קולטן מוסקריני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פטריית אמניטה מוסכריה בשלבי גדילה שונים

קולטן מוסקריני הוא קולטן לאצטילכולין המצומד לחלבון G (מטבוטרופי), הנמצא בממברנה של תאי עצב מסוימים וכן בתאים נוספים. קולטנים מוסקרינים משמשים במגוון תפקידים ביניהם הוא משמש כקולטן המרכזי המגיב לגירוי של אצטילכולין המופרש מעצבים בתר-גנגליונים במערכת העצבים הפאראסימפתטית.

קולטנים מוסקרנים קרויים על שם החומר הנוסף שהם רגישים אליו הנקרא מוסקרין ומופק מהפטרייה Amanita muscaria. זאת בניגוד לקולטנים ניקוטינים הרגישים בנוסף לאצטילכולין גם לניקוטין. תרופות רבות פועלות דרך קולטנים אלו, אם באמצעות הפעלת הקולטן (אגוניסטים) ואם באמצעות חסימתו (אנטגוניסיטים). דוגמה קלאסית לאנטגוניסט של קולטנים מוסקרינים הוא האטרופין.

סוגי קולטנים מוסקרינים

M1

קולטנים מוסקרינים מסוג M1 נמצאים במערכת העצבים המרכזית, בתאי עצב בתר-גנגליונים, ובתאים פאריאטלים בקיבה. מצומדים לחלבון Gq המפעיל את האנזים פוספוליפאז-C.

M2

קולטנים מוסקרינים מסוג M2 נמצאים בשריר הלב, בתאי שריר חלק, בטרמינלים עצביים ובממברנות קדם-סינפטיות. מצומדים לחלבון Gi. לקולטנים אלה יש תת-יחידה המסומנת βγ. בלב ובתאים מעוררים תת-היחידה βγ גורמת לפתיחת תעלות אשלגן ולהיפרפולריזציה. בשאר חלקי הגוף תת-היחידה βγ יכולה להפעיל את האנזים פוספוליפאז-C. תת-היחידה α (לא בלב ובעצבים טרמינליים) מעכבת את האנזים אדנילאט ציקלאז.

M3

קולטנים מוסקרינים מסוג M3 נמצאים בבלוטות אקסוקריניות, כלי דם (בשריר החלק ובתאי האנדותל). מצומדים לחלבון Gq המפעיל את האנזים פוספוליפאז-C.

M4

קולטנים מוסקרינים מסוג M4 נמצאים בלבלב (pancreatic asinar ואיי לנגרהאנס) וגורמים להפרשה מוגברת של אינסולין ואנזימי לבלב נוספים. הם נמצאים גם בשרירים חלקים בדומה לקולטנים מסוג M2.

M5

פעילות קולטנים אלו עדיין לא ידועה.

Catalase-1DGF.png ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0