פשטידה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פשטידת ארטישוק
קיש לוריין, סוג של פשטידה

פשטידה (פשטידא- בלשון הפוסקים) היא שם כולל לסוגי מאפים המורכבים מבלילה ותוספות שונות על פי הטעם. הפשטידה משמשת כמנה עיקרית או כתוספת למנות אחרות, והיא נפוצה בתרבויות שונות ובקרב בני כל העדות.

אטימולוגיה

מקור המילה "פשטידה" הוא במילה הגרמנית pastede, שפירושה פאי. מקור המילה הגרמנית הוא המילה "פסטה" (pasta) הלטינית, שמקורה ב-paste היוונית. המילה עוברתה לראשונה על ידי רבותינו הראשונים האשכנזים מימי הביניים שכינו כן את מאפה ה"מולייתא" המסורתי[1].

מולייתא

הפשטידה המקורי היה המאכל "מולייתא"[2]. המולייתא המקורי היה בשר ממולא, אבל באשכנז היה נהוג לכנות כן את מאפה הפשטידה, שהיה נעשה משני דפי בצק מרודדים שביניהם הניחו שומן או בשר. מאכל זה היה מאכל השבת המסורתי של יהודי אשכנז ולא היה מוכר כלל בפולין[3].

מהרי"ל נתן טעם למנהג אכילת המולייתא, ששני דפי הבצק המכסים את הבשר מזכירים את המן שהיה מונח בין שני שכבות טל[4].

קוגל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קוגל

יהודי מזרח אירופה נהגו לאכול בשבת קוגל במקום פשטידה. והיו שהמליצו שגם הקוגל מזכיר את המן שכן הוא חרוך בחלקו העליון והתחתון בדומה למולייתא[5], או שהוא עגול בדומה למן[6].

פשטידה בעברית המודרנית

בעברית המודרנית מהווה ה"פשטידה" שם כולל לסוגי מאפים המורכבים מבלילה.

פשטידות בארצות הברית או אירופה משלבות בתוכם גם בשר, עוף או דגים בתוספת חומר עמילני לדוגמת קמח, אורז, פסטה ותפוח אדמה.

המתכונים להכנת פשטידה כוללים מגוון רחב ביותר של תוספות אפשריות ובהן: ביצים, קמח או בצק, מינים שונים של ירקות, פסטה, תבלינים, תוספת מתוקה (לקוגעל ירושלמי), גבינות ובשר.

רשימה חלקית של סוגי פשטידות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "ועופות ובשר שנמלחו והודחו ושהו כשיעור מליחה ועשו מהן מלייתות שקורין פשטידא בלע"ז" (ראב"ן פסחים, ד"ה אמר רבא).
  2. ^ שכבר מוזכר בתלמוד בבלי, מסכת פסחים, דף ע"ד עמוד א': ”האי מולייתא שריא”.
  3. ^ רמ"א, או"ח, סי' רמב
  4. ^ מהרי"ל, הלכות שבת ו, עמ' רד
  5. ^ י' לעווי, מנהג ישראל תורה, סי' רעד, ס"א
  6. ^ אוצר כל מנהגי ישורון, עמ' 287
Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.