פלטיאל בן ליש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


פַּלְטִיאֵל בֶּן לָיִשׁ הוא אישיות מהתנ"ך מתקופת המלכים שאול ודוד. מוצאו מהיישוב המקראי גלים. הוא מוצג בפסוק: ”וְשָׁאוּל נָתַן אֶת מִיכַל בִּתּוֹ אֵשֶׁת דָּוִד לְפַלְטִי בֶן לַיִשׁ אֲשֶׁר מִגַּלִּים”[1]. מיכל ניתנה לו על אף שהתקדשה קודם לכן לדוד[2]. ישנן דעות בחז"ל כי שאול התיר זאת לעצמו כין שהיה סבור שקידושיה לדוד מוגדרים כקידושי טעות[3].

לאחר שממלכתו של דוד ביהודה התבססה ביקש דוד מאיש בושת שישיב לו את אשתו מיכל. בספר שמואל ב (פרק ג', פסוקים י"ד-י"ז) מסופר שפלטי בן ליש ליווה את אשתו עד לבחורים תוך שהוא בוכה על כך שהוא נאלץ להיפרד ממיכל. בבחורים מצווה עליו אבנר בן נר להיפרד סופית מעל מיכל. המקרא לא מספר לנו על תחושותיה של מיכל באותו מעמד בפרט ותחושותיה כלפי פלטיאל בן ליש בכלל.

פלטיאל בן ליש בעיני חז"ל

במדרש מסופר כי אף שפלטיאל בן ליש היה נשוי למיכל, התנהג פלטיאל כאילו הייתה מיכל אשתו של דוד, ולכן אף שגר איתה בבית אחד תקופה ארוכה, לא קיים איתה יחסי אישות. המדרש משבח אותו בעקבות זאת, עקב הגבורה הנדרשת למעשה זה לאורך זמן:

אמר ר' יוחנן פלטי שמו ולמה נקרא שמו פלטיאל שפלטו אל מן העבירה מה עשה נעץ חרב בינו לבינה אמר כל העוסק בדבר זה ידקר בחרב זה והכתיב וילך אתה אישה שנעשה לה כאישה והכתיב הלוך ובכה על המצוה דאזיל מיניה עד בחורים שנעשו שניהם כבחורים שלא טעמו טעם ביאה אמר רבי יוחנן תוקפו של יוסף ענוותנותו של בועז תוקפו של בועז ענוותנותו של פלטי בן ליש...

.

הערות שוליים