קבוצת גלקסיות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קבוצת אריה I: למטה מימין M96, במרכז התמונה M105 (ימין), NGC 3384 (למעלה) ו-NGC 3389 (שמאל למטה), ולמעלה משמאל NGC 3412. הטבעת הכחולה היא ענן של מימן נייטרלי (אזור H I)

קבוצת גלקסיות, נקראת לפעמים גם חבורת גלקסיות, היא אוסף של מספר גלקסיות, אשר מוחזקות ביחד על ידי כוח כבידה משותף. קבוצת גלקסיות יכולה להכיל מגלקסיות בודדות ועד לעשרות גלקסיות. אוסף גדול יותר של מאות או אלפי גלקסיות נקרא צביר גלקסיות, אך הגבול בין שני הסיווגים אינו חד. שביל החלב שייך לקבוצת גלקסיות שנקראת הקבוצה המקומית ושמכילה לפחות 54 גלקסיות. קבוצות גלקסיות שייכות בדרך כלל לצביר-על של גלקסיות המכיל קבוצות גלקסיות וצבירי גלקסיות רבים.

מאפיינים

קבוצת גלקסיות היא המבנה הקטן ביותר שמכיל גלקסיות הקשורות כבידתית זו לזו. קבוצת גלקסיות אופיינית מכילה עשרות בודדות של גלקסיות שמסתן הכוללת היא מסדר גודל של 1013 מסות שמש (פי 20 ממסת שביל החלב) והן מרוכזות בקוטר של כמיליון עד שני מיליון פארסק (7-3 מיליון שנות אור). המהירות היחסית של הגלקסיות בקבוצה היא מסדר גודל של 200-100 קילומטר בשנייה.

חוץ מהגלקסיות עצמן, קבוצת גלקסיות מכילה בדרך כלל גם מימן נייטרלי (אזורי H I) ומסה שלא ניתן לראותה ישירות, אך קיומה מוסק מהשפעתה על תנועת הגלקסיות שבקבוצה ושככל הנראה מורכבת מחומר אפל שטיבו אינו ידוע. בחלק מהקבוצות טמפרטורת הגז החופשי היא מעל למיליון קלווין ואז ניתן להבחין בקרינת X הנפלטת ממנו. האינטראקציה של הגלקסיות שבקבוצה עם הגז החופשי שבה גורם להאטת מהירות התנועה של הגלקסיות שבקבוצה וכאשר הגלקסיות מאיטות הן עשויות להתנגש ולהתמזג. כתוצאה מכך, קבוצות עתיקות של גלקסיות מכילות במקרים רבים גלקסיה גדולה אחת ומספר גלקסיות ננסיות המקיפות אותן בעוד שקבוצות צעירות יכולות להכיל מספר גלקסיות גדולות ועשרות גלקסיות ננסיות. קבוצות גלקסיות קטנות המכילות מספר קטן של גלקסיות קרובות זו לזו נקראות "קבוצות קומפקטיות".

קבוצות גלקסיות בולטות

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קבוצת גלקסיות בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0