פלתודון סינרוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפלתודון סינרוס
Plethodon cinereus.jpg
מיון מדעי
מין: פלתודון סינרוס
תחום תפוצה
Plethodon cinereus map.svg

פלתודון סינרוס (שם מדעי: Plethodon cinereus) הוא מין של דו-חיים משפחת הפלתודוניים, החי במזרח אמריקה הצפונית שמדרום קנדה בקוויבק והפרובינציות האטלנטיות עד מינסוטה, מערבה עד מיזורי ודרומה עד לצפון קרולינה.

הפלתוון הוא קרובו של פלתודון גלוטינוסוס וידועים שני מופעים (אנ') שונים באותו מין, הנבדלים בצבעיהם והתגוננותם מטורפים.

תיאור

זוהי סלמנדרה יבשתית קטנה באורך של 5.7 עד 10 ס"מ והיא בעלת גוף נמוך ורירי עם יכולת נשימה מעורה. העיניים גדולות והגפיים קצרות ואיטיות, כשהסלמנדרה משתמשת בעיקר בזנבה להיגוי. היא מופיעה בשני צורות: אדומות גב שהם בעלי פס אדום לאורך גב עד הזנב ולעיתים הוא מופיע בגוונים נוספים כמו: כתום, צהוב ולבן ובמקרים מסוימים אדום לחלוטין בכל הגוף. הצורה השנייה היא אפורי גב, שהם בעלי גב אפרפר דמוי-עופרת. בשני המופעים הבטן שחורה-לבנה ומנומרת.

הסלמנדרה היא פעילת יום החיה על קרקעית יערות לחים ובהם מחפשת טרף של חסרי חוליות כמו חרקים, קפזנבאים, רבי-רגליים, אמפיפודים ועכבישאים קטנים אותם היא צדה עם לשונה. סוג תזונתם מתבסס בהתאם למופעם כשהאדומים מתבססים על אקריות, קפזנבאים ונמלים בעוד האפורות מתבססות על נמלים, קרדיות ואיזופודים. הם מחבבות מאוד גם טרמיטים הנחשבים למתאימים לצעירים יותר מנמלים.

הסלמנדרות מתרבות מתחת לסלעים ובולי עצים ביבשה כשהזכרים משאירים חבילת תאי זרע שהנקבות מכניסות לעצמן. חלק מהפרטים הופכים למונוגמיים ושומרים יחדיו על אזור הרבייה שלהם מסלנמנדרות אחרות. הנקבות מייצרות 4 עד 17 ביצים בשנה ואלה בוקעות תוך 6 עד 8 שבועות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלתודון סינרוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0