאלי הוצב פסל של קארל פון ורדה שפיקד על צבא בוואריה בקרבות נגד נפולאון ובימני הוצב פסלו של יוהאן ט'סרקלס פון טילי שפיקד על צבא בוואריה במלחמת שלושים השנה.

ב-1882 נקבע במרכז פלדהרנהלה פסל לציון הניצחון במלחמת פרוסיה - צרפת ואיחוד גרמניה.

ב-1905 הוצבו שני פסלי אריות במרכז הפדרהרנהלה.

פלדהרנהלה והנאצים

ב-8 בנובמבר 1923 ניסו היטלר ועמיתיו הנאצים לארגן פוטש במרתף הבירה בירגרברויקלר במינכן. ניסיון זה נכשל. למחרת,בבוקר ה-9 בנובמבר 1923 התארגנו כ-אלפיים אנשי פלוגות הסער בכיכר מריאנפלאץ והחלו לצעוד משם לעבר כיכר אודאון כשהם מניפים דגלים נאצים ובראשם היטלר, ארנסט רוהם, הרמן גרינג והגנרל אריך לודנדורף.

בהגיעם לפדהרנהלה הם נעצרו על ידי 130 אנשי משטרת בוואריה שבקשו מהם להתפזר. תוך זמן קצר התפתח קרב יריות שבסופו נהרגו ששה עשר נאצים וארבעה שוטרים. גרינג נפצע בירכו והוברח. היטלר הצליח להמלט והסתתר יומיים בבית של ידידים עד שנעצר ב-11 בנובמבר 1923.

כשעלו הנאצים לשלטון ב-1933 הם הפכו את פלדרהרנהלה לאתר זיכרון לקדושי הפוטש. הם הקימו בפינת רחוב רזידנץ וכיכר אודאון אנדרטת זיכרון ומשמר קבוע של שני אנשי אס אס. כל מי שעבר שם נאלץ להצדיע במועל יד. המתנגדים בחרו לעקוף את האנדרטה דרך סמטה סמוכה ולהימנע מהצדעה עד שהנאצים גילו זאת והכו את כל המשתמטים. לזכרם של אלה נצבע פס אבנים בצבע זהוב באותה סמטה.

במקום היו מתקיימים טקסי זיכרון כל שנה ב-9 בנובמבר וטירוני אס אס היו נשבעים שם שבועת אמונים להיטלר בכיכר אודאון בחזית פלדהרנהלה. ב-1944 הוקם קורפוס טנקים באס אס בשם Panzerkorps Feldherrnhalle .

לאחר המלחמה הוסרה האנדרטה הנאצית ובמקומה נקבעה לוחית זיכרון לארבעת השוטרים שנהרגו באירוע זה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלדהרנהלה בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0