צ'אנזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'אנזי
Chanzy
סיווג כלי מיתר/כלי פריטה

צ'אנזי או טיאנזי הוא כלי מיתר, כלי פריטה, סוג של לאוטה בעל שלושה מיתרים שמקורו ברפובליקת טובאן[1]. הוא כלי זהה כמעט לחלוטין לשודרגה (Shudraga[2]) המערב מונגולי, מזכיר במראהו את הבנג'ו ארוך-צוואר, תיבת התהודה שלו עשויה מעטפת עור (עז או נחש) בצורת עיגול, דמוי תוף, המחושק בגוף עץ בצורת לב או כליות[3]. צוואר הכלי, המחובר לגוף העץ, עשוי מעץ אורן ואורכו מגיע לכ־660 מ"מ[4].

היסטורית הכלי מעורפלת למדי, אך קיים בסיס סביר להניח שהוא גילגולו של הסנקסיאן (Sanxian)[5] הסיני שהגיע למונגוליה בתקופת שושלת צ'ינג ששלטה באזור החל מ־1644. בצורתו ובמספר המיתרים הוא מזכיר גם את השנשין מאוקינווה שביפן.

בטובאן הכלי משמש בעיקר ככלי ליווי לביצועי יחיד של שירת גרון. קונגאר-אול בוריסוביץ' אונדר (אנ')[6] היה זמר גרון טובאני (סובייטי, רוסי), מפורסם שניגן גם בצ'אנזי.

עיצוב ומבנה

דגמים מסוימים מיוצרים עם שריגים, אחרים ללא שריגים כלל, או רק שריגים מצוירים על לוח האצבעות ומהווים קישוט. שני פתחי צליל קטנים מעטרים את תיבת התהודה (ברוב הכלים, אך לא בכולם), לצד קישוטי צבע. לעיתים קרובות, קצה צוואר הכלי, מעל לראש היתדות (מנגנון הכוונון), מעוטר בגילוף ראש סוס (נפוץ מאוד בכלים ברחבי מונגוליה). צלילו מזכיר את צלילי הבלוז המערביים, לא מאוד רחוקים מצלילי הבנג'ו וקרובים לגיטרה האקוסטית, הוא מייצר צליל חזק יותר מהדושפולור. הצ'אנזי נפוץ בכל מרכז אסיה[7].

כוונון ומיתרים

על הצ'אנזי מנגנים בפריטה באמצעות האגודל והאצבע, או במפרט, בתנועות מעלה ומטה על פני המיתרים - (בדרך כלל פורטים רק על המיתר הראשון באגודל, שאר המיתרים רק מזמזמים על מנת ללוות את שירת הצלילים העיליים.

בדומה לכוונון הדושפולור, גם את שלושת המיתרים (מיתרי המשי המסורתיים הוחלפו במיתרי גיטרה מניילון) של הצ'אנזי מכוונים באמצעות מפתחות כוונון (דומים לאלו של הגיטרה הקלאסית) חדשניים. יתדות הכוונון הארוכים במיוחד, אותן ניתן למצוא בחלק מהכלים, נועדו לקישוט בלבד.

שלושת מיתרי הגיטרה, עוברים מעל גשר רפוי למדי, הממוקם מעל לעור התוף, אל תפס מיתרים עשוי מעץ, שנקשר בחבל לתפס יתד בתחתית מסגרת גוף העץ.

מיתרי הצ'אנזי עשויים ניילון וניתן לכוונם ל-F2, C3, F3 או D2, A2, D3, אוC2, G2, C3;[4] סדר הכוונון מהמיתר העליון לתחתון. בין המיתר העליון והאמצעי - חמישית, בין מיתר האמצעי לתחתון - רבע, לכן, בין המיתר עליון והתחתון ישנה אוקטבה.

גלריה

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ "The Stringed Instrument Database".
  2. ^ Shudraga or Shanz, www.soundtransformations.co.uk
  3. ^ "ATLAS of Plucked Instruments". atlasofpluckedinstruments.com. נבדק ב-2021-04-18.
  4. ^ 4.0 4.1 ATLAS of Plucked Instruments - Far East, www.atlasofpluckedinstruments.com
  5. ^ shudraga · Grinnell College Musical Instrument Collection · WMI Testing, omeka-s.grinnell.edu
  6. ^ Kongar-ol Ondar | Master throat singer from the Republic of Tuva (ב־American English)
  7. ^ "Alash Ensemble - Chanzy". www.alashensemble.com. נבדק ב-2021-04-18.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0