פליסיאן קבוגה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פליסיאן קבוגה
Félicien Kabuga
לידה ביומבה, רואנדה-אורונדי
ידוע בשל החשוד העיקרי במימון רצח העם ברואנדה
בת זוג ג'וזפין מוקזיטוני
מספר צאצאים 11

פליסיאן קבוגהאנגלית: Félicien Kabuga; נולד ב-1 במרץ 1933) הוא איש עסקים רואנדי, שהואשם במעורבות ובמימון רצח העם ברואנדה.

ביוגרפיה

קבוגה נולד בביומבה, רואנדה-אורונדי, רואנדה. קבוגה צבר את עושרו על ידי בעלות על חוות תה בצפון רואנדה. כמו כן היה בקשרים עם בעלי עסקים מולטימיליונרים וכן היה בקשר הדוק עם יובנאל הבארימאנה נשיא רואנדה מהתנועה הלאומית הרפובליקנית לדמוקרטיה ופיתוח, תנועה לא רשמית של קיצוניים מההוטו אשר תרמו מאוד לרצח העם ברואנדה.

ב-29 באוגוסט 1998, תובעת בית הדין הפלילי הבינלאומי לרואנדה, קרלה דל פונטה, הפלילה את קבוגה בדברים הבאים:

  • קשירת קשר לביצוע רצח עם
  • רצח עם
  • שותפות לרצח עם
  • הסתה לרצח עם
  • השמדה כפשע נגד האנושות

חיים כנמלט

ביוני 1994, לאחר שרואנדה נכבשה על ידי החזית הפטריוטית של רואנדה, ברח קבוגה מהמדינה. תחילה הוא ניסה להיכנס לשווייץ, אך הצטווה לעזוב. לאחר מכן נסע לקינשאסה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, והתגורר זמן מה בניירובי, קניה.

בספטמבר 1995, לפני כל כתב אישום כנגדו ולפני שנחשד כמתכנן רצח עם, ניהל קבוגה עסק בשם 'סוכנות נשיקאבם' בניירובי. בשנת 2003, איש עסקים קנייתי צעיר אשר סייע לסוכנים מהבולשת הפדרלית בארצות הברית (FBI) לאתר את מר קבוגה נרצח על ידי קבוצת מתנקשים.

בנאום שנשא ב-28 באוגוסט 2006 במהלך ביקורו בקניה, האשים הסנאטור האמריקאי, ברק אובמה את קניה בכך שנתנה לקבוגה מקלט בטוח במדינה. ממשלת קניה הכחישה את הטענות הללו ותיארה את טענתו של אובמה לגבי קבוגה כ"עלבון לתושבי המדינה הזו."

על פי דיווחים, ביוני 2008 של בלוגר ממוצא נורווגי אשר העביר מידע שקבוגה מסתתר באוסלו, וייתכן שהוא מבקש להסגיר את עצמו. הרשויות דחו את הטענה הזו וראו זאת כמתיחה[1][2].

מחלקת המדינה של ארצות הברית הציעה פרס של 5 מיליון $ עבור מידע שיוביל למעצרו של קבוגה. רשת החדשות KTN בקניה דיווחה ב-14 ביוני 2008 כי קבוגה נעצר על ידי משטרת קניה יום קודם לכן והוחזק בתחנת משטרת ג'יגירי בניירובי. מאוחר יותר התגלה כי החשוד הוא מרצה באוניברסיטה מקומית, ולא קבוגה כפי שחשבו בעבר, ושוחרר. מוקדם יותר נחשד כי קבוגה מתגורר בקניה, והאמינו שהוא מנהל עסקים ונהנה מהגנה מצד ממשלת קניה או ממספר גורמים משפיעים במדינה[3].

מעצר

קבוגה, בן 86, נלכד באסנירס-סור-סן, ליד פריז, צרפת, ב-16 במאי 2020 לאחר 26 שנים בהן הצליח להמלט[4]. הרשויות בצרפת הביעו את רצונן לראות אותו נשפט בגין פשעים כנגד האנושות שבוצעו נגד הטוטסים מרואנדה[5]. הוא נעצר על ידי המשטרה הצרפתית כתוצאה מחקירה משותפת עם משרד התובע IRMCT, בסיוע אינטרפול, וסוכנויות אכיפת החוק ברואנדה, בלגיה וארצות הברית[6]. ב-3 ביוני ולאחר מכן ב-30 בספטמבר 2020 אישרה מערכת המשפט הצרפתית את מסירת קבוגה ל-IRMCT (אנ')[7]. ב-26 באוקטובר 2020 הוא הועבר מצרפת למשמורת IRMCT בהאג.

במדיה

בסדרה הפושעים המבוקשים ביותר בעולם, אחד הפרקים מדבר על פשעיו של קבוגה ועל כך שהוא אחד מהפושעים המבוקשים ביותר בעולם.

חיים אישיים

קבוגה נשוי לג'וזפין מוקזיטוני ויש לו 11 ילדים[8]. שתיים מבנותיו נשואות לשניים מבניו של יובנאל הביארימאנה לשעבר נשיא רואנדה[9][10].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ - Etterlyst krigsforbryter oppholder seg i Norge, www.aftenposten.no (בנורווגית ספרותית)
  2. ^ Rwandan war criminal reportedly in Oslo - Aftenposten.no, web.archive.org, ‏3 ביוני 2008
  3. ^ Risking Irrelevance: The Threat of Impunity to the African Union, www.jurist.org (באנגלית)
  4. ^ AFP, אחרי 26 שנה: נאשם ברצח עם נתפס בצרפת, באתר YNET, ‏13 בנובמבר 2020
  5. ^ Mechanism fugitive Félicien Kabuga arrested today, United Nations International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, ‏16 במאי 2020 (באנגלית)
  6. ^ Most infamous fugitive of Rwanda Genocide captured after 26 year run, www.globalviews360.com (באנגלית)
  7. ^ admin, פליסיאן קבוגה: בית משפט בצרפת מגבה את הסגרתו של החשוד ברצח עם | News1 עִברִית (באנגלית)
  8. ^ Staff, Reuters (2020-05-29). "Children of Rwandan genocide suspect Kabuga fear for father's life". Reuters (באנגלית). נבדק ב-2020-11-13.
  9. ^ ICTR-98-44B | United Nations International Criminal Tribunal for Rwanda, unictr.irmct.org
  10. ^ Celestin Ndereyehe, US Goes To Social Media Hunting For Hardcore Genocide Fugitives, THE CHRONICLES (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0