פתן ים סכיסטוסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפתן ים סכיסטוסה
Hydrophis schistosa - 1700-1880 - Print - Iconographia Zoologica - Special Collections University of Amsterdam - UBA01 IZ11800181.tif
מיון מדעי
מין: פתן ים סכיסטוסה
נחש ים סכיסוטה בהודו

פתן ים סכיסטוסה המכונה נחש ים מקורי (שם מדעי: Enhydrina schistosa) הוא מין של נחש ים ממשפחת הפתניים המצוי במימי האזור האינדו פסיפי בטווח שבין איי סיישל, מדגסקר והים הערבי, לעבר המפרץ הפרסי, פקיסטן והודו לדרום-מזרח אסיה במיאנמר, תאילנד ווייטנאם. לעיתים הוא נכנס גם לנהרות.

נחש ימי זה מגיע לאורך של עד 140 ס"מ (אך נפוץ יותר באורך מטר אחד) והוא בעל נחיריים רחבים בעלי קשקשים נוקשים מורחבים לאורך הלסת, המשווים ללסת מראה של מקור. הראש רחב והגוף אפור כהה למעלה ולבן מלמטה עם רצועות פסים בצבע שחור עד ירוק-זית. נחשים אלה יכולים לצלול עד לעומק 100 מטרים ולעלות לנשום פעם בחמש שעות. כמו רוב נחשי הים הם משריצים מתחת למים.

הנחש פעיל בלילות, אז הוא שט בשוניות האלמוגים בחיפוש דגים. ההכשה משתקת את הדגים במהירות.

נחש זה אחראי למרבית ההכשות מנחשי ים, למעלה מ-90%. זאת כתוצאה מאופייו הפראי ועקב תפוצתו הרווחת, כשהוא הנפוץ שבכל נחשי הים של הודו. מנת הLD50 של הארס הוא 0.1125 מ"ג/ק"ג, כשהתפוקה הממוצעת היא 7.5-9 מ"ג ארס בהכשה. הארס מורכב מנוירוטוקסין ומיוטוקסין (Myotoxin) חזק היכול להרוג בקלות, תוך קריסה של מערכת הנשימה ושל הלב.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פתן ים סכיסטוסה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0