רגורפניב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית תרופה ריקה. רגורפניב (regorafenib) הנמכרת בשם המסחרי סטיוורגה stivarga היא תרופה אונקולוגית המאושרת ורשומה לטיפול בסרטן המעי הגס (GI) וסרטן במשתית מערכת העיכול הנקרא גם גיסט (GIST)[1].
זוהי תרופה אנטי סרטנית אורלית הניטלת בבליעה, וכלולה בסל הבריאות להתוויה של טיפול בסרטן GIST.

מנגנון הפעולה של סטיוורגה

סטיוורגה עובדת במנגנון משולש:

  • דיכוי ההתחלקות הבלתי נשלטת של תאי הגידול (פרוליפרציה)
  • דיכוי צמיחת כלי הדם החדשים שמזינים את הגידול
  • דיכוי סיגנלים במיקרו-סביבה של הגידול

סטיברגה שייכת למשפחת תרופות הקרויות "מעכבי מולטי-קינאז". פעילותה ביולוגית, כנגד רצפטורים אנגיוגניים, סטרומליים ואונקוגנים מסוג tyrosine kinase. רגורפניב הוא מעכב פוטנטי של הרצפטורים ל-VEGF, שלו תפקיד מרכזי באנגיוגנזה. בנוסף הוא מעכב מספר קינאזות אונקוגניות (בהן RAF ו-RET) ומספר קינאזות סטרומליות (בהן KIT ו–PDGFR) ובכך מסייע למנוע את שגשוג תאי הגידול.

גידול במעי הגס והחלחולת

סטיברגה מעכבת את הגידול הסרטני בשלושה מישורים שונים: היא עוצרת את צמיחת כלי הדם המזינים את הגידול הסרטני, פוגעת בתאי הגידול עצמם ופוגעת גם בתאי הרקמה סביב הגידול התומכים בו. מחקר עולמי בשם CORRECT שבוצע ב-760 חולי סרטן מעי גס גרורתי, אצלם כשלו כל הטיפולים הקיימים, בדק את היעילות והבטיחות של סטיברגה בטיפול בחולים אצלם המחלה התקדמה גם לאחר הטיפולים הסטנדרטיים הקיימים. יותר מ-20 מהחולים היו מישראל, בבתי החולים איכילוב, בילינסון, רמב"ם והדסה עין כרם. ממצאי המחקר הראו כי התרופה מצליחה להאריך חיים במספר שבועות עד מספר חודשים. בממוצע האריכה התרופה את הישרדותם בכ-6.4 חודשים בהשוואה ל-5 חודשים ללא הטיפול בתרופה. מחקר CORRECT התפרסם בכתב העת The Lancet[2]. בספטמבר 2012 קיבלה התרופה את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) להתוויה זו[3], וב-2013 גם בישראל.

גידול סטרומה במערכת העיכול

סטיוורגה היא התרופה הראשונה שהצליחה להראות במחקר קליני גדול הארכת הישרדות ללא התקדמות מחלה של חולי GIST שמיצו את כל קווי הטיפול המקובלים. סטיברגה-רגורפניב הוכיח הארכת משך הזמן ללא התקדמות מחלה (progression-free survival) בחולי GIST[4] שמחלתם התקדמה לאחר מיצוי כל קווי הטיפול המקובלים.
במחקר קליני בשם GRID שנערך ב-199 חולים אשר טופלו ברגורפניב, נראתה האטה בצמיחת הגידול (הישרדות ללא התקדמות המחלה). בעקבות תוצאות המחקר החיוביות התרופה עברה למסלול המהיר של ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) וב-2015 קיבלה התרופה את אישורו להתוויה זו[5] סטיברגה מאושרת בישראל על ידי משרד הבריאות להתוויה זו וניתנת לחולי GIST במסגרת סל התרופות.

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – גיסט

תופעות לוואי

תופעות הלוואי העיקריות של השימוש בתרופה כוללות: עייפות, אובדן תיאבון, תגובת עור יד/רגל, מוקוסיטיס בחלל הפה, שלשול, אובדן משקל, יתר לחץ דם, שינויים בקול[6].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0