רבי ישכר בער אשבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי ישכר בער אשבל
כינוי המגיד מליובאוויטש
פטירה כ"ב בשבט ה'תקנ"ד
מקום קבורה ליובאוויטש
למד ב ישיבת סמרגון
תפקידים נוספים רב בעיר קַבֵלְנִיק (נארוץ'), מגיד בליובאוויטש, אחד משלושת מנהיגי החסידים בליטא
רבותיו הבעל שם טוב, המגיד ממזריטש, רבי מנחם מנדל מוויטבסק ובעל התניא
תלמידיו בעל התניא
אב רבי שלמה

רבי ישכר בער הלוי סג"ל אשבל[1], מכונה המגיד מליובאוויטש (? - כ"ב בשבט ה'תקנ"ד), היה 'מגיד מישרים', ומורה צדק בעיירה ליובאוויץ. היה מחסידיו של הבעל שם טוב, ולאחר מכן של יורשיו המגיד ממזריטש, רבי מנחם מנדל מוויטבסק ובעל התניא.

ביוגרפיה

נולד לרבי שלמה. היה חתנו של הרב יוסף המגיד של ליובאוויטש, מתלמידי הבעש"ט.

למד בישיבת סמרגון בישיבתו של רבי זרח אליהו קרטינגר, יחד עם רבי מנחם מנדל מוויטבסק, שככל הנראה השפיע עליו להתקרב לרבי ישראל בעל שם טוב, כיהן כרב בעיר קַבֵלְנִיק (נארוץ') שליד מינסק[2].

בשנת ה'תקי"ט, נסע לשלושה חודשים ללמוד אצל הבעל שם טוב, וקבלו עליו כרבו. על פי המסורת החב"דית, רבי יששכר בער היה אחד מקבוצת תלמידי הבעש"ט הנסתרים, שפעלו בשליחותו, וסללו את הדרך להתגלות תורת החסידות[דרוש מקור].

אחר פטירת חותנו התמנה למגיד בליובאוויטש, הוא היה מורו[3] של רבי שניאור זלמן מליאדי, ולאחר מכן נעשה לחסידו.

אחר עליית רבי מנחם מנדל מויטבסק לארץ ישראל היה רבי ישכר בער לאחד משלושת מנהיגי החסידים בליטא וברוסיה הלבנה יחד עם רבי שניאור זלמן מלאדי, ורבי ישראל מפולוצק. בנוסף הוא היה ממונה איתם על שליחת כספי המעמדות להחזקת החסידים בארה"ק[4].

רבי ישכר בער נפטר בכ"ב בשבט ה'תקנ"ד[5], ונטמן בבית החיים בליובאוויטש, מצבת קברו התגלתה לאחרונה ושופצה[4].

"והנה בעזרת השם כעת עמכם גדולים חקרי לב, חכמי חרשים ונבוני לחשים, גדולי העצה, מפורסמים בתורה ויראת ה' כל ימיהם, חריפים ושנונים וותיקים ותמימים, הרי הם, הרב המגיד החסיד ומפורסם בתורה וביראה, איש אלקי קדוש יאמר לו כבוד מוהר"ר ישראל פאליצקר ה' ישמרהו, וכבוד הרב מורינו הרב ר' ישכר בער סג"ל, מגיד מישרים דקהילת לובאוויטש, וכבוד הרב מורינו הרב ר' שניאור זלמן נירו יאיר, ה' ישמרם ויהי שמם לעולם, והחוט המשולש... ועצתם אמונה ופעולתם אמת".

פרי הארץ אגרת ה

צאצאיו

בנו רבי יוסף מליובאוויטש, מקובל, ומחשובי חסידי חב"ד, היה נשוי לבתו של רבי נח אלטשולר, שהיה גיסם של רבי דב בער ממזריטש ורבי אברהם הכהן מקליסק, ומחותנו של רבי שניאור זלמן מלאדי.

לקריאה נוספת

רבי יוסף יצחק שניאורסון, ספר הזכרונות (לשה"ק), עמודים 28 - 39.

קישורים חיצונים

רבי ישכר בער אשבל, באתר משפחת אשבל

הערות שוליים