צוותי הווי פיקוד מרכז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

במקביל ללהקת פיקוד מרכז פעלו במשך השנים בפיקוד המרכז צוותי הווי שונים כמו: צוות הווי פיקוד מרכז, צוות הווי חטיבת הצנחנים ושלישיית פיקוד מרכז.

צוות הווי פיקוד מרכז

צוות הווי פיקוד מרכז
פיקוד פיקוד מרכז
הסיבות להקמה ביטול הלהקות הצבאיות
תאריך הקמה 1973
תאריך פירוק 1977
תוכניות 3
התוכנית הראשונה פרצופים צוחקים (1973)
התוכנית האחרונה שירי ירושלים (1977)
תקליטים 2

צוות הווי פיקוד מרכז הוקם לראשונה בשנת 1972. הצוות הפיק את התוכנית "פרצופים צוחקים". בתוכנית כיכבה בעיקר רוחמה רז, לצד אורי הרפז, רמי בן-דוד, שלמה גולדברג, יוסי חכמון, יגאל מאירוב ועוד.

בין שירי התוכנית פרח הלהיט הגדול "אי שם בבקעה" שהלחינה חברת הצוות אלה לזר (כיום אלה מילך-שריף). רוחמה רז, שנכנסה לצוות ההווי במקומה של אלה, הייתה הסולנית של השיר בהקלטת התוכנית. שיר נוסף מוכר היה "אין בגני שקדיה", על פי הלחן של הביטלס, בשיר Here, There and Everywhere ולמילים מקוריות של נעמי שמר. לצד אלו היו גם 10 שירים נוספים שיצאו על תקליט אריך נגן שנקרא "פרצופים צוחקים". כעבור שנה, הצוות הוכר בשמו כ"צוות הווי בקעה", ממנה הוקלטו שני סינגלים. הצוות פורק מיד.

ב-1976 קם מחדש עם צוות זמרים שונה מהצוות הקודם שהיה, אל הזמרים החדשים התלוותה רוחמה רז, שכבר השתחררה מהצבא. יחד הוציאו תקליט אריך נגן שנקרא "צוות הווי פיקוד מרכז עם רוחמה", שממנו בלטו השירים "ההר הירוק תמיד" ו"בזכותם".

ב-1977 נרשמה הפעילות האחרונה של הצוות בשנות השבעים, עם הופעות מוצלחות. זה היה במסגרת התוכנית החדשה "שירי ירושלים" אותה ביום דני ליטאי, ושם בלט הסולן יואל לרנר בשיר "שומר החומות" שכתב דן אלמגור. הצוות לא הוציא תקליט לתוכנית זו, אלא הקליט את השירים לרדיו על גבי תקליטי שדרים עם שירים נוספים: אמא שלחתני, מה אומרות עיניה ועוד. כעבור שנה הורה הרמטכ"ל רפאל איתן לפרק את כל הלהקות הצבאיות וגופי הבידור בצה"ל, בהם צוות הווי פיקוד מרכז.

שנות ה-80

אחרי שהתפרקו כל הלהקות הצבאיות יחד, קמה מחדש ב-1985 להקת פיקוד מרכז ובשנתיים הפיקה שתי תוכניות מרכזיות. להקת פיקוד מרכז התפרקה באופן זמני בסוף 1987, ושנה לאחר מכן קם מחדש צוות הווי פיקוד מרכז והקליט את הסינגל "עומד על קו רקיע", (הסולן, גיא מאיר). 'עומד על קו רקיע' יצא כסינגל לאור פרישתו של האלוף עמרם מצנע שהיה אלוף פיקוד המרכז בתקופת האינתיפדה הראשונה. השיר נכתב על ידי רמי קידר קצין חינוך ראשי בפיקוד המרכז באותם ימים והולחן על ידי היוצרת נורית הירש. השיר זכה להצלחה במצעדים ולהשמעות תכופות בתחנות הרדיו. הגיע למקום השביעי במצעד הפזמונים לאחר 11 שבועות במצעד. הסינגל שהיום נמצא על דיסק 'אוסף שירי להקות צה"ל המתחדשות' (כלומר, שנות השמונים). היה הפעילות האחרונה של הצוות.

צוות הווי חטיבת הצנחנים

צוות הווי חטיבת הצנחנים
פיקוד חטיבת הצנחנים, פיקוד מרכז
תאריך הקמה 1971
תאריך פירוק 1975
תוכניות 3
התוכנית הראשונה צנחן שלי (1971)
התוכנית האחרונה בארץ אהבתי (1975)
תקליטים 3

צוות הווי חטיבת הצנחנים הוקם ב-1971 והפיק באותה שנה את התוכנית "צנחן שלי", ממנה יצאו השירים "צנחן שלי", "פרח דם המכבים", "תשאלי ירושלים", ושירים שתורגמו מהביטלס: "השוטה על הגבעה", "קר חם" ועוד תשעה שירים נוספים, שיחד הם 14 שירים שיצאו על תקליט אריך נגן שנקרא "צנחן שלי". בין חברי הצוות היו דודו זכאי, אברהם זיגמן, אורי שבח ורונית אופיר. התוכנית הצליחה במידה יפה, אבל התוכנית "אחרי לצנחנים" לאחר מכן הצליחה יותר.

כעבור כמה חודשים הפיק הצוות את התוכנית "אחרי לצנחנים". זו הייתה תוכנית משותפת עם שלישיית פיקוד מרכז (ראו למטה), ממנה בלטו השירים "מסביב למדורה" ו"מקפלות המצנחים" ושירים נוספים של שלישיית פיקוד מרכז. בצוות הווי צנחנים בלטו הזמרים והשחקנים אלי גורנשטיין, עוזי חיטמן, יגאל קוטאי, איריס הרפז, איזי גדל, אבי גרוס, ריקי יששכר, נאוה ברוכין. יעקוב מנדל ויואב רמון.

בתום התוכנית הוחלט לאחד את הצוות עם שלישיית פיקוד מרכז עקב ההצלחה של השיר "מסביב למדורה" שהם שרו ביחד בתוכנית. הצוותים הללו אוחדו ללהקת פיקוד מרכז ויצרו שם את התוכנית "שר מי ששר אחרון" ב-1972.

ב-1975 נרשמה הפעילות האחרונה של צוות הווי צנחנים, עם התוכנית "בארץ אהבתי". שזכתה להצלחה. להיטים מהתוכנית היו "בארץ אהבתי השקד פורח" ששרה אותו סולו רוחמה רז. רז שרה גם את הלהיט "לכל אחד ירושלים", ויחד עם משה גרודר את "אגדת שלשה וארבעה". בלטו בתוכנית השירים: "למה לא", "צלילי גיטרה", "כנפיים של צנחן", וכן שרו בה שירים שלא התפרסמו: "בהבטחת שווא", "על פסגת העולם", "שיר על חברים", "יש", "נתן ומשה" ו"הבלדה על סא"ל שמועתי".

התוכנית יצאה על אריך נגן מסחרי שכלל בתוכו את כל 12 השירים הנ"ל, ובצוות נמנה בעיקר גם עם אורי הרפז, שגיא קרפ, קובי ליבר, ענבל שחף, מוטי חיים, גליה נמיר, יורם ביטון ועוד.

הצוות פורק ב-1975 ולא הוקם מחדש.

שלישיית פיקוד מרכז

שלישיית פיקוד מרכז
פיקוד פיקוד מרכז
תאריך הקמה 1971
תאריך פירוק 1972
תוכניות 1
התוכנית הראשונה אחרי לצנחנים (1971)
תקליטים 1

שלישיית פיקוד מרכז פעלה שנה אחת בלבד ותקופת זמן קצרה נוספת. השלישייה הורכבה מדורית ראובני, גיא יפה ושלום קוולר. ב-1971 היא הפיקה עם צוות הווי חטיבת הצנחנים את התוכנית "אחרי לצנחנים". בתוכנית זו בלט השיר "היום היום", ששרה אותו בסולו דורית ראובני, והשירים "ציפור בגשם" ו"יש פרחים". שירים נוספים שהיו בתוכנית הם "שלח את עמי" ו"בלדה למטולה" שלא זכו להצלחה, ושירים נוספים של צוות הווי חטיבת הצנחנים (ראו למעלה). השיר "היום היום" זכה להצלחה גדולה, ונבחר כ"שיר השנה" במצעד הפזמונים העברי השנתי של קול ישראל לשנת תשל"ב.

שנה מאוחר מכן (1972), הופיעה השלישייה בפסטיבל הזמר והפזמון עם "היו לי חברים" ובערב שירי משוררים השני של גלי צה"ל עם "סוף הנפילה" שזכו להצלחה מועטה מדי. באותה שנה הוחלט לאחד את השלישייה עם צוות הווי הצנחנים, עקב ההצלחה הגדולה של השיר "מסביב למדורה" אותו הם שרו ביחד בתוכנית. הצוותים הללו אוחדו ללהקת פיקוד מרכז ויצרו שם את התוכנית "שר מי ששר אחרון".

תוכניות

1971: "צנחן שלי": צוות הווי חטיבת הצנחנים
1971: "אחרי לצנחנים": צוות הווי חטיבת הצנחנים ושלישיית פיקוד מרכז
1973: "פרצופים צוחקים": צוות הווי פיקוד מרכז
1975: "בארץ אהבתי": צוות הווי חטיבת הצנחנים
1976: "צוות הווי פיקוד מרכז עם רוחמה"
1977: "שירי ירושלים": צוות הווי פיקוד מרכז


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0