קרל פון האזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרל פון האזה
Karl August von Hase
Karl-Hase.JPG

קרל פון האזהגרמנית: Karl August von Hase; ‏ 25 באוגוסט 1800, שטיינבך - 3 בינואר 1890, ינה) היה תאולוג והיסטוריון של הכנסייה גרמני. הוא כיהן כפרופסור באוניברסיטת פרידריך שילר בינה.

ביוגרפיה

קרל האזה נולד בעיירה קטנה בסקסוניה. הוא התחיל ללמוד באוניברסיטת לייפציג. בעקבות השתתפותו בארגון סטודנטים שפעילותו נאסרה הוא סולק מהאוניברסיטה ועבר ללמוד בארלנגן. גם שם פעילותו בארגון סטודנטים הקשה לסיים את הלימודים ולקבל תואר. בסופו של דבר הוא הצליח לסיים את לימודי תואר באוניברסיטת טיבינגן בשנת 1823. בהמשך הוא קיבל הסמכה לתואר שלישי בלייפציג. הוא קיבל הזמנה לעבור לאוניברסיטת ינה ולכהן בה כפרופסור לתאולוגיה. קרל האזה הסכים בתנאי שהוא יוכל לסיים את נסיעתו לאיטליה. החל משנת 1828 היה פעיל בלשכת הבונים החופשיים "אפולו". קרל האזה הגיע לינה בשנת 1829 ועבד בה עד לפרישה בשנת 1883. במהלך תקופה זו הוא כיהן גם כרקטור של האוניברסיטה. לקראת פרישת הוא קיבל תואר ברון ומספר עיטורים על הישגיו במהלך עבודתו באוניברסיטה.

בעבודותיו פון האזה ניסה לגשר בין מדע לבין תורת הכנסייה הלותרנית. יחד עם זאת הוא לא תמך ברציונליזם ואף תקף את נציגיו על כך שהם מזניחים את החשיבות ההיסטורית של הכנסייה. דעותיו פורטו בספרו Evangelisch-protestantische Dogmatik שפורסם לראשונה בשנת 1826 ועבר מספר מהדורות. הספר הפופולרי שלו Kirchengeschichte, Lehrbuch zunächst für akademische Vorlesungen פורסם לראשונה בשנת 1834, המהדורה ה-12 יצאה בשנת 1900 ובשנת 1870 הספר תורגם לאנגלית.

פון האזה כתב מספר ספרי ביוגרפיה על פרנציסקוס מאסיזי, קטרינה מסיינה וספר Neue Propheten שכלל ביוגרפיה של ז'אן ד'ארק, סבונרולה ותומאס מינצר.

ספרו Handbuch der protestantischen Polemik gegen die Römisch-katholische Kirche יצא לאור לראשונה בשנת 1862 ותורגם לאנגלית בשנת 1900.

קרל פון האזה נפטר בינה בשנת 1890 בגיל 90. היו לו מספר בנים ובנות. אחד הבנות הייתה נשואה לאוטומר דומריך. דיטריך בונהופר הוא בין צאצאיו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרל פון האזה בוויקישיתוף


שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה

פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0