קוואזר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הדמיית אמן של הקוואזר Gb1508

קוואזראנגלית: Quasar, נקרא גם Quasi-Stellar Object) הוא גרם שמים אנרגטי וחם, המהווה גרעין גלקטי פעיל (AGN).

הקוואזרים הראשונים (3C 48 ו-3C 273) התגלו בשנות ה-60 של המאה ה-20 הודות לתצפיות בטלסקופי-רדיו, ואף שמם נובע מהכינוי "מקור רדיו מעין כוכבי" (quasi-stellar radio source). הייחוד של גרמי שמיים אלה הוא בכך, שהם אומנם בסדר גודל של מערכת שמש, אך עוצמת האנרגיה שהם פולטים רבה, מסדר גודל של כל כוכבי גלקסיית שביל החלב יחדיו.

מאפיין נוסף של הקוואזרים הוא ריחוקם הרב. הקוואזר הקרוב ביותר לצופה מכדור הארץ הוא במרחק של למעלה ממיליארד שנות אור.

הקוואזר הוא למעשה חור שחור על-מסיבי, שמסתו היא בסדר גודל של מאה מיליון מסות שמש, אשר סופח אליו גז דרך דיסקת הספיחה[1], בקצב של כ-10 מסות שמש לשנה[2].

מנגנון הספיחה מופיע גם במודלים המקובלים של תופעות אסטרונומיות אחרות, דוגמת משתנים קטקליסמיים, אשר בהם נצפית קרינה, שלא ניתן להסבירה בעזרת קרינה תרמית. הגז, הנספח בצורה ספירלית אל החור השחור, מאבד אנרגיה, אשר נפלטת בעוצמות גבוהות כמעט לכל רוחב הספקטרום האלקטרומגנטי. קרינה זו מייננת ענני גז רחוקים יותר סביב החור השחור, כך שנצפים גם קווי פליטה מובהקים, המעידים על המרכיבים הכימיים השונים של עננים אלו.

מחקרים מתקדמים מנסים לאפיין את הגאומטריה של קוואזרים בודדים ושל כלל האוכלוסייה, בעזרת מדידת מהירויות סיבוב של ענני הגז סביב המקור המרכזי (תוך שימוש באפקט דופלר הנצפה בקווי הפליטה בספקטרום) ומדידת הפרשי הזמנים שבין שינויי העוצמה בקרינת המקור המרכזי (דיסקת הספיחה) ובקרינת קווי הפליטה. בשיטות אלו ניתן, עקרונית, גם להעריך את מסת החור השחור.

מקובל להניח כי במרכזן של מרבית הגלקסיות ביקום ישנו חור שחור[3], וכי בתקופות מסוימות הוא הופך ל"פעיל", כלומר מתחיל לספוח גז ולקרון כקוואזר. כמו כן, נמצא קשר תצפיתי ברור בין בהירות הקוואזר לקצב יצירת כוכבים באזורים המרכזיים של הגלקסיה, ואף להתפלגות המהירויות של הכוכבים במרכז הגלקסיה (עקב המסה העצומה של החור השחור). מודלים וסימולציות ממוחשבים מצליחים באחרונה לשחזר את הקשרים הללו, תוך שמתבררת והולכת החשיבות העצומה שיש לפיזיקת הקוואזרים ביצירתן והתפתחותן של הגלקסיות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערך מילוני בוויקימילון: קוזר

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קוואזר בוויקישיתוף

הערות שוליים