פראנקוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Thessaloniki prefecture building.jpg
אחוזת אלאטיני, סלוניקי.[1]
קובץ:Modiano lemmth.jpg
אחוזת מודיאנו, סלוניקי.[1]

פראנקוס (גם "סניורס פראנקוס", בתרגום לעברית: "גבירים אירופאים") היה כינוי ליהודים ממוצא ספרדי ואיטלקי, סוחרים עשירים מארצות שונות במערב אירופה שהתיישבו ברחבי האימפריה העות'מאנית, והיוו את העלית החברתית והכלכלית של הקהילות בהן ישבו.

היסטוריה

החל מהמאה ה-16 התגבשו קבוצות של צאצאי אנוסים מחצי האי האיברי ויהודים איטלקים בקהילות ברחבי מערב אירופה. קבוצות סוחרים עשירים אלו החלו בפעילות כלכלית ותרבותית ענפה ומרושתת היטב ברחבי אירופה ובאימפריה העות'מאנית.

הפראנקוס ייסדו קהילות בסלוניקי, איסטנבול, חאלב, איזמיר, תוניס וערים נוספות, והביאו עימם חינוך מערבי, קשרים כלכליים ענפים ורוח של מודרניזציה. הפראנקוס היוו קבוצה נבדלת בתוך הקהילות היהודיות ונהנו מזכויות יתר (קפיטולציות), הטבות במכס, וחיו לרוב תחת חסות המעצמות האירופאיות.

הפראנקוס בסלוניקי

בתחילת המאה ה-16 היגרו סוחרים עשירים מאיטליה אל סלוניקי שביוון, והתחילו את פיתוח התעשייה בעיר בהקמת תשתית תאורה, ביצור ובהפצת גז טבעי, בפיתוח אמצעי תחבורה, טחנות מים, שסייעו לייצור הטקסטיל, יסדו בתי חרושת, בתי חולים ובתי ספר תקעו יתד בתעשיית הטבק ובקידום התיעוש והמודרניזציה של העיר.[2][3]

הפראנקוס בתוניס

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – גראנה

בתוניס היו הפראנקוס רובם ככולם יוצאי העיר ליבורנו שבאיטליה, וכונו 'ליבורנזים' או 'גראנה'. לפי חיבורו של ונטורה דה פרדיסו (Venture di Paradiso) היה לסוחרים יוצאי ליבורנו תחום מיוחד בנמל תוניסיה, עם רציפים משלהם, ואף המכס היה נותן להם שירות מיוחד. לסוחרים יוצאי ליבורנו היה זיכיון למסחר עם ארצות הלבנט וקשרי מסחר הדוקים עם נמלי אירופה, שהיו חשובים לשליטים המקומיים.

ב-1738 מונה יצחק לומברוזו שהיה בן לקהילת הגראנה, לרב ראשי של תוניס.

ריבוד חברתי וקשרי נישואין

הפראנקוס הקפידו להביא את בניהן ובנותיהן בברית הנישואים עם משפחות ספרדיות-מערביות אחרות או משפחות בעלות ייחוס וממון ואם לא היה בנמצא העדיפו להמתין עד שיימצאו להם בני זוג הולמים. הילדים למשפחות המיוחסות, ובהן משפחות אלאטיני, פרננדס-דיאס, מודיאנו, נברו וקסטלנואובו נישאו בתוך המשפחה, בתוך המעמד החברתי-כלכלי או לילדים למשפחות עשירות ומיוחסות אחרות מהתפוצה או מחוצה לה.[1][4]

ראו גם

לקריאה נוספת

  • הפרנקוס בחלב והשפעת הקפיטולציות על תושביה היהודים, א' לוצקי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0