קרטרו (מדינה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרטרו
Querétaro
מדינה מקסיקומקסיקו מקסיקו
מושל חוסה קלסדה
בירת המדינה קרטרו
תאריך ייסוד 1824
שטח 11,699 קמ"ר (דירוג: 27)
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 1,924,144 (דירוג: 22, 2012)
 ‑ צפיפות 160 נפש לקמ"ר (דירוג: 7, 2012)
אזור זמן UTC -6
www.queretaro.gob.mx

לחצו כדי להקטין חזרה

ארצות הבריתגואטמלהבליזהונדורסאל סלוודורבאחה קליפורניהבאחה קליפורניה הדרומיתסונורהצ'יוואווהסינלואהדורנגוקואווילהנואבו לאוןטמאוליפססקטקסנאיאריטקולימהקולימהאגואסקליינטסגואנחואטומיצ'ואקאןמקסיקו סיטיטלקסקלהמורלוסגררומיצ'ואקאןאידלגופואבלהקרטרומקסיקוחליסקוסן לואיס פוטוסיוראקרוסואחאקהטבסקוקמפצ'הצ'יאפסקינטנה רוקמפצ'היוקטןQueretaro in Mexico (zoom).svg
אודות התמונה
(למפת קרטרו רגילה)
Mexico Queretaro location map.svg
 
סן חואן דל ריו
סן חואן דל ריו
קדרייטה
קדרייטה
חלפן דה סרה
חלפן דה סרה
קרטרו, מדינה

קרטרוספרדית: Querétaro; רשמית: המדינה החופשית והריבונית של קרטרו, בספרדית: Estado Libre y Soberano de Querétaro) היא אחת מ-31 המדינות המרכיבות את מקסיקו. קרטרו נמצאת במרכז מקסיקו, והיא גובלת בסן לואיס פוטוסי בצפון, גואנחואטו במערב, מיצ'ואקאן בדרום-מערב, מקסיקו בדרום-מזרח ואידלגו במזרח. בירתה והעיר הגדולה ביותר בה היא קרטרו.

היסטוריה

הספרדים התחילו להתיישב באזור מדינת קרטרו של ימינו בסביבות 1530 ובאותו זמן הוקמה סנטיאגו דה קרטרו. במהלך הזמן האזור הפך לחושב מאד מבחינה כלכלית ואסטרטגית, כשהוא מקשר בין האזורים שנתגלו בשלבים מאוחרים יותר במקסיקו בצפון ובמערב לבין מרכזה של מלכות המשנה של ספרד החדשה במקסיקו סיטי.

אמנם בקרטרו נפגשו כמה ממתכנני מלחמת העצמאות של מקסיקו והגו אותה, אך המלוכנים השתלטו על העיר והאזור בתחילת המלחמה, שהתחילה ב-1810, והייתה בין המעוזים האחרונים של המלוכנים שנכבשו לקרת סוף המלחמה ב-1821. עם קבלת חוקת מקסיקו ב-1824 הוקמה באזור מדינת קרטרו, כשהעיר קרטרו היא בירתה.

ב-1864 ניסתה צרפת להשתלט על מקסיקו דרך מינוי מקסימיליאן הראשון לקיסר מקסיקו. קרטרו הייתה אחת המדינות היחידות שנותרו נאמנות לקיסר החדש, אך מקסימיליאן לא הצליח להשתלט על מקסיקו והוצא להורג ב-1867.

כלכלה

כלכלת המדינה מרוכזת באזור העיר קרטרו ומתבססת על חקלאות, הכוללת בין היתר גידול חיטה, שעורה, אלפלפה, תירס ושיבולת-שועל, כרייה, הכוללת בין היתר כריית עופרת, כסף, אבץ, נחושת, כספית, אנטימון, שיש, קאוליניט ואבן חול, תעשייה, הכוללת בין היתר ייצור מכונות, כימיקלים ומוצרי מזון, ותיירות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרטרו בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0