רבי יצחק אבנדנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות רבנית ריקה. רבי יצחק אָבֶּנדָנָה (Isaac Abendana;‏ ~16401699[1]) היה מלומד, מומחה לעברית ולספרות רבנית ותלמוד, ורופא יהודי, ממשפחת גולי ספרד. חכם הקהילה הספרדית בלונדון לאחר פטירת אחיו הגדול, חכם יעקב אבנדנה.

ביוגרפיה

נולד ליוסף אבנדנה, בנקאי נודע, יהודי ממוצא ספרדי. בראשית דרכו באמסטרדם שיתף פעולה עם אחיו החכם יעקב אבנדנה בהבאה לבית הדפוס של ספרים עבריים, כמו "מכלל יופי" של רבי שלמה אבן מלך לביאור מילים קשות בתנ"ך (אמשטרדם ה'ת"ך, 1660)[2]. על הספר קיבלו האחים את הסכמותיהם של גדולי המלומדים ההבראיסטים בני זמנו, כמו יוהאן בוקסטורף הבן ואחרים[3].

למד רפואה באוניברסיטת ליידן, אחר כך נסע לאוניברסיטת קיימברידג' וקיבל משרת הוראה לעברית וספרות רבנית. הוא התפרנס משיעורים פרטיים במקצועות אותם לימד, וממלגת קיום שקיבל בשנים 1664–1666 מטריניטי קולג'. בשל קשיי פרנסה נאלץ למכור ב-1671 לספריית טריניטי את תרגומו ללטינית לששה סדרי משנה, כתב היד הגיע מאוחר יותר לספריית אוקספורד. לפי ש"י פין, כנראה כולל כתב היד גם פירוש גדול של אבנדנה לשישה סדרי המשנה.

מאוחר יותר עזה את קיימברידג' ועבר לאוקספורד שם התיידד עם אחד מראשי הרטפורד קולג' (אנ') שסייע לו גם כלכלית. לידידו זה, הקדיש אבנדנה את לוחות החישוב האסטרונומיים שהוציא לאור בשנים 1695–1696. בספרו הגדול "Discourses on the Ecclesiastical and Civil Polity of the Jews" ‏(1706), הוא מסביר את שיטות החישוב שלו.

כמו אחיו, שמר אבנדנה על קשרי מחקר ענפים עם מלומדים נוצרים, אחד מידידיו הבולטים היה הפילוסוף האנגלי רלף קדוורת, מופקד הכריסט'ס קולג' (אנ') בקיימברידג'.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לפי מילון אוקספורד כאן. אך לפי ה-Jewish Encyclopedia ובעקבותיה אוצר ישראל, שנת הפטירה היא 1710.
  2. ^ שלמה אבן מלך, מכלל יופי עם לקט שכחה, אמשטרדם ה'ת"ך, 1660, באתר היברובוקס.
  3. ^ שם, ראש הספר, עמ' 6–7, באתר היברובוקס.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0