קתדרלת קאזאן (סנקט פטרבורג)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מבנה ריקה.

הקתדרלה מבפנים

קתדרלת קאזאןרוסית: Казанский кафедральный собор) היא כנסייה השוכנת ברחוב נבסקי פרוספקט בעיר סנקט פטרבורג שברוסיה.

היסטוריה

הקתדרלה תוכננה על ידי אנדריי וורוניכין בסגנון האימפריאלי בהשראת בזיליקת פטרוס ה"קדוש" בוותיקן. הכנסייה האורתודוקסית הרוסית התנגדה להעתקתה של קתדרלה קתולית, אולם התוכניות אושרו בהשפעת אנשי החצר. הבנייה החלה בשנת 1801 ונמשכה עד 1811. היסטוריונים אחדים של האומנות טוענים כי פאבל הראשון, קיסר רוסיה תכנן לבנות כנסייה שתהווה תמונת ראי לקתדרלת קאזאן מעברה השני של השדרה, אולם התוכנית לא יצאה על הפועל.

עם פלישת נפולאון לרוסיה בשנת 1812 נשא מפקד הכוחות הרוסיים מיכאיל קוטוזוב תפילה לעזרה מ"גבירתנו מקאזאן" (איקונין רוסי), ולאחר המלחמה הפכה הקתדרלה אתר זיכרון לניצחון הרוסי. קוטוזוב עצמו נקבר בקתדרלה בשנת 1813 ואלכסנדר פושקין כתב את מילות הזיכרון החרוטות על קברו. בשנת 1815 הובאו לקתדרלה למשמורת מפתחות העיר של שבע-עשרה ערים ושמונה מצודות באירופה, שנתפסו על ידי הצבא הרוסי במהלך המלחמה. בשנת 1837 הוצבו במקום שני פסלי ברונזה של הפסל בוריס אורלובסקי, האחד של קוטוזוב והשני של המצביא הרוסי ממוצא סקוטי מיכאיל ברקלאי דה טולי.

ב-6 בדצמבר 1876 נערכה מול הקתדרלה ההפגנה הפוליטית הראשונה בתולדות רוסיה, הידועה גם בשם "הפגנת קאזאן של 1876" (Казанская демонстрация 1876 года). בעקבות המהפכה הרוסית של 1917 הקתדרלה נסגרה. ב-1932 היא נפתחה לציבור כמוזיאון להיסטוריה של הדת והאתאיזם. בשנת 1992 חזרה לשמש בית תפילה נוצרי, וב-1996 הושבה לכנסייה האורתודוקסית הרוסית. עתה היא הקתדרלה המרכזית במטרופולין סנקט פטרבורג.

ארכיטקטורה

הקתדרלה בנויה בסגנון אימפריאלי (נאו-קלאסי). כיפת הקתדרלה מתנשאת לגובה של 76 מטרים. 96 עמודים קורינתיים מסודרים בשני טורים בחצי מעגל לפני הכיפה בהשראת בזיליקת פטרוס ה"קדוש". פנים הקתדרלה מעוטר ב-56 עמודים קורינתיים מגרניט בצבע ורוד, והרצפה מעוטרת בפסיפס עשוי שיש מקרליה. שער הכניסה הצפוני הועתק מהבפטיסטריום של פירנצה.

קתדרלת קאזאן בלילה, 2006
Magnify-clip.png
קתדרלת קאזאן בלילה, 2006

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קתדרלת קאזאן בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0