קו רוחב 38 צפון
קו רוחב 38 צפון הוא מעגל רוחבי הנמצא 38 מעלות צפונית לקו המשווה בכדור הארץ ומקביל לו. הוא חוצה את יבשת אירופה, הים התיכון, יבשת אסיה, האוקיינוס השקט, צפון אמריקה והאוקיינוס האטלנטי. אך, חשיבותו הגדולה ביותר של קו רוחב זה החלה בשנת 1945 ולוקחת חלק בהיסטוריה של קוריאה.
קוריאה
קו רוחב 38 צפון הוצע לראשונה כפתרון לחלוקת קוריאה ב-1896[1]. בעוד שהיפנים השיגו הכרה לזכויותיהם בקוריאה מהבריטים, ניסו הרוסים, לקחת את השליטה על קוריאה כולה. כדי לא להיכנס לעימות, הציעה יפן לרוסים את חלוקת קוריאה לפי קו רוחב 38 צפון כך שלכל אחת מהן יהיה תחום השפעה. אולם לא הושגה הסכמה פורמלית להצעה והיפנים לקחו מאוחר יותר את השליטה על קוריאה כולה.
לאחר כניעת היפנים ב-1945, הוחלט על חלוקת קוריאה לפי קו הרוחב על ידי דין ראסק וצ'ארלס בונסטיל השלישי בלילה שבין 10 ל-11 באוגוסט 1945, ארבעה ימים לפני שחרורה המלא של קוריאה. הקו חילק את חצי האי קוריאה בערך באמצעו. ב-1948, הפך הקו המחלק לגבול בין שתי המדינות העצמאיות החדשות הנקראות קוריאה הצפונית וקוריאה הדרומית. ב-25 ביוני 1950 חצו הכוחות הצבאיים של צפון קוריאה את הגבול ופלשו לקוריאה הדרומית, דבר שהצית את מלחמת קוריאה[2]
לאחר שביתת הנשק[3], שסיימה את מלחמת קוריאה ב-1953, נוצר קו גבול חדש באמצעו של השטח המפורז שנקבע. גבול זה ידע מאז אירועי אלימות קשים כגון מבצע פול באניין במהלכם מנסים חיילים צפון קוריאניים לשמור על מתח מתמיד על ידי יצירת פרובוקציות.
גאוגרפיה
להלן המקומות בהם עובר קו רוחב 38 צפון החל מגריניץ' כנקודת המוצא והליכה לכיוון מזרח.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ החטיבה הטורקית במלחמת קוריאה - 25 ביוני 1950
- ^ Nash, Gary B., The American People (6th edition), Pearson Longman (New York), 2008.
- ^ הסכם|שביתת הנשק הקוריאנית (אנגלית)